Rahim Polipleri Nedir?
Rahim polipleri, 35-40 yaş arası kadınlarda çok daha fazla görülmektedir. Daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, okumaya devam edin.
Tümör kelimesi ilk başta korkutsa da, rahim polipleri, çoğunluğu iyi huylu ve asemptomatik olan bir tümör grubunu temsil eder.
Rahim polipleri veya endometriyal polipler, rahmi kaplayan tabaka endometriyumun anormal büyümesidir. Genellikle küçük olmalarına rağmen farklı boyutlarda olabilirler.
Çoğu durumda, doğurganlık sorunlarına neden olmazlar, ancak spermlerin yumurtalığa gelişini küçük bir oranda engelleyebilirler.
Genellikle asemptomatik olduklarından, bize orada olduklarını söyleyen hiçbir işaret yoktur. Bu nedenle, jinekoloğunuza muayeneye gitmeniz önerilir.
Rahim polipleri teşhisi
Rahim polipleri, transvajinal ultrason, histerografi veya histeroskopi yapılarak bulunabilir.
- Transvajinal ultrasonlar, araştırmanın yapıldığı görüntüleme testleridir. Vajina, rahim, yumurtalıklar ve tüplerden bir transdüser geçirirler.
- Histerografiler, endometriyumun gözlemine dayanan bir ultrason türüdür. Rahim boşluğunu germeye yardımcı olan fizyolojik tuzlu su kullanılır. Tanı konusunda transvajinal ultrasonlardan daha kesindirler.
- En eksiksiz testler, geçerli bir tanı elde edilen histeroskopilerdir. Ayrıca küçükse ve çıkarması kolay ise tümörü de çıkarabilirler. Histeroskopilerde vajinadan sokulan mikroskopik bir kamera kullanılır. Rahimdeki polipin veya poliplerin net görüntüsü kamerayla elde edilir. Böylece, bir biyopsi yapmak için küçük bir parçası veya tamamı çıkarılabilir.
Rahim polipleri neden ortaya çıkar?
Belirgin sebebi hala bilinmemektedir. Ancak bazı faktörler bu tümörlerin ortaya çıkmasıyla yakından ilgilidir. Bu faktörler:
- Östrojen seviyelerinde artış.
- Tamoksifen, meme kanserine karşı etkinliği kanıtlanmış bir ilaçtır.
- 40 yaşından sonra rahimde polipler daha yüksek oranda görülür.
- Obezite, poliplerin ortaya çıkışı da dahil olmak üzere birçok komplikasyon ile ilişkilidir.
- Arteriyel hipertansiyon.
- Menopoz yaşayan kadınlarda hormon tedavileri.
- Lynch sendromu veya Cowden sendromu gibi diğer hastalıklar rahimdeki tümörlerin büyümesiyle ilgilidir.
Rahim polipleri belirtileri
Genellikle asemptomatik oldukları için, ortaya çıkmadıklarından emin olmak için periyodik kontroller yapmak önemlidir.
Buna rağmen semptomlar ortaya çıkaran polipler vardır. En yaygın görülen anormal uterin kanamadır:
- Çok ağır kanamalı menoraji veya adet dönemleri.
- Adetle ilgili olmayan metroraji veya kanama. Bu genellikle fazla bir kanama değildir.
- Seksten sonra kanama.
Anemi anormal kanama neden olabilir ve kan testi ile kontrol edilebilir. Bu anormal kanama durumlarından birini yaşıyorsanız, jinekoloğunuza derhal söylemekten çekinmeyin.
Tedavisi
Her vakanın özel olarak ele alınması gerektiğini aklımızda tutalım. Ancak genel olarak, poliplerin çıkarılmasının tedavinin bir parçası olduğunu söyleyebiliriz.
Menopoz sonrası kadınlar için her zaman poliplerin çıkarılması önerilir. Perimenopozda olan kadınlarda, üç durumda poliplerin çıkartılması önerilmektedir: semptomlar ürettikleri zaman, çok büyüklerse veya rahim ağzındalarsa.
Son olarak da, semptom göstermeyen ve polipleri çoğul olmayan perimenopoz kadınları, doktorlarının tıbbi endikasyonlarını ve önerilerini kendi durumları için takip etmelidir.