Rektus Diyastazı Nedir?

Obezite veya hamilelik nedeniyle karnınızın aşırı gerildiğini hissediyorsanız "rektus abdomini" denilen karın kaslarınız zarar görmüş olabilir. Durum bundan ibaret ise rektus diyastazının ne olduğunu bilmenizde büyük fayda var.
Rektus Diyastazı Nedir?

Son Güncelleme: 31 Ekim, 2019

Karın bölgenizde şişkinlik varsa bu bir rektus diyastazı vakası olabilir. Bu rahatsızlık oldukça önemlidir ve sizin de bu doğrultuda bu rahatsızlığa gerektiği saygıyı göstererek üzerine düşmeniz gerekmektedir, zira bu durum sadece estetikle ilgili değildir. Peki bu rektus diyastazı nedir?

Karın kaslarının her iki tarafının merkezde ayrıldığı bölgede yer alan linea albanın (karnın orta hattında uzanan lifli yapı) zayıflaması sonucunda ortaya çıkan anatomik bir durumdur. 

Karın kasları, karın bölgesinin her iki tarafında dikey olarak yerleştirilmiş bir çift uzun ve düz kastan oluşmaktadır. En dış kas olduklarından, vücudu dik tutma ve gövdenin bükülmesi görevlerini yerine getirmektedirler. Buna ek olarak, vücutta bulunan diğer organlara da destek olurlar.

Diğer yandan, linea alba bağ dokularından oluşmakta ve belirli hareketleri yapmanızı sağlamaktadır. Hamilelik  döneminde bebeğin 35 santimetreye kadar büyüdüğü durumlarda karın kasları bazen tamamen ayrılarak diyastaza sebep olabilirler.

Karın kaslarındaki diyastazın nedenleri aşağıdakilerden biri olabilir: 

  • Doğuştan gelen etkiler.
  • Yapıların yaşlanma veya aşırı kilo alma nedeniyle zayıf olması ve bu da üçüncü nedene işaret edecektir.
  • Hamilelikten dolayı ortaya çıkan ağırlık ve hacim artışı.

Bir diğer neden ise kolajen (bağ dokusunun ana proteini olan bir tür albüminoid) oluşumunu engelleyen bir hormon olan “relaksin” fazlalığı olabilir. Bu en son verdiğimiz neden aslında diğerlerinden daha fazla görülmektedir, çünkü istatistiklere göre gebe kadınların %35’inin rektus diyastazından muzdarip olduğu ortaya çıkarılmıştır.

pembe spor eşyaları

Rektus diyastazı olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Bunun için vücut yağı ölçen aletler veya ultrason gibi farklı yöntemler bulunmaktadır. Başka bir basit yol da bölgeyi herhangi bir alet kullanmadan doğrudan hissetmektir.

Eğer bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, bunu size hemen gösterebiliriz. Sırtüstü uzanın, parmaklarınızı vücudunuzun orta çizgisine, daha açık bir şekilde anlatmamız gerekirse, göbek deliğinizin altına ve üstüne yerleştirin.

Ardından sanki egzersiz yapıyormuş gibi başınızı kaldırın. Rektus diyastazı rahatsızlığınız varsa parmaklarınızın altında iç organlarınızı iten bir delik görünecektir.

Rektus diyastazının sonuçları

Bu rahatsızlığın ortaya çıkardığı sorunlar sadece estetikle, yani görünüşle sınırlı değildir. Karın kaslarının birbirinden ayrılması, karın boşluğunun içinde bulunan organlarınızın dışarıya doğru gelmesine neden olarak bir şişlik oluşturur ve bu da hamileymişsiniz gibi bir izlenim verir.

Karın bölgesine gerekli kuvvetin uygulanmaması halinde bel bölgesi, sırt ve pelvis bölgesi bundan etkilenerek incinmelere ve ağrılara neden olabilir.

Bu kaslardaki ayrılma sindirim problemlerine, prolapsusa, idrar kaçırmaya ve mide fıtıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir.  

Rektus diyastazı tedavisi

Rektus diyastazından muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk şey bir muayene için doktora gitmek olacaktır.  

Teşhis konulduktan sonra doktorunuzun size verdiği talimatları izlediğinizden ve hayatınızdaki sağlıksız alışkanlıklarınızı terk ettiğinizden emin olunuz.

Linea alba denen liflerin kopması durumunda cerrahi müdahale gerekmekte ve bunu da bir uzmanın yapması gerekmektedir. Aksi takdirde, kişi karın fıtığından şikayetçi olmaya başlayabilir.

Linea alba liflerinin yırtılmadığı durumlarda rehabilitasyon için uygulanacak en iyi tedavi yöntemi fizyoterapidir. Bunun için yapacağınız en iyi aktivite hipopressif karın hareketleridir ve bunlar karın kaslarının basınç ürettiği zaman meydana gelir.

İşte size bu bölge için harika birkaç egzersiz daha: Karın izometrikleri, şınav, nefes egzersizleri ve Tupler tekniği (ritmik ve enine kasılmalar).

 

Rektus Diyastazı Nedir

Öneriler

3-6 ay kadar bir süre geçmişse ve kaslar doğal olarak bir araya gelmediyse aşağıdaki önerileri aklınızda bulundurmanızda fayda var:

  • Teşhisi koymak ve tedaviyi başlatabilmek için doktorunuza başvurun.
  • Elektroterapi gibi teknikleri uygulamak için bir fizyoterapisti ziyaret edin.
  • Egzersiz yaparak vücut şeklinizi düzeltmeye çalışmayın çünkü bu durumu daha da kötüye götürebilir.
  • İyileşme sürecindeyken ağırlık kaldırmaktan veya çok fazla efor sarf etmekten kaçının.
  • Yeterli su tüketerek sağlıklı ve protein temelli bir diyet programı uygulayın.

Artık rektus diyastazı nedir sorusunun cevabını biliyorsunuz. Eski karın kaslarınızı geri getirmek için hiçbir zaman geç değildir. Unutmayın; durum sadece siz öyle olduğuna inanırsanız imkansız bir hal alacaktır. Durumun kontrolünü elinize alın ve hedefinize doğru yol almaya başlayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Boissonnault, J. S., & Blaschak, M. J. (1988). Incidence of diastasis recti abdominis during the childbearing year. Physical Therapy. https://doi.org/10.1093/ptj/68.7.1082
  • Khandale, S. R., & Hande, D. (2016). Effects of Abdominal Exercises on Reduction of Diastasis Recti in Postnatal. International Journal of Health Sciences and Research.
  • Sperstad, J. B., Tennfjord, M. K., Hilde, G., Ellström-Engh, M., & Bø, K. (2016). Diastasis recti abdominis during pregnancy and 12 months after childbirth: Prevalence, risk factors and report of lumbopelvic pain. British Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1136/bjsports-2016-096065

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.