Sezaryendan Sonra Emzirme İçin İpuçları

Sezaryendan Sonra Emzirme İçin İpuçları

Son Güncelleme: 21 Nisan, 2018

“Sezaryen yapmak zorundayız” – bu sözler neredeyse hiçbir anne olacak kadının duymaktan mutlu olmadığı sözlerdir. Bebek sahibi olmak, çoğu kadının tamamen ve bilinçli olarak yaşamak istediği bir deneyimdir. Küçük yavrumuzu itmek ve dünyaya gelmesine yardım etmek isteriz.

Ama bazen, başka bir çözüm yoktur. Günün sonunda, her annenin istediği şey, çocuğunun sağlıklı olmasıdır.

Başta sezaryen kolay bir çözüm gibi gözükse de, kadınlar için bir zorluğu vardır: emzirmekBir kadın sezaryenle doğum yaptığında, sütünün gelmesi normalden daha uzun zaman alır. Uzmanlara göre, bu sezaryen yapılmasına direkt olarak bağlı değildir, ama bu yapılırken uygulanan bazı hastane uygulamalarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Sezaryenle doğumdan sonra emzirmek

Bir annenin emzirme becerilerini etkileyebilecek ilk şey bebeğinden ayrı olmasıdır. Bugün bile, sezaryenden sonra anneler, çoğunlukla, uzun süre boyunca bebeklerinden ayrılıyor. Bu, erken anne çocuk iletişiminin yokluğu anlamına gelir ve emzirmek normalden daha zordur. Peki ya bu neden olur?

Doğumdan yaklaşık iki saat sonra bebekler aşırı halsiz olur. Yapılabilecek en iyi şey onu emzirmek ve derin uykuya dalmasını sağlamaktır. İlk anlardan itibaren, çocuk memeyi nasıl kavranacağını ve nasıl besleneceğini öğrenmiş olur.

Bununla beraber, eğer bebekler beslenmeden uyursa, çoğunlukla daha uzun süre boyunca uyurlar. Uyandıklarında, huzursuz gibi gözükürler. Bunun neden olduğunu bilmeseler bile, içgüdülerinin onlara hayati olduğunu söylediğin bir şeyi kaçırmış olurlar.

Biberonlu Bebek

Bazı hastaneler bu nedenle sezaryen doğumundan sonra bebeği biberonla beslemeyi tercih etmektedir. Fakat bu, daha sonra emzirme sorunlarına sebep olabilir, çünkü bir memeye alışmak, bir şişenin plastik emziğinden emmekten daha fazla çaba gerektirir.

Ameliyattan sonra annenin hareketliliği de problem olabilir. Bir sezaryen operasyonu, ameliyattır ve iyileşmesi bir süre gerektiren bir yara bırakır. Bu da, bebeğinizi emzirmek için doğru pozisyonu bulmakta zorluk çekmenize sebep olabilir.

Sezaryenden sonra emzirmek için hangi püf noktalar size yardımcı olur?

Anne sütü normal olarak sezaryen ya da normal doğum fark etmeden doğumdan sonra, 30 ila 72 saat sonra gelmelidir. Bu, plasentanın vücuttan atılmasıyla başlayan fizyolojik bir süreçtir. Progesteron düzeyi düşerken, anne sütü üretimini sağlayan prolaktin oranı ise artmaktadır.

Kadınların, doğumdan sonra hiç sütü olmaması çok yaygın değildir. Hatta, az süt oluşması, kadınların sadece %1’inde görülmektedir.Yani, sezaryenle doğum yapmış olsanız da olmasanız da, hatta çocuğunuz ağlıyorsa bile, bu sütünüzün az olduğu anlamına gelmez. Birçok kadın, eğer çocuk beslenme sırasında ağlıyorsa, bunun, yeterli süt olmadığından ve aç olduklarından kaynaklandığını düşünür. Ama bu her zaman böyle olmak zorunda değildir.

Emziren Anne

İşte, bazı anneler için işe yarayan, sezaryenden sonra emzirmek için ipuçları.

  • Bebeğinize, mümkün olan en kısa zamanda meme vermek çok önemlidir. Sezaryenli bölgeye baskı yapmadan bunu yapmanıza yardım edebilecek emzirme yastıkları vardır. Ayrıca sezaryen sonrası emzirmeyi kolaylaştıracak belli duruş şekilleri de vardır. Tavsiye için doktorunuza danışın. Bebeğinizin emmesini sağlamak, sütün dışarı çıkmasına yardımcı olabilir.
  • Sütünüz rahat akmaya başlayana kadar bebeğinizin emmesine izin verin.
  • Eğer mümkünse, ameliyattan sonra bebeğinizden ayrılmak istemediğinizi söyleyin. Hemşirelerin, çocuğu tenine temas ederek onu sıcak tutmayı sağlayabilecek olan babasına vermelerini sağlayın, böylece vücut sıcaklıklarını düzenlemek için enerji harcamamış olurlar. Bu, başlangıçtan itibaren size yakın olması anlamına gelecektir.
  • Acı çekiyorsanız, alabileceğiniz ağrı kesiciler var. Doktorunuz size emzirmeye uygun bir reçete verebilir. Ağrı,  sütün dışarı çıkmasını engelleyebilir.
  • Sakin olmaya çalışın ve rahatlayın. Yorgunluk ve stres süt üretimini etkiler.

Sezaryen olmuş olmanız, bebeğinizi emziremeyeceğiniz anlamına gelmez. Gördüğünüz gibi, birçok faktör, sezaryenden sonra emzirmeyi etkiler, ama hepsinin bir çözümü var.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Olza, I. Lactancia después de la cesárea. Hospital de Puerta de Hierro Majadahonda, Madrid. [Documento en línea].
  • Perez-Escamilla, R et al. The Association Between Cesarean Delivery and BreastFeeding Outcomes among Mexican Women. Am J Public Health. June 1996. 86 (6): 832-836.
  • Aksu A, Vefikulucay Yilmaz D. The relationship of postpartum sleep quality and breastfeeding self-efficacy of Turkish mothers. Scand J Caring Sci. 2019 Dec;33(4):833-839. doi: 10.1111/scs.12679. Epub 2019 Mar 13. PMID: 30866100.
  • Shiraishi, M., Matsuzaki, M., Kurihara, S. et al. Post-breastfeeding stress response and breastfeeding self-efficacy as modifiable predictors of exclusive breastfeeding at 3 months postpartum: a prospective cohort study. BMC Pregnancy Childbirth 20, 730 (2020). https://doi.org/10.1186/s12884-020-03431-8.
  • Gómez A, et al. Fármacos y lactancia materna. Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de la AEP: Neonatología. Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/6_1.pdf.
  • PINTO L FERNANDO . Apego y lactancia natural. Rev. chil. pediatr. [Internet]. 2007 Oct [citado 2022 Nov 09] ; 78( Suppl 1 ): 96-102. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0370-41062007000600008&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0370-41062007000600008.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.