Soğuk Algınlığının Üstesinden Nasıl Gelinir?

Soğuk Algınlığının Üstesinden Nasıl Gelinir?

Son Güncelleme: 24 Temmuz, 2018

Soğuk algınlığı çocukluk döneminde en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Soğuk algınlığı genellikle ciddi sonuçları olmadan geçer. Ancak, özellikle neler olup bittiğini anlamayan ve nasıl hissettiğini ifade edemeyen küçük çocuklar için oldukça rahatsız edici bir durumdur.

Soğuk algınlığının üstesinden gelmek için Ben Anneyim ekibi olarak bazı tavsiyelerde bulunacağız.

Soğuk algınlığı

Soğuk algınlığı, enfeksiyöz ve bulaşıcı bir viral solunum sistemi hastalığıdır. Herkesi etkileyebilen, sık rastlanan ancak hafif etkisi olan bir hastalık olarak kabul edilir.

Soğuk algınlığının başlıca belirtileri şunlardır:

  • Hapşırma
  • Sık baş ağrısı
  • Burun akıntısı
  • Göz yaşarması
  • Burun tıkanıklığı
  • Boğaz ağrısı veya kuruluk
  • Genel kas ve artikülasyon ağrısı
  • Yorgunluk
  • Öksürük
Soğuk algınlığı

Soğuk algınlığı belirtileri yetişkinlerde ve çocuklarda genellikle aynıdır. Yetişkinler soğuk algınlığıyla başa çıkabilmelerine rağmen, küçükler için durum biraz daha zordur.

Bu nedenle soğuk algınlığına yakalandıktan sonra, bir çocuk genellikle oyun oynama isteğini kaybeder. Huysuzlanır, annesi tarafından kucaklanmak ve rahatlamak ister.

Soğuk algınlığı 7 ila 10 gün sürebilir ve virüslerden kaynaklandığı için şu ana kadar hiçbir tedavisi yoktur.

Soğuk algınlığının üstesinden gelmenin tek yolu, ilgili belirtilerin etkisini hafifletmektir.

Soğuk algınlığının üstesinden gelmek için tavsiyeler

Daha önce bahsettiğimiz gibi, soğuk algınlığı ya da grip tedavisi, imkansız bir görev olarak bilinir. Yapılabilecek tek şey belirtileri yumuşatmaktır.

Şimdi ise, soğuk algınlığının neden olduğu en yaygın durumlardan bahsedeceğiz ve bu durumları hafifletmek için bazı öneriler sunacağız.

Burun tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı, soğuk algınlığının en yaygın belirtilerinden biridir. Vücut hastalandıktan hemen sonra, mukus burnu tıkar ve özellikle uykuya daldığında çocuğun nefes almasını zorlaştırır.

Burun tıkanıklıklarını gidermek için, eczanelerde pek çok farklı ürün bulunmaktadır. Bununla birlikte, etkinliği ve güvenilirliği sebebiyle tuzlu su çözeltisi en çok tavsiye edilen yöntemdir.

Tuzlu su çözelti veya fizyolojik serum temel olarak tuz ve sudan oluşan bir çözeltidir. Burun deliklerini nemlendirmek ve tıkanıklığı gidermek için kullanılır.

Boğaz ağrısı ve kuruluk

Çocuğunuz hastalandığında boğaz ağrısını ve kuruluğunu hafifletmek için su ve meyve suyu gibi bolca sıvı tüketmesini sağlayın.

Su, vücutta oluşan toksinleri yok etmek ve salgı yoğunluğunu azaltmak için çok faydalıdır.

Öksürük

Öksürük, soğuk algınlığının en yaygın belirtilerinden biridir. Öksürük özellikle yatmadan önce çok rahatsız edici olabilir.

Bazı anneler öksürüğü hafifletmek için çocuklarına antihistaminler verir. Ancak, öksürük soğuk algınlığından dolayı meydana geliyorsa, burundaki salgıyı arttırabileceğinden ebeveynler çocuklarına antihistamin vermemelidirler.

Çocuğunuz öksürüyorsa, zararsız ve etkili ev yapımı ilaçları tercih edin. En çok tavsiye edilen yöntemler şunlardır:

  • Göğüs etrafına sıcak havlu uygulanması.
  • Sıcak içecekler: Kekik, limon çayı, ballı çikolata (suyla hazırlanmış ve sütsüz)
  • Bal ve limon

Soğuk algınlığının üstesinden nasıl gelinir?

Hasta çocuk

Çocuğunuzu soğuk ortamlardan ve nemden uzak tutmak önemlidir. Çocuğunuzu iyi havalandırılmış ve nem tutmayan bir odada tutmalısınız. Kış döneminde üstlerini düzgün ve daha fazla örtün.

Tavuk çorbası yapın. Tavuk çorbası, bağışıklık sistemini güçlendiren pek çok besin içerir.

Tavuk çorbası hafiftir ve kolay sindirilir. Solunum sistemindeki tıkanıklığın açılmasına bile yardımcı olur.

Uyku vakti geldiğinde, yastıklarını biraz daha yüksek olacak şekilde hafifçe kaldırın böylece burun tıkanıklığı biraz da olsa hafifleyecektir.

Bağışıklık sisteminin soğuk algınlığının üstesinden gelebilmesi için C vitamini açısından zengin narenciye, limon gibi meyveler yedirin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.