Süt Dişleri Hangi Sırayla Dökülür? Kalıcı Dişler Ne Zaman Çıkar?

Çocukların dişlerinin çürümesi ve yeni dişlerin çıkması çok önemli bir süreçtir. Bu süreç her çocuğun gelişim şekline göre değişkenlik gösterir. Her ne kadar süt dişleri sürekli olarak kalmayacak olsa da, bunların çocukların çiğnemesine ve düzgün bir biçimde konuşmalarına yardımcı olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.
Süt Dişleri Hangi Sırayla Dökülür? Kalıcı Dişler Ne Zaman Çıkar?

Son Güncelleme: 16 Ağustos, 2018

Süt dişleri genellikle beş yaşından itibaren dökülmeye başlar. Bu dişler aşamalı olarak kalıcı dişlerle yer değiştirirler. İlk süt dişi ile son süt dişinin çıkması arasında geçen zaman yaklaşık olarak üç yıllık bir süreyi kapsar. Bunlara ek olarak, karşılaşılan soru işaretlerini gidermek amacıyla süt dişlerinin hangi sırayla düştüklerini bilmek faydalı olacaktır.

Bebek İlk Süt Dişini Ne Zaman Çıkarır?

Bebeklerin dişleri aslında 5 aylık olduklarında oluşmaya başlar. Ancak 6 ila 8 aylık olmadan bu ilk dişler henüz görünmezler.

Bazı bebekler dişlerini diğerlerine göre daha erken çıkartırlar. Bu bağlamda, aslında her şeyin bebeğin büyüme hızı ile ilişkili olduğunu belirtmek gerekir. Bu dişler sadece yemek yeme ve konuşma konularında fayda sağlamaz, aynı zamanda en az bunlar kadar önemli başka bir işe de yararlar: Daha sonraki yıllarda kalıcı dişlerin çıkacağı yerlerin korunmasını sağlarlar.

Süt Dişleri Hangi Sırayla Çıkar

İlk çıkan dişler, ön alttaki kesici dişlerdir. Genellikle bebek 6 aylık olduktan sonra çıkarlar. Bunlardan hemen sonra üstteki kesici dişler yaklaşık 8 aydan itibaren çıkmaya başlar.

Daha sonra genellikle yan kesici dişler, bunları takip eden zaman içerisinde de öğütücü azı dişleri çıkar. Son olarak arka taraftaki azı dişleri çıkar. Bu dişler kimi durumlarda çocuk 3 yaşına gelene kadar çıkmayabilir.

Süt Dişleri Nasıl Dökülür?

Süt dişleri, alttan gelen kalıcı dişler bu dişlere baskı yapmaya başladığında dökülür. Bu baskı, dişin kökünün yavaş bir biçimde gevşemesine ve bunun sonucunda da dökülmesine yol açar. 

Diş sallanmaya başlayınca bulunduğu yerde bir boşluk oluşur. Bu boşluk yeni dişin ortaya çıkacağı yerdir. Süt dişi sallanarak kendisi düşer ya da çocuğun bunu yutma riskini ortadan kaldırmak için çekip alınabilir.

Dişi elinde tutan çocuk

Çocuğun Süt Dişleri Hangi Sırayla Düşer?

5 yaşından sonra çocuğun dişlerinin sallanmaya başladığını hissetmesi normal bir durumdur. Bu durum, dişlerin yenilenme sürecinin artık son aşamaya ulaştığının bir göstergesidir.

Bazı tahminler bulunsa da, süt dişlerinin hangi sırayla düştüklerine dair kesin bir bilgi bulunmadığını açık bir biçimde belirtmek gerekir. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu süreci etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır.

Alt Dişler

  • Ön kesiciler: Genelde ön kesiciler ilk düşen dişlerdir. Çocuk 5 buçuk ila 6 yaşına geldiğinde düşerler.
  • Yan kesici dişler: Daha sonra bu dişler düşer. Genellikle 6 ila 6 buçuk yaş aralığında gerçekleşir.
  • Köpek dişleri ve ilk azı dişleri: Bu dişler 9 buçuk yaşından itibaren dökülür.
  • Arka azı dişleri: Bir yıl sonra, yani 10 buçuk yaşından itibaren dökülür.

Üst Dişler

  • Ön ve yan kesici dişler: Bu dişler genellikle alt kesicilerle hemen hemen aynı zamanda, yani çocuk yaklaşık 6 buçuk yaşındayken dökülürler.
  • İlk azı dişleri ve köpek dişleri: İlk azı dişleri 9 buçuk yaşından itibaren, köpek dişleri ise yaklaşık 10 buçuk yaşından itibaren dökülürler.
  • Arka azı dişleri: En son bu dişler dökülür. Çocuk 10 buçuk yaşını geçtiğinde dökülmeye başlarlar.

Bebeklerin dişleri aslında 5 aylık olduklarında oluşmaya başlar. Ancak 6 ila 8 aylık olmadan bu ilk dişler henüz görünmezler.

Süt Dişleri Hakkında 7 İlginç Gerçek

Eğer bebeklerin süt dişleri konusunda her şeyi bildiğinizi düşünüyorsanız, şimdi size vereceğimiz bilgiler gerçekten çok şaşırmanıza yol açabilir:

  • Bazı bebekler süt dişleri çıkmış olarak doğarlar.
  • Süt dişlerinin kökü yoktur.
  • Bazı çocuklarda, kalıcı dişlerin çıkması aşamasında köpek balığı dişi adı verilen durum yaşanır. Bu durumun dişin normal bir biçimde çıkmasından farklı yönü, süt dişi daha dökülmeden kalıcı dişin süt dişinin arkasından çıkmasıdır.
Dişi düşmüş çocuk
  • Kalıcı dişler süt dişleri kadar beyaz olmazlar. Ayrıca bunlar süt dişleri kadar keskin de değillerdir.
  • Kalıcı dişler boyut olarak süt dişlerine oranla daha büyüktürler.
  • Kalıcı azı dişleri 6 yaşından itibaren çıkmaya başlarlar.
  • Süt dişleri toplam 20 tanedir. Eğer yirmi yaş dişleri de dahil edilirse kalıcı diş sayısı 32’dir.

Diş sağlığını koruyabilmek için dişlerin düzgün bir biçimde temizlenmesi gerekir. Diş temizliği konusuna son diş çıkana kadar aynı özenle dikkat edilmesi gereklidir. Çocuğa süt dişlerinin hangi sırayla düşebileceğini açıklamak, endişelerinin bir oranda azalmasına yardımcı olacaktır. Unutmayın ki, süt dişleri bir kez kalıcı dişlerle yer değiştirdikten sonra bu dişlerin yerine doğal başka bir diş gelmeyecektir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.