Yeni Doğmuş Bebeğiniz ile Seyahat Etmenin Püf Noktaları

Yeni Doğmuş Bebeğiniz ile Seyahat Etmenin Püf Noktaları

Son Güncelleme: 05 Mayıs, 2018

Yolda, araba içerisindeki emniyet tedbirleri, seyahat ederken her zaman aklımızda tutmamız gereken şeylerdir. Mesela hamile bir kadın emniyet kemerini doğru bir şekilde takmayı bilmelidir. Ama yeni doğmuş bebeğiniz ile birlikte seyahat ederken dikkat etmeniz gereken belirlenmiş bazı emniyet tedbirleri vardır. Bu detaylara dikkat ederseniz çocuğunuzun gerektiği şekilde korunduğunu bilmenin gönül rahatlığı ile yolculuk etmiş olursunuz.

Arabada, bebeğinizi korumak adına düzenlenmiş emniyet tedbirlerini bilmeniz çok önemlidir. Bebeğinizin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına her şeyin her an elinizin altında olduğundan emin olmalısınız.

Bebeğinizi, arabalarda bebekler için yapılmış olan özel bebek oto koltuğuna her zaman doğru bir şekilde oturtmalısınız. Bebek oto koltuğunun ufaklığınız yaşı, boyu ve kilosuna uygun bir model olduğundan emin olmanız en önemli güvenlik kurallarından biridir.

Yeni doğmuş bebeğiniz ile seyahat etmek

Arabada küçük bir bebek ile seyahat ederken aklınızda tutmanız gereken bazı önemli bilgiler vardır. Bebeğinizin vücut bütünlüğünü korumak ve oturağına doğru bir şekilde yerleştiğinden emin olmak kesinlikle çok dikkat etmeniz gereken bir konudur.

Çok kısa bir araba yolculuğuna çıkacak olsanız bile hiçbir emniyet tedbirini atlamamayı aklınızda tutun. Bebeğinizin araba yolculuğunda ihtiyacı olan tedbirlerin hepsini her seferinde uygulayın.

  • Arabada kucağınızda çocuğunuz ile yolculuk etmeyin. Diğer ebeveynleri bu şekilde yolculuk ederken görmüş olmanızın bir önemi yoktur. Çocuğun kucakta oturtulması arabada yolculuk etmenin doğru şekli değildir.
  • Çocuğunuz için doğru bebek oto koltuğunu seçtiğinizden emin olun. Yeni doğmuş bebeğiniz için seçeceğiniz bebek oto koltuğunun 9 ila 13 kilograma kadar olan bebekler için üretilen modeller arasından seçmelisiniz. Grup 0+ olarak adlandırılan kategorideki bebek koltukları özellikle en küçük yaşlardaki bebekler için üretilmişlerdir. Bu koltuklarda genellikle plastik tokalı emniyet kemerleri bulunur.
  • Bebek oto koltuğunu her zaman yüzü arabanın arka tarafına bakacak şekilde yerleştirin. Eğer talihsiz bir kaza yaşarsanız, bebek koltuğunun bu şekilde yerleştirilmesi arabanın hava yastıklarının (airbag) bebeğinize zarar vermesini engeller.
arabada bebek koltuğu
  • Bebeğinizi ya da çocuğunuzu bebek oto koltuğuna hiçbir zaman üzerinde montu ya da ceketi ile oturtmayın. Ortamın ısısını istediğiniz seviyeye getirebilmek için arabanın ısı sistemini kullanın.
  • Araba kullanırken, yola ve trafiğe olan dikkatinizi dağıtacağı için bebeğinize bakmayın. Bebeğinizi kırmızı ışıkta dururken ya da park ettiğinizde kontrol edin. Mümkünse arabada bebeğiniz ile tek başınıza yolculuk etmemeye çalışın.
  • Araba içerisindeyken sizin de kendinizi emniyette hissetmeniz önemlidir. Araba kullanırken kendinizi emniyette hissetmenize yardımcı olacak modern teknolojileri kullanın. Örnek olarak arabada kullanabileceğiniz bir GPS (Küresel Yer Belirleme Sistemi), varmak istediğiniz noktaya ulaşımınızı kolaylaştıracaktır.
  • Bebek çantasının elinizin altında bulunmasına ve bebek bezleri, battaniye, temiz giysi gibi bebeğinizin ihtiyacı olabilecek malzemeleri barındırmasına özen gösterin.

Daha güvenli bir sürüşü deneyimleyebilmek için teknolojiden faydalanın

Teknolojiden faydalanmak daha güvenli bir sürüş elde etmenize yardımcı olabilir. Kendinizi güvende hissetmeniz, arka koltukta bebeğiniz otururken daha sakin bir şekilde araba kullanmanızı sağlar.

Peki ama teknoloji daha güvenli bir sürüşü nasıl sağlayabilir? Hayatınızı kolaylaştıracak teknolojik donanımlara sahip çeşitli araba modelleri vardır. Örnek olarak:

  • Jeolokolizasyon (konum belirleme). Bu teknoloji belirli bir bölgenin planını görmenizi sağlarken aynı zamanda da bu belirli bölgeye araba girdiğinde size sesli ve yazılı bilgi verir. Yine bu teknoloji sayesinde kaçınmak istediğiniz tehlikeli ya da sakıncalı bölgeleri bulup işaretleyebilirsiniz. Bu teknolojik uygulama sayesinde siz ve aileniz istenmeyen bölgeler uğramadan yolculuğunuza devam edebilirsiniz.
  • GPS (Küresel Yer Belirleme Sistemi). GPS tam olarak bulunduğunuz noktayı bir harita üzerinde görmenizi sağlayan teknolojik bir sistemdir. Haritada bulunduğunuz noktayı GPS aparatından, cep telefonunuzdan ya da araba bilgisayarınızdan görebilirsiniz. Acil bir durumda GPS ekranında gördüğünüz kesin bilgiler ışığında karar alabilirsiniz. Bu sistem aynı zamanda yol yardımına ihtiyaç duyduğunuz durumlarda da çok işinize yarayacaktır.
  • Yardım düğmesi. Bazı araba modellerinde basıldığında sürücüyü anında acil servislere bağlayan bir S.O.S. (acil yardım) düğmesi bulunur. Arabanızdaki GPS sistemi bu acil servislerin bulunduğunuz yeri tam olarak görmelerini sağlar. Bir kontrol odasında ekranlar karşısında oturan eğitim görmüş acil yardım personeli ihtiyaç duyuluyor ise bulunduğunuz noktaya bir yardım ekibi gönderir.
  • Çarpışma alarmı. Talihsiz bir kaza yaşanırsa bu sistem otomatik olarak hemen bir acil operasyon merkezine mesaj gönderir. Bu mesajı alan merkez bulunduğunuz noktaya hemen bir ambulans yönlendirir.
arabada kemerli bebek

Yol güvenliği ile ilgili basit bilgilere sahip olmak yeni doğmuş bebeklerin ve diğer aile bireylerinin yolculuk ederlerken her zaman güvende olmalarını sağlar. Tabii ki hiçbir zaman acil bir sağlık ya da yol yardımına ihtiyaç duymamanızı temenni ederiz.

Ailenizi sadece araba içerisindeki önlemleri arttırarak değil aynı zamanda arabayı aşırı dikkatli bir şekilde kullanarak da emniyete alın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.