Yeni Doğmuş Bebeklerde En Sık Rastlanılan 7 Rahatsızlık

Yeni Doğmuş Bebeklerde En Sık Rastlanılan 7 Rahatsızlık

Son Güncelleme: 01 Mayıs, 2018

Aslında, yeni doğmuş bebeklerde görülen birçok rahatsızlık vardır ama biz bu makalede bu rahatsızlıklardan en sık görülen yedisini ayrıntıları ile inceledik.

Tüm ebeveynler çocuklarının sağlıklı bir şekilde doğmasını umut ederler. Bebekler dünyaya hastalıksız bir şekilde gelseler bile aniden çeşitli komplikasyonlar ile karşılaşabilirler.

Çok küçük oldukları için bu komplikasyonların bazıları çok rahatsızlık verici ve hatta bazı durumlarda tehlikeli olabilirler.

Birçok komplikasyon yeni doğan bebeklerin sağlık durumlarında ciddi bir rahatsızlığa neden olmadan gerçekleşirken bazen de tıbbi müdahaleye gerek duyabilir. Bu tarz durumlarda bebeklerde olabilecek her tür anomaliye karşı dikkatli olmak çok önemlidir.

Sarılık

Sarılık çok sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Yeni doğan bebeklerin neredeyse %70’inde görülür ve bu rahatsızlığın sonlanması 10 gün kadar sürebilir.

Sarılık genellikle bebeğin doğduktan sonraki ilk 3 gününde gerçekleşir. Kandaki safra boyası (bilirubin) seviyesindeki artış neticesinde oluşan sarılığın en göz ile görülür özelliği ise cildin sarımsı bir renk almasıdır.

Sarılık, doğumun hemen sonrasındaki ilk 24 saatte görülebilir.

Yüksek ateş

Yüksek ateş, yeni doğmuş bebeklerde tehlikeli sonuçlara neden olabileceği için ciddi bir sorundur. Yüksek ateş aynı zamanda çok daha büyük sağlık sorunlarının belirtisi de olabilir.

Bununla birlikte bulundukları ortam koşullarının değişmesinden (anne karnı ile gerçek dünya arasındaki farklardan) dolayı yeni doğmuş bebeklerde ateş yükselmesi sık görülen bir durumdur.

Yüksek ateş genellikle bebeklerin doğduktan sonraki ilk üç günlerinde görülür. Bu üç günlük süreç annesinin karnında dokuz aydan fazla vakit geçiren bebeğin yeni ortamına alışma sürecidir.

Bu normal sayılabilecek yüksek ateş durumunda bebekler beslenmeye devam ederler ve genel sağlıklarında herhangi bir problem yoktur. Bu dönem içerisindeki bebeklerin yüksek miktarda sıvı alıyor olmalarına dikkat edilmelidir. Genellikle ilk üç gün içerisinde gerçekleşen bu yüksek ateş durumu tıbbi bir müdahaleye gerek duyulmadan kendiliğinden geçer.

gülümseyen yenidoğan

Uyku değişiklikleri

Yeni doğmuş bebeklerin uyku döngüleri oldukça düzenlidir: günlerinin büyük bir bölümünü gözleri kapalı halde geçirirler. Karınları doyduktan sonra kolaylıkla uyuya kalabilirler ve bu dinginlikleri kolay kolay bozulmaz.

Gece uykusunda zorluk çekme durumu yeni doğan bebeklerde sık yaşanır. Ebeveynlerinin yorgun olup uyumak istediği bu anlarda bebekler oldukça hareketli ve tamamen uyanıktırlar.

Bebeklerin anne karnındaki yaşam düzenleri aylar boyunca bu şekilde olduğu için aslında bu durum son derece normaldir.

Hamilelik boyunca anne gündüz uyanık ve hareket halinde iken içinde bulundukları amniyotik sıvının sallantıları onları gün boyu uyutur. Ne zaman ki anne hareketsizleşir (yani gece olur), o zaman bebek uyanır.

İşte bu nedenle de hayatlarının ilk birkaç gününde hala hamilelikteki zaman dilimlerine göre yaşarlar.

Yeni doğmuş bebeklerin gündüz uyanık olup gece uyuma durumuna alışmaları için genellikle en az dört haftaya ihtiyaçları vardır.

Kusma

Kusma, yeni anne olmuş birçok kadını çok rahatsız edebilir ama aslında bebeklerde çok sık rastlanılan bir durumdur. Hemen hemen bütün bebekler beslenmeden sonra bir miktar sütü ağızlarından geri çıkarırlar. Bu durum, bebekler emerken süt ile birlikte hava yuttukları ve bu yuttukları havanın geri çıkarken beraberinde bir miktar süt ile çıkmasından ibarettir.

Kusmayı engellemek için bebeğinizi besledikten sonra gaz çıkarmasına yardımcı olmanız önemlidir. Kusmanın nedeni her zaman bebeğin yuttuğu hava olmayabilir, kusma, kolik (kalınbağırsak ya da karın boşluğunda duyulan rahatsızlık) gibi başka bazı rahatsızlıkların belirtisi de olabilir.

Çiş yapmada zorluk

Bir bebeğin doğumdan sonraki ilk 48 saatte çişini yapmaması bir endişelenme sebebidir. Normalde, bebeklerin çiş yaptıklarını hissettikleri ıslaklık sonucunda ağlamaları sayesinde fark ederiz.

Yeni doğmuş bir bebeğin günde 10 kere çişini yapması normal bir durumdur.

Eğer bebeğin idrar miktarı az ise ya da çişini yaptığı halde hala sızıntı halinde ise bu durum böbrekleri veya idrar torbası ile ilgili bir sıkıntının habercisi olabilir.

Hiç durmayan ağlama

Yeni geldiği dünyaya alışma süreci içerisinde olan bebeklerin ağlamaları son derece normal bir durumdur. Küçük rahatsızlıklar bile alışık olmadıkları için onları çok rahatsız eder. Ayrıca ağlamanın bebeklerin tek iletişim şekli olduğunu da unutmamalıyız.

Yeni doğmuş bebeklerin acıktıklarında, uykuları geldiğinde ya da bezlerini değiştirmenizi istediklerinde ağlamaları son derece doğaldır.

Bunun ile birlikte bebekler çok keskin bir tonda ve devamlı olarak ağladıklarında idrar ya da dışkı yollarında bir problemden ya da bir enfeksiyondan şüphelenmeliyiz. Bu tarz durumların aklınıza takılmaması için doktorunuza başvurunuz.

esneyen yenidoğan

Düzensiz bağırsak hareketleri

İlk defa ebeveyn olan kişiler yeni doğmuş bebeklerinin ilk kakasını gördüklerinde rengi, dokusu, şekli şemali ve aklınıza gelebilecek her türlü nedenden dolayı endişelenirler. Bebeklerin hayattaki ilk 3 günlerinde siyah ya da yeşilimsi tonlarda kaka yapmaları normal bir durumdur.

Yine yeni doğmuş bebeklerin günde 8 defa kaka yapması ve dışkılarının çok ufak boyutlarda olması da normaldir. Bebeklere kabız olup olmadıklarını kontrol etme amaçlı özel olarak dikkat edilmesi gerekir. Çok sert dışkılar ve kabızlık bebeklerde acıya ve daha büyük sorunlara neden olabilirler.

Diğer yandan, başta memeden emzirilen bebekler olmak üzere tüm bebeklerin sık sık ishal olmaları normaldir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • A quick guide to common childhood diseases. BC Centre for Disease Control. 2009. [Online].
  • E. Saliba, E. Lopez, L. Storme, P. Tourneux, G. Favrais. Fisiología del feto y del recién nacido. Adaptación a la vida extrauterina. EMC – Pediatría, 2018; 53 (2): 1-29. ISSN 1245-1789, https://doi.org/10.1016/S1245-1789(18)90862-0.
  • Pinto, I. Ictericia. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Urgencias Pediátricas SEUP-AEP. [En línea].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.