Zengin Çocuk Sendromu Nedir?

Zengin Çocuk Sendromu Nedir?

Son Güncelleme: 14 Haziran, 2018

Maddi zenginlik mutluluğu beraberinde getirmez. Zengin çocuk sendromu günümüzde sıkça karşılaşılan bir durumdur ve bu yazıda sizlere bunun tüm detaylarından bahsedeceğiz.

“Bir zamanlar çok fakir bir adam varmış, tek sahip olduğu şey paraymış.”

Tüketimin çok büyük boyutlarda olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Sahip olduğumuzda mutlu olacağımıza inandırıldığımız birçok ürün toplum tarafından önümüze sunuluyor.

Peki gerçek mutluluk bu mu? Çocuklar aslında bu gibi şeylere önem vermez. Onlar için satın alınan objeler sadece asla sonu olmayan birer eğlence kaynağıdır.

Fakat günümüzde çocukların maddiyat ile eğitildiği çok kritik bir noktadayız. Zengin çocuk sendromu da bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Zengin Çocuk Sendromu

Zengin çocuk sendromu ilgi, sevgi  ve zaman yerine aşırı korumacılık ve maddi ödüllendirme ile büyütülen çocuklarda görülen bir kişilik bozukluğudur.

Yalnızca varlıklı ailelerde değil maddiyatı çocuk yetiştirmede bir araç olarak gören diğer ailelerde de bu durumla karşılaşılabilir.

Bu sendromdan etkilenen çocuklar genelde şımarık bir tavır sergileyip ebeveynlerin onayına gerek duymadan istedikleri gibi hareket edebileceklerini düşünürler.

Bunlar, hayal kırıklığına karşı toleransı çok düşük olan tembel çocuklardır. İstedikleri olmadığı durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini bilmezler. Ayrıca bu gibi durumlarda agresif ve öfkeli davranışlar sergilemeye yatkınlıkları vardır.

oyun oynayan çocuk

Zengin Çocuk Sendromunun Sonuçları

Zengin çocuk sendromuna sahip çocuklar kişilik gelişimleri süresinde pek çok sorunla karşılaşırlar. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibi özetlenebilir.

  • Özgüven eksikliği: Çalışıp çabalamadan her şeye sahip oldukları için potansiyellerini keşfedemezler.
  • Zayıf duygu kontrolü: Duyguları ile nasıl başa çıkmaları gerektiğini bilemezler ve genel bir hoşnutsuzluk hali söz konusudur. Kimse onlara mutlu, üzgün ya da öfkeli oldukları durumlarda ne yapmaları gerektiğini öğretmemiştir ve bu yüzden duygularını kontrol edemezler.
  • Hayal kırıklığına karşı düşük tolerans: İstediklerini elde etmenin her zaman mümkün olmadığını ve işlerin beklendiği gibi gitmeyebileceğini kabullenemezler.
  • Agresiflik: Yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı yüksek seviyede agresif davranışlar sergilerler. Genellikle okul, aile ve diğer sosyal ortamlarda problem yaşarlar.
  • Alkol ve uyuşturucu kullanımı: Bu şekilde yetişmiş kişilerin büyük bir kısmında alkol ve esrar bağımlılığı problemi görülür.
  • Düşük akademik başarı: Hayatta bir amaç belirleyemediklerinden okul hayatındaki performansları düşüktür.

Hayatta gerçekten değerli ve önemli olan şeyler ölçülemez ve parayla satın alınamaz.

Ebeveynlerin Sorumlulukları Nelerdir?

Çoğu zaman bu durum ebeveynlerin hatasıdır.  Çocuklarının birçok şeye ve hatta fazlasına sahip olmasının çok önemli olduğu algısına kapılırlar.

Bu yüzden çocuklarına sayısız oyuncak, son model telefonlar ve asla ihtiyaç duymayacağı kıyafetler alırlar.

Aslında çoğu zaman ailelerin istediği çocuklarına ayıramadıkları zamanı ve yokluklarını telafi etmektir. Bu yüzden onlara her istediklerini alırlar.

Fakat bu, çocuklar için kötü sonuçları olan ciddi bir hatadır.

Ayrıca, bu tip aileler çocuklarına karşı fazla serbest olmaları ile bilinirler ki bu da sınırların çizilememesine ve koşullara uyum sağlanamamasına neden olur. 

topla oynayan çocuklar

Zengin Çocuk Sendromuna Engel Olmak İçin Neler Yapılabilir?

  • Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirin. Çalışma ihtiyacı ve gerekliliği anlaşılabilir bir durumdur, fakat çocuğunuzla geçirdiğiniz zaman herkes için günün en iyi zamanı olmalıdır. Bu zamanı onlarla oynayarak ve ödevlerine yardım ederek geçirmeye çalışın.
  • Sınırları koyun. Çocukların neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamak için sınır ve kurallara ihtiyacı vardır. Otoriter olmadan onları uygun biçimde eğitebileceğiniz birçok yöntem mevcuttur.
  • Çalışmalarını ödüllendirin. Onlara amaçlarına ulaşmaları için çalışmaları gerektiğini öğretin. Bunu yapmak için onlara yeteneklerini keşfetmede destek olun ve onları teşvik edin. Buna ek olarak hedeflerine ulaştıklarında aşırıya kaçmamak koşuluyla yaşlarına uygun bir şekilde onları ödüllendirin.

Bu bağlantıya tıklayarak ilk defa zengin çocuk sendromuna sahip olduğu için suçsuz çıkan birinin hikayesine ulaşabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Capron, E. W. (2004). Types of pampering and the narcissistic personality trait. Journal of Individual Psychology60(1). Available at: https://psycnet.apa.org/record/2004-12532-006.
  • Juul, J. (2012). Su hijo, una persona competente: hacia los nuevos valores básicos de la familia. Herder Editorial. Available at: https://bit.ly/3eIfBA2.
  • Kets de Vries, M. F. R. (2016). Feeling Sorry for the Super-Rich? In Riding the Leadership Rollercoaster (pp. 25–29). Springer International Publishing. Available at: https://doi.org/10.1007/978-3-319-45162-6_5.
  • O’Neill, J. H. (1997). The golden ghetto: The psychology of affluence. Affluenza Project.
  • Sayer, L. C., Bianchi, S. M., & Robinson, J. P. (2004). Are Parents Investing Less in Children? Trends in Mothers’ and Fathers’ Time with Children. American Journal of Sociology, 110(1), 1–43. Available at: https://doi.org/10.1086/386270.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.