Bebeğinize asla vermemeniz gereken 7 gıda

Bebeğinize asla vermemeniz gereken 7 gıda

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2018

Hayatlarının ilk dört ayında, bebeklerin emzirme yoluyla özel bir beslenme düzeni takip etmeleri gerekir. Bebeğin ihtiyaç duyduğu bazı durumlarda, bebek maması da verilebilir, ama hayatlarının ilk evresinde en uygun gıda anne sütüdür.

Ancak, dört ay geçtikten sonra, anne sütüne takviye olarak ek gıdalar tüketebilecekleri bir adaptasyon sürecine girerler. Bu gıdalar, her ailenin aşina olduğu basit ve hafif gıdalardır.

Anneler, sert olmayan, doğal ve basit pürelerle bebeklerinin beslenme düzenine takviye yapmaya başlarlar. Örneğin meyve püresi tipik bir ara öğündür, daha sonra süt ürünleri ailesinden olmamak kaydı ile, diğer gıdalar da dahil edilebilir.

Bu nedenle, yeni gıda takviyelerinin bebeğinizin küçük bünyesine zararlı olmadığından emin olmak için dikkatli davranmak gerekmektedir. Aynı zamanda sindirimi kolaylaştırmak ve bebeğinizin gelişimini hızlandırmak açısından da gıdaların hazırlanmasına ve miktarına özen gösterilmelidir.

Bebeğinize asla vermemeniz gereken 7 gıda

Bazen çocukların bazı gıdaları tüketmeleri engellenemese de, iş bebeklere gelince durum o kadar da karmaşık görünmüyor, çünkü gıdalarının hazırlanmasından anneler sorumlu oluyor ve bebeklerin anne sütü ve meyve püresinden başka bir şey tüketmemeleri gerekiyor.

Ancak bazen bilgisizlik veya ilgisizlik gibi nedenlerle küçüklerimiz için sağlıksız olabilecek beslenme alışkanlıklarına başvurabiliyoruz. Bir alışkanlık haline gelmemesi için, bebeklerin hiçbir sebeple tüketmemesi gereken belli gıdalar mevcuttur.

Size öyle görünmese bile, 12 ay altı bebeklerin beslenme alışkanlıklarına dahil edilmemesi gereken, o yaştan sonra da dört yaşına kadar aşırıya kaçmadan tüketilmesi gereken bazı gıdalar vardır. Kimse bu gıdaların ne olduğunu tam olarak bilmese de; pediatristlerin tavsiyelerine kulak asmadığımız zamanlar da olmuyor değil.

mama yiyen bebek

Bebeğimizin sağlığını korumak için, bu 7 gıdanın evdeki beslenme düzenine asla dahil edilmemesi gerektiğini unutmamalıyız. Bu gıdalar:

1. Şeker

Çok yaygın olmasına rağmen, bebeğinizin bu gıdaya ihtiyacı yoktur, çünkü anne sütünde doğal olarak mevcuttur. Eğer gıdanın tadını şeker ekleyerek güzelleştirmek istiyorsanız, bunu meyveleri kullanarak da yapabilirsiniz. Ayrıca, şeker erken yaşta çürük oluşumuna da sebebiyet verebilmektedir.

2. Bal

Bal, doğal bir şeker takviyesi olduğu gibi, çocukların beslenme düzenlerinde de sık gördüğümüz bir gıdadır. Ancak, bilmediğimiz bir nokta var ki, o da balın aynı beyaz şeker gibi bir kompozisyona sahip olmasıdır. Bunun yanında, sindirim sistemini tehdit edebilecek bazı bakterileri de içerebilmesidir.

3. Tuz

Aynı şeker ve bal gibi, tuz da gıdanın tadını güzelleştirmek için kullanılır, ve aynı şekilde zararlıdır. Bu gıda bebeğinizin beslenme alışkanlıklarına dahil edilmemelidir, çünkü böbrek sağlığını tehdit eder. Sadece 12 aydan sonra aşırıya kaçmadan tüketilmesi önerilir.

4. Deniz Ürünleri

Bazı balık ve kabuklu deniz hayvanları, kirliliğin bir sonucu olarak yüksek miktarda cıva içerir. Okyanuslardaki kirlilik, balığın bu madddeyi tüketip bünyesinde biriktirmesine yol açar.

5. Bazı Sebzeler

Yüksek miktarda nitrat içeren yosun, pazı otu, ıspanak, hodan otu gibi sebzeler, kandaki oksijen miktarının azalmasına sebep olur. Bunun sebebi, nitratın vücutta nitrite dönüştürülmesidir.

Daha çok aşırı tüketim halinde görülse de, bebeklerde bu durum daha farklıdır. Çünkü vücutları küçük olduğundan daha konsantre halde bulunabilir.

6. Az Yağlı İşlenmiş Gıdalar

Az yağlı gıdalar tüketmek sağlınız için kötü değildir, ancak asıl bahsettiğimiz fazla yağdan arındırmak için özel işlemlere maruz kalmış gıdalardır. Bununla birlikte, bu gıdalardaki yağlar, vitamin ve kalori açısından zengin olduğu gibi bebeğinizin vücudu için de gereklidir.

7. Sunum Şekline Göre Bazı Gıdalar

Gıdalar, farklı miktarlarda ve hazırlanma şekillerine göre tüketilebilir, bu da onların besin değerlerini önemli ölçüde etkileyebilir. O yüzden, bebeğinizi tavsiye edilen şeklin dışında beslememelisiniz.

Bu nedenle, hayvansal çiğ gıdalardan, kabuğu düzgün kırılmamış yemişlerden, pirinç bazlı içeceklerden, patates kızartmasından, kremadan, dondurma ve benzeri gıdalardan kaçınmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Recomendaciones de consumo para la población infantil por la presencia de nitratos en hortalizas de hoja.
  • Asociación Española de Pediatría. Nuevas recomendaciones de consumo de pescado de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Enero 2020.
  • Conlon MA., Bird AR., The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients, 2014. 7 (1): 17-44.
  • EFSA Journal. Analisis and Risk Assessment of seaweed. Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA). Septimebre 2019. 17 (s2).
  • Genovesi S., Antolini L., Orlando A., Brahmochary S., et al., Poor early growht and high salt intake in Indian infants. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 467-472.
  • Hojsak I, Braegger Ch, et al. Arsenic in rice: a cause for concern. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Enero 2015. 60 (1): 142-5.
  • Jones J. A., Hopper A. O, Gordon Power G., Arlin Blood B., Dietary intake and bio activation of nitrite and nitrate in newborn infants. Pediatr Res, 2015. 77 (1-2): 173-81.
  • Korioth T. Added sugar in kids diet’s: how much is too much?American Academy of Pediatrics. Marzo 2019.
  • Rosow LK., Strober JB., Infant botulism: review and clinical update. Pediatr Neurol, 2015. 52 (5): 487-92.
  • Ruíz Chércoles E, Grupo de Gastroenterología y Nutrición. Los niños, la leche, y los lácteos. Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria. Agosto 2019.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.