5 Kullanışlı Emzirme Pozisyonu

5 Kullanışlı Emzirme Pozisyonu

Son Güncelleme: 08 Ağustos, 2018

Emzirme tekniklerini öğrenmek çok önemlidir. Emzirme deneyiminin güzelliğinin tadını çıkarırken, sizi ve bebeğinizi rahat ettiren bir emzirme pozisyonu bulabilirsiniz.

Doğru emzirme için en temel faktörlerden birisi, annenin pozisyonudur, çünkü bu bebeğin memeye iyi tutunup tutunmamasını sağlar.

Yanlış duruş, yetersiz süt üretimi (hipogalakti) ve meme ucu acıması gibi birçok rahatsızlığa ya da soruna yol açabileceği için, ikinizin de emzirirken rahat olması önemlidir.

Bu iki problem de doğru bir emzirme tekniği ile çözülebilir, özellikle de duruş ve pozisyon değişikliğiyle bebeğinizin memeye tutunmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Emzirme İçin En İyi Duruşlar

Merak etmeyin, iyi bir duruş yakalamak kolaydır. Şimdi size en iyi beş emzirme pozisyonundan bahsedeceğiz. Daha birçok pozisyon vardır, bu yüzden doktorunuz tarafından önerilenleri de deneyerek sizin için hangisinin en iyi olduğunu seçebilirsiniz.

Bunu yaparken en önemli şeyin hem sizin hem de bebeğiniz için rahat ve başarılı bir yöntem olmasını sağlamayı unutmayın.

Anne Yatarken

yatarak emziren anne

Bu, gece emzirmeleri için en kullanışlı olan pozisyondur. Bunu uygulamak için, annenin ve bebeğin yatar pozisyonda olması ve bebeğin yüzünün annenin memesine dönük olması gereklidir.Bebeğin karnı annenin vücuduna doğru durmalı ve anne eliyle bebeğin başını desteklerken kendi başını da katlanmış yastık yardımıyla desteklemelidir.

Geleneksel Duruş

Bu pozisyonda anne omuzlarını rahat bırakarak oturma pozisyonunda olmalı ve bebeği tam göğsünün önünde duran kolunda yatırmalıdır.

Bu sayede, annenin dirseği bebeğin başını destekler ve bebeğin emdiği yönde konumlanmış olur. Bebeğin karnı, annenin karnı ile desteklenir ve kollarından biriyle anneye sarılır.

Yeni bir hayata, yeni bir hayal kurmaya başlayın ve böylece bir şeyleri doğru yapmak için yeni bir arzuya sahip olun.

-Anonim-

Çapraz Beşik Pozisyonu

Bu daha önce bahsettiğimiz pozisyonda annenin emzirirken bir eliyle bebeğin boynunu ve sırtını tutarken, göğsüyle aynı hizada olan koluyla bebeği tutmasıdır.

Bebeğin vücudunu göğsünüzün yüksekliğine getirmek için bir yastık kullanmanız gerekir. Bu pozisyonda, iki memeden de emzirirken bebeğin pozisyonunu değiştirmenize gerek kalmaz, hatta bebeğiniz birini diğerine daha çok tercih ediyorsa da iyi bir hile olacaktır.

Oturma Pozisyonu

Bu pozisyonda, anne dik bir şekilde oturur ve omuzlarını rahat bırakır ve kalçadan yukarı kaslarını konumlandırmak için de bir tabure kullanır. Bebek anneye dönük olur ve karınları birbirine bakar. Bebeği göğsünüzün hizasına kaldırmak için bir yastık ya da minder kullanabilirsiniz.

Sen doldurmaya gelene kadar kalbimde bir boşluk olduğunu bilmiyordum.

-Anonim-

Basket ya da Rugby Tutuşu

mor kıyafetli emziren anne

Bu duruşta, bebeğinizi emzireceğiniz taraftaki kolunuzda tutarsınız. Bebeğiniz göğsünüze sarılır ve siz de elinizle boynunu ve başını desteklersiniz.

Bu pozisyon, sezaryenle doğum yapan, meme çatlağı olan ya da aynı anda birden fazla bebek emziren anneler için çok kullanışlıdır.

Doğru Emzirme İçin İpuçları

Emzirme için hangi pozisyonu seçerseniz seçin, bebeğinizin başının göğsünüzle aynı hizada ve bebeğin eğilmesine ya da boynunu uzatmasına gerek olmadan ağzının da meme ucunuzla aynı hizada olması gerektiğini unutmayın.

Ayrıca, eğer dudakları ve dili sağlıklıysa, bebeğinizin herhangi bir pozisyonda doğru beslenebileceğini bilmenizi isteriz.

Bebeğin ağzı tamamen açık olmalı ve meme ucu üst dudağın yanına denk gelecek şekilde ağzına tamamen girmelidir. Bu şekilde, dil meme ucu çevresi ve alt dudak arasına yerleşebilir, çünkü bebek emerken dilini sıkıp gevşetme ihtiyacı duyar.

Virgen de Las Nieves Hastanesi Sağlık Birimi tarafından düzenlenen “Doğru Emzirme Tekniği: Pozisyonlar” isimli el kitabına göre, “eğer emzirme doğruysa, bebeğin çenesini hareket ettirdiğini görürsünüz.”

Çenenin hareketi ritmiktir ve bebeğin kulaklarını ve şakaklarını oynatır. Ayrıca bebeğin yanaklarının içe doğru çökmediğini yuvarlaklaştığını da gözlemlersiniz. Eğer bebek bu şekilde emiyorsa, meme uçlarında çatlak olmadığı sürece anne acı hissetmez.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ciencias Médicas Dr Serafín Ruiz De Zárate Ruiz Santa Clara, U. DE, Clara, V., Eva Josefina Quintero Fleites, D. C., Roque Peña, P., Sara Fe de la Mella Quintero, D., & Gustavo Fong Zurbano, I. (2014). Posiciones correctas y un buen agarre al amamantar: clave del éxito en la lactancia materna Appropriate lactation positions and a good hold: the key to success in breastfeeding. Medicent Electrón.
  • Guipuzca, R. (2009). Posturas y posiciones para amamantar. Alba Lactancia Materna.
  • Quintero, C., Roque, P., De la Mella, S., & Fong, G. (2014). Posiciones correctas y un buen agarre al amamantar: clave del éxito en la lactancia materna. Medicent Electrón.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.