Bebeğiniz size ilk kez dokunduğunda, sizi oyuncağı sanar
Bebeğinizin sizi nasıl gördüğünü hiç merak ettiniz mi? Ona göre siz, ilk başta anne ve babayı temsil etmiyorsunuz. Aslında, siz onun ilk oyuncağısınız. İlk hislerini ve duygularını keşfedebileceği bir oyuncak.
Dikkatle analiz ederseniz, bunun çok mantıklı olduğunu anlayacaksınız. Bebeğiniz bir yetişkin olduğunuzu anlayamaz, çünkü çevresindeki dünyayla elindekilerle etkileşir ve uyum sağlar.
Genellikle, bu en azından ilk günlerde, iletişimde olduğu tek şeyin siz olacağınız anlamına gelir. Başka kardeşler, büyükanne ve büyükbabalar bile olsa, zamanınızın çoğunu onunla geçireceksiniz. Bu önemlidir, çünkü bu ilk anlar size duygularınız ve davranışlarınızdaki ilk kuralları verir. Aşağıda nasıl olduğunu keşfedin.
Oyuncak nedir?
Uluslararası Oyuncak Kütüphaneleri Derneği başkan yardımcısı Cynthia Morrison’a göre, “Oyun bir içgüdüdür; tüm insanlar onunla doğmaktadır. Bu nedenle, bebek annenin yüzüne dokunduğunda, ilk oyuncağına sahip olmuş gibi hisseder.”
Bir başka yazar olan Pugmire, oyunun, çocuğun yetişkin dünyasını anlama ve hayal gücü ile deneyimleyebileceği araçlardan olduğundan bahsetmiştir. Oyun yoluyla eğlenir, yaratıcılığı ve gelişimi desteklenir.
Buna dayanarak, tüm kültürlerde ve ırklarda, oyunun bebeğin ve çocukların hayatının önemli bir parçası olduğunu anlayabiliriz. Yetişkinler bile farklı oyun türlerini kullanarak oynarlar.
Bebeğin ilk oyuncağına sahip olmasının önemi
Mevcut yaşam ritmi, bizi erkekler ve kadınlar olarak eşit şekilde çalışmaya zorluyor. Bu anne ve baba olarak, bebeğinizin ilk oyuncağı olmanın önemini unutmadığınız sürece kötü değildir.
Çocuğunuzun oyunlarında olmaya çalışmanız önemlidir. Sadece iyi olduğunu görmek için değil, daha güçlü duygusal bağlar yaratmak için de. Yaşına göre, becerilerini geliştirmesine yardımcı olacak oyuncak ve aktiviteler bulabilirsiniz.
Bebeğiniz yaşına uygun birçok oyuncağa sahip olsanız bile, siz onunla vakit geçirmeyi unutmamalısınız. Sizinle dünyayı baştan keşfetmesine izin verin.
Bebeğiniz için doğru oyuncakları seçin
Bazı ebeveynler, bebekleri için her türlü oyuncağı edinmeyi tercih eder. Bunlardan bazıları çok yeni olsa da her zaman en iyi seçenek değildir.
Bebeğinizin bugünkü ve gelecekteki gelişimine yardımcı olacak oyuncakların seçilmesi önemlidir. Oyuncak ararken çok çeşitli seçenekler göreceksiniz.
En pahalı olanları seçmek yerine, aynı zamanda işlevsel olanları da arayın. Bazı oyunlara parça ekleyip çıkararak bebeğinizin farklı yaşlarına uyarlayabilirsiniz.
Bu sayede satın aldıklarınızdan yeterince faydalanabilirsiniz ve bebeğiniz büyüme için gerekli olan becerileri kazanır.
Oyuncaklar bebeğin erişiminde olmalıdır
Oyuncak hakkında konuştuğum zaman, bebeğiniz için satın aldığınız oyuncakları kastediyorum. Oyuncakların kutulara yerleştirilmesiyle annelerin ortalığı düzenlemesi normaldir. Bu, temizliği kolaylaştırsa da, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu şeyi almasını zorlaştırır.
Bir oyuncak olan size geldiğimizde ise, çocuğunuzla günde birkaç saat geçirmeniz önemlidir. Size dokunmasına izin verin, yüzünüze dokunsun ve sizi tanısın. Onun da kendi kendine oynadığını göreceksiniz.
Onunla etkileşim kurarak deneyimi geliştirin. Burnuna dokunmak ya da onu gıdıklamak kadar basit olan şeyler onun yeni duyuları tanımasını sağlayacaktır. Ayrıca çıngıraklar, küçük yumuşak toplar ve doldurulmuş hayvanlar da uyaran görevi görebilir.
Dağınıklık hissinden kaçınmak için oyuncakları görünür bir yere yerleştirebilir ve çocuğunuz istediğinde verebilirsiniz. Bir başka seçenek de, her bir oyuncakla oynamak için bir zaman yaratmaktır.
Bebekler için teknolojiye evet mi hayır mı?
Bebeğinizin hayatının ilk aylarında, teknolojik oyuncaklar almanıza gerek yoktur. Sizinle yeterince sık zaman geçirmesi yeterli olacaktır. Ailesi onun ilk oyuncağı olduğu için onlarla zaman geçirmesi gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Instituto de consumo de Extremadura. Un juguete para cada edad. Extraído de: https://saludextremadura.ses.es/filescms/incoex/uploaded_files/CustomContentResources/UN_JUGUETE_PARA_CADA_EDAD.pdf
- AIJU. (2019). Juego y juguete 2019/2020 – Guía AIJU. AIJU, Instituto Tecnológico de Producto Infantil y Ocio. https://guiaaiju.com/guias/Guia-AIJU-2019-20.pdf