Bebeğinizin Ateşini Düşürmek İçin 9 Kolay İpucu
Anneler, ateşi varsa bebeğinizin sıcaklığını düşürmek için iki kez düşünmeyin. Ateşin vücudunun hastalığa karşı doğal tepkisi, patojenlerin yayılmasını sınırlayan bir savunma mekanizması olduğu doğrudur. Bununla birlikte, özellikle küçük çocuklarda yüksek ateş çok tehlikeli olabilir.
Devam etmeden önce, ateşin nedenine bağlı olarak çok masum veya çok ciddi olabileceği konusunda sizi uyarmalıyız. Bu nedenle, bebeğinizin sıcaklığının 38 derecenin üzerine çıktığı her an, hatta bundan önce, onu doktora götürmelisiniz. Bir tıp uzmanı hangi ilaçların kullanılması gerektiğini belirtecektir.
Çocuk doktoru ateşin ardındaki nedenleri teşhis etmek için çalışma yapacak. Çocuğunuzun doktoru çocuğunuza vermeniz gereken ilaçları reçete edecektir. Doktorun belirttiği ilaçların tam zamanlarını ve miktarlarını, ve diğer endikasyonları not etmek önemlidir.
Pediatristin görüşünü ve reçete edilen ilacı asla ihmal etmeyin. Çocuğunuzu hiçbir şekilde ev ilaçları ile tedavi etmemelisiniz; ve “bu, yapılması gereken yoldur” veya “annem böyle yapardı” dememelisiniz.
Burada önerdiğimiz hileler, internette bulduğunuz herhangi bir diğer ipucu, sadece reçeteli ilaçların eylemini tamamlar veya belirli noktalarda alternatif olarak kullanılabilir. Fakat şunu açıklığa kavuşturmak istiyoruz: Bir tıp uzmanının reçetelediği tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır.
Şimdi çocuğunuzun ateşini düşürmek için (doktorunuzun önerilerini de yerine getirirken) en etkili püf noktalarını sunmak istiyoruz.
Bebeğinizin sıcaklığını düşürmek için püf noktalar
İpucu # 1 – Çocuğunuzu fazla örtmeyin
Ateşi yüksekse çocuğunuzun üzerini fazla örtmeyin. Çocuğunuzun sıcaklığının yükseldiğini fark ederseniz, onu örtmeyin. Battaniyenin altında olmayı istese bile, bu iyi bir fikir değildir. Bebeğinizi çok kalın giydirmeyin, çünkü bu ateşin düşmesini engelleyebilir.
İpucu # 2 – Banyo yaptırın
Bebeğinizi ılık suda yıkayın ve alnını ıslatın. Serinlemek için küvetin içinde biraz oynamasına izin verin. Kısa süre sonra onun sıcaklığının azaldığını göreceksiniz.
İpucu # 3 – Soğuk kompres yapın
Soğuk ıslak kompres kullanın. Su çok soğuk olmamalıdır. Kompresyonları çocuğunuzun alnına ve boynunun arkasına birkaç saniye boyunca uygulayın ve ardından yeni bir soğuk komprese geçin. Bunu sürekli yapın.
İpucu # 4 – Sıvılar, sıvılar, sıvılar
Çocuğunuzun sıvı alımını, özellikle su, anne sütü ve doğal meyve suyunu artırın. En iyi meyve suları kavun, portakal, mandalina ve ananastır. Çocuğunuzun bir öksürükten muzdarip olması halinde, çocuğunuza süt vermekten kaçının.
İpucu # 5 – Biraz aloe vera kullanın
Bir aloe vera yaprağını içindeki berrak jel çıkacak şekilde soyun. Yaprağı küçüğünüzün alnına uygulayın ve bir süre orada bırakın.
Birkaç dakika sonra, yaprağı çıkarın ve ateşten kurumuş olan jeli kazıyın. Başka bir taze jel tabakası uyguladıktan sonra, çocuğu serin tutmak için alnına bir yaprak daha koyun. Yaprağı çocuğunuzun alnına koymadan önce keskin sivri kenarları çıkardığınızdan emin olun.
İpucu # 6 – Terletin
Çocuğunuza egzersiz yaptırın. Hayır, spor salonuna gitmekten, mekik veya şınav çekmek gibi şeylerden bahsetmiyoruz. Bununla birlikte, çocuklarınız ateşlendiğinde, eğer gücü yetecekse birlikte bir top peşinde koşabilirsiniz. Ayrıca bazı müzikler açıp dans edebilir ve küçüğünüzün favori şarkısının ritminde dans edebilirsiniz.
Fiziksel aktivitenin bebeğinizin ateşten kurtulmasına nasıl yardımcı olduğunu keşfettiğinizde şaşıracaksınız.
İpucu # 7 – Elma sirkesi
Bir ölçü elma sirkesi ile 5 ölçü suyu karıştırın. Sıvıyı çocuğunuzun alnına ve boynunun arkasına bir yıkama bezi kullanarak uygulayın. Kompresler ısındığında taze çözelti ile tekrarlayın.
İpucu # 8 – Patates ve soğan
Bir soğanı şeritler hâlinde kesin ve parçaları çocuğunuzun ayaklarının tabanına, çoraplarının altına yerleştirin. Yarım saat sonra soğanı yeni taze soğanla değiştirin. Çocuğunuz aynı zamanda öksürükten muzdaripse, öksürüğü hafifletmek için gece boyunca yatak odasında yarım soğan bırakabilirsiniz. Soğan, sabah çöpe atılmalıdır.
Soğan kokusu çocuğunuza fazla ağır geliyorsa aynı çorap yöntemini patatesle uygulayabilirsiniz. Bu da etkilidir.
İpucu # 9 – Çay zamanı!
Çocuğunuza kekik ve papatyayla hazırladığınız karışımı verin. Bir tencerede su kaynatın ve sonra bu şifalı bitkileri kaynar suya ekleyin. Ezilmiş yaprakları veya bitki saplarını kullanabilirsiniz.
Bitkilerin birkaç saniye kaynamasına izin verin. Daha sonra suyu ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Süzdürün. Çocuğunuza sıvıyı yarım bardak olarak vermeden önce , bal ve 10 damla limon ekleyin.
Çocuğunuz 2 yaşın altındaysa, bu karışımı küçük çocuğunuza vermeden önce aile pediatristinize danışın. Çocuğunuzun bunları uygulamadan önce bu içerikleri yutmaya hazır olduğundan emin olmanız gerek.
İpucu # 10- Cilt teması
Çocuğunuzu soyup kendi göğsünüze yatırarak cilt teması sağlayın. Muhteşem bir şekilde bu cilt teması, bebeğinizin ateşini düzenleyecektir. Bebeğinizi giydirirken de bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Çocuğunuz bu ekstra sarılmalara çok mutlu olacak.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Barbi, E., Marzuillo, P., Neri, E., Naviglio, S., & Krauss, B. S. (2017). Fever in Children: Pearls and Pitfalls. Children (Basel, Switzerland), 4(9), 81. https://doi.org/10.3390/children4090081
- Escobar Tobón, A. L. (2017). La fiebre en el niño: una mirada reflexiva a las prácticas de cuidado. Avances en Enfermería, 35(3), 333-344. https://revistas.unal.edu.co/index.php/avenferm/article/view/54848
- Green, C., Krafft, H., Guyatt, G., & Martin, D. (2021). Symptomatic fever management in children: A systematic review of national and international guidelines. PloS one, 16(6), e0245815. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0245815
- Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG). (2019). Fever in children: How can you reduce a child’s fever?. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279453
- Nationwide Children’s Hospital. (febrero de 2022). Fever. https://www.nationwidechildrens.org/conditions/fever
- Olmos, S. (2017). Fiebre. Farmacia Profesional, 31(6),18-23. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-fiebre-X0213932417620584
- Pérez, R. P., Montalvo, J. G., González, P. S., Carrasco, R. F., García, C. M., & Aguado, I. C. (2017). Fiebre-fobia nosocomial: un miedo contagioso. PEDIÁTRICA, 75(1), 88-95. https://www.actapediatrica.com/index.php/secciones/originales/1404-fiebre-fobia-nosocomial-un-miedo-contagioso