Bebeğinizin Göbeğini Gıdıklama ve Öpme Sanatı

Bebeğinizin Göbeğini Gıdıklama ve Öpme Sanatı

Son Güncelleme: 01 Mayıs, 2018

Bebeğinizin göbeğini gıdıklamak ve öpmek harika etkiler yaratır. Bir anda kahkaha patlamaları ve olumlu duygular oluşturur.

Çok az sayıda anne ve baba, bebeğinin o yumuşak karnına yüzlerini koyup gıdıklamaya karşı koyabilir. Bebeklerinin en bulaşıcı kahkahalarını (ve kendilerinin de) ortaya çıkaran bir öpücük ve gıdıklama senfonisi oluştururlar.

Bu, klasik bir ebeveyn-bebek oyun aktivitesinden daha fazlasıdır. Çocuklarımızla birlikte erken dönemde güçlü bir duygusal ve sosyal bağ kurmanın bir yoludur.

Bugün “Ben Anneyim’de”, sizlerle bu sağlıklı egzersiz hakkında konuşmak istiyoruz. Nesiller boyunca uygulanagelmiş büyük bir “terapi” hakkında. Avantajları o kadar muazzam ki, muhtemelen yıllar boyu buna devam etmek isteyeceksiniz.

Elbette, çocuğunuz büyüdüğü bir zaman gelecek ve “bu tür şeyler için artık çok büyük” olduğunu söyleyecek.

Bebeğinizin karnını öpmek ona daha fazla sevgi ve daha az öfke hissettirir

Banyo zamanları ve bebek bezi değişiklikleri bebeğinizin karnını öpme sanatını uygulamak için mükemmel anlardır.

Bu, her zaman dikkatli olmanız gerekmesine rağmen, erken yaşlardan itibaren yapabileceğiniz bir şeydir. Bebeğinizi öpmek ve gıdıklamak için en iyi noktalar karın, göğüs, ve ayaklarının altıdır.

Göreceğiniz sonuçlar harika olacak.

Oksitosin salınımı

Oksitosin, sevgi, bakılma hissi ve şefkatle ilgili bir hormondur. Sevdiğimiz insanlarla oluşturduğumuz bağda önemli bir rol oynar. Paylaştığımız pozitif fiziksel temaslar sonucu daha fazla oksitosin üretiriz. Ve sadece bununla da sınırlı değil, bebeğiniz zevkle ve iyi olma hali ile ilişkili hormon olan endorfin salınımı da yapar.

Gıdıklamaların çok somut bir amacı vardır: Sosyal ve duygusal bağlar kurmak

bebeğiyle oynayan baba

Hepimizin bildiği bir şey var: Güldürmek ve eğlenmek amacıyla yapılan gıdıklamalar her zaman için sevdiğimiz birisinden gelmelidir.

  • Hiçbir yabancı çocuğunuzu gıdıklamamalıdır. Bu bebeğinizin çok çabuk öğreneceği bir şey. Sadece ebeveynleri ve diğer yakın, güvenilir kişiler onları gıdıklamaya izinli olmalıdır. Bunlar, hayatının bir parçası olan, iyi hissetmesini sağlayan, eğlence ve rahatlık sunan insanlar olmalıdır.
  • Gıdıklama, aynı ortamdaki insanlar arasında sosyal ve duygusal bağlar kurar. Bu, olumlu duyguların paylaşıldığı, özenli ve samimi bir ilişkiye sahip bir grup insan arasında olmalıdır.

Öpücükler ve gıdıklamalar, siz ve bebeğiniz arasındaki bağı güçlendirir

Bebeğinizin boynuna, karnına ve ayaklarına kondurduğunuz öpücükler, bebeğinizle bağlantı kurmanın harika bir yoludur. Bu hem bebek hem de ebeveynler için çok basit ve çok eğlenceli bir şeydir.

Sadece bu da değil, ayrıca bebeğinizle sağlıklı bir bağ kurmanıza da yardımcı olur. Ve elbette, hepimiz biliyoruz ki, bu bağ çocukların mutlu bir şekilde büyümek ve olgunlaşmak için ihtiyaç duydukları bir şeydir.

Cildin cilde değmesine dayalı pozitif fiziksel temasın bebeğinizin duygusal sağlığı için faydalı olduğunu unutmayınız.

Bebeğinizin kıkırdamasına sebep olan o okşamalar ve öpücükler, ruhu için sunduğunuz yiyeceklerdir. Küçük yavrunuzun duygusal sağlığını koruyarak, sevildiği ve saygı duyulduğunu hissetmesi için bir temel oluşturmuş olursunuz.

Bir bebek sinirlendiğinde veya bir öfke nöbetinin ortasındayken, kondurulan bir öpücükten daha iyi bir şey yoktur

göbeğiyle oynanan bebek

Sürekli ilginizi bekleyen, her zaman her şeyi isteyen ve sürekli protesto eden bebeklerle ilgili sizlerle birçok kez konuşmuştuk.

  • Bazen pijamalarını giymeyi reddederler ve bazen çığlık atmaya, vurmaya hatta saçınızı çekmeye kadar gidebilirler.
  • Çocuğunuz hala çok küçükse, o zaman ona ders vermenin ve onunla akıl yürütmeye çalışmanın ne kadar anlamsız olduğunu anlarsınız. Bu yüzden, işler çirkinleşmeye başladığında, elinizdeki iki kozu kullanın: Öpücükleri ve gıdıklamaları.
  • Çocuğunuzun ruh halinin bir anda nasıl değiştiğine çok şaşıracaksınız. Gerilim kaybolacak ve güldüğünü görmekten mutlu olacaksınız.

İster inanın ister inanmayın bu, çocuğunuza iyi bakıldığını göstermenin ve onun hayal kırıklığını kontrol etmesine ve yönetmesine yardımcı olmanın etkili bir yoludur. Zaten daha sonra onunla oturup mantıklı bir şekilde konuşarak sakinleştirebileceğiniz bir olgunluğa erişecektir. Fakat hayatın ilk iki yılında, bu tür duygusal okşamalar çok daha etkili olacaktır.

Saygılı gıdıklamalar her zaman daha etkilidir

Açıklanması gereken bir şey, gıdıklamanın da bir sınırı vardır. Çocuğunuzu rahatsız ediyorsa hemen durmanız gerekir. Birçoğumuz, çocukluğumuzda bizi tutan ve gıdıklayan bazı aile üyelerimizden dolayı hoş olmayan anılar taşıyoruz. Gıdıklama istenmeyen bir durum olunca, hoş bir etkinlikten ziyade bir işkenceye dönüşebilir.

bezi değişen bebek

Dikkatli davranmalı ve bunun bir “sanat” olması için adil, sınırlı ve dengeli olması gerektiğini hatırlamalıyız. Aksi takdirde, kısa, eğlenceli ve olumlu etki oluşturması gereken bir şey, tam tersi bir etkiye neden olacaktır.

Çocuğunuzun bedenine ve çizdiği sınırlara saygılı olmanın, küçük çocuğunuza gelecekte vücuduna saygı gösterilmesini öğretmenin bir yolu olduğunu unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.