Bebekler Doğduğunda Gözleri Neden Gri Renkte Olur?
Bebekler doğduklarında neden gri göz rengine sahip olurlar? Bu soru, özellikle ilk kez anne olanlar tarafından bebekleri ile ilk karşılaştıklarında çok sık sorulan sorular arasında bulunmaktadır.
Esas olarak, bebeklerin bu göz rengini sonsuza dek taşıyacakları sanılır ve buna inanılır. Ancak bu inanış bebeklerin göz renginin neden bu şekilde olduğunun bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Bebeklerin gri renge sahip gözleri çok güzel görünür ve etraflarındaki herkesin dikkatini çeker.
Ancak aylar geçtikçe anne ve babalar bebeklerinin göz renginin değiştiğini fark ederler. Daha koyu ya da daha açık bir renk olabilirler, ancak artık gri olmadıkları açık bir gerçektir. Bu aşamada çeşitli soru işaretleri ve merak ortaya çıkar: Göz rengi neden bu şekilde değişikliğe uğrar? Bebekler doğduklarında gözleri neden gri renktedir?
Bebeklerin Doğduklarında Gözlerinin Neden Gri Renkte Olduğunu Anlayalım
Bebeklerin bu ilginç göz rengine sahip olmaları için mantıklı bir neden, melanin adı verilen ve iriste hücrelerin renklenmesini sağlayan (pigmentasyon) maddedir.
Aslında göz rengi değişmez, fakat gözün sahip olduğu renk zamanla belirlenmeye ve oluşmaya başlar. Yeni doğan bebekte henüz olgunlaşmamış melanin hücreleri bulunmaktadır. Bu hücrelerin üretimi bir yandan hiç durmaksızın devam etmektedir. Bebek büyüdükçe hücreler de olgunlaşır ve bu durum göz renginin değişmesine yol açar. Göz renginin değişimi ile ilgili süreci, bebek 6 aylık olduktan sonra fark etmeye başlarız.
8 aylık olduğunda çocuğun artık çok daha belirgin bir göz rengi bulunmaktadır. Yani diğer bir deyişle iriste daha belirgin bir pigmentasyon sağlanmış durumdadır.
Genetik ve Göz Rengi
Melanositlerin olgunlaşması ve güneş ışınlarının da etkisiyle melanin maddesi irise renk verir. Bunlara ek olarak, göz renginin çoğu zaman cilt rengi ve ırka bağlı olarak da değiştiğini unutmamak gerekir.
Yine de bebeğin göz renginin ne olacağına ilişkin kesin ve belirgin bir kural henüz bilinmemektedir. Bu konu anne ve babanın genetik kodlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Göz rengi genlerle belirlenir; koyu renk gözler daha baskın genler tarafından, daha açık tonlardaki göz rengi ise çekinik (resesif) genler tarafından aktarılmaktadır.
Bebeğin Göz Rengi Ne Zaman Belirlenir?
Elbette bebeklerin gerçek göz renginin tam olarak ne zaman oluştuğu bilinmemektedir. Göz renginin oluşması, saç gelişiminde olduğu gibi bebekten bebeğe değişiklik gösteren bir konudur. Yani her bebek için farklı bir şekilde gelişim göstermektedir.
Bebek 5 aylık olduktan sonra hayatı boyunca taşıyacağı göz rengine kavuşabilir. Benzer şekilde 7 aylık ya da 1 yaşına geldiğinde pigmentasyon süreci tamamlanan bebekler de bulunmaktadır. Göz renginin oluşması ile ilgili süreç tamamen hücrelerin olgunlaşmasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Genel olarak, bebek 5 ayı doldurduktan sonra, kalıcı olarak hangi göz rengine sahip olacağını söyleyebileceğiniz bir süreç başlar. Bu süreç yaklaşık olarak 2 yıl kadar sürmektedir.
Bebek büyüdükçe hücreler de olgunlaşır ve bu durum göz renginin değişmesine yol açar. Bu durumu bebek 6 aylık olduktan sonra fark etmeye başlarız.
Yeni Doğan Bebeğin Göz Bakımı
Doğumda bebekler çok hassastır. Bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediğinden, çeşitli enfeksiyonlara çok kolay bir biçimde yakalanabilirler.
Bu bağlamda, gözler genellikle en fazla etkilenen organlardır. Ancak yine de bu tür problemlerin önüne geçmek için çeşitli önlemler alınabilir:
Göz Çapaklarını Temizleyin
Bebeğin böyle bir durumu varsa, elinizin altında temizlik için fizyolojik göz serumu bulundurmanız faydalı olacaktır. Eğer bir göz damlası varsa işiniz çok daha kolaylaşır. Bebeği sırtüstü yatırın ve her göze ikişer damla damlatın. Damlalardan sonra bebeği her iki yana doğru çevirin. Bu sayede göz serumu gözünün her noktasına ulaşacaktır.
Sargı Bezi ve Havlu Kullanın
Sargı bezi ve küçük havlular göz temizliği için oldukça ideal nesnelerdir. Elbette bunların steril ve nemli olması gerektiğini söylemeye gerek yoktur.
Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için her göz için farklı havlu ya da bez kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu nesnelerle gözleri temizlerken, hareketler göz kapağının iç taraflarından gözyaşı pınarına doğru yapılmalıdır. Bu temizliğin günde iki kez; bebek uyanınca ve banyodan sonra yapılması tavsiye edilmektedir.
Göz Nezlesi
Göz nezlesi, aşırı kabuklanma, şişen göz kapakları ve kırmızı gözler gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik ya da bakteriyel bir tür hastalıktır.
Bu hastalığa yakalanan çocuklar, göz çapakları çok hızlı bir biçimde oluştuğundan gözlerini açmakta zorlanır. Bu tür durumlarda gözleri serumla sürekli olarak temiz tutmaya çalışmak en ideal çözüm yolu olacaktır.
Bu can sıkıcı hastalığın önüne geçebilmek için göz hijyenine aşırı derecede hassas bir biçimde dikkat edilmesi gerekmektedir. Benzer şekilde ellerinizi temiz tutmak ve çocuğun gözlerinin kurumaması için sürekli olarak önlem almak çok önemlidir.
Diğer taraftan, özellikle hayatının ilk günlerinde bebeğin çok parlak ışıklara ya da kuvvetli güneş ışığına maruz kalmaması konusunda çok hassas davranmamız gerekmektedir. Bu nedenle bebeği düşük seviyelerde ışık alan bir odada bulundurmanız önerilmektedir. Bu sayede, bebek gözlerini tamamen açabilecek ve siz de rahat ve düzgün bir şekilde gözlerini temizleme şansına sahip olacaksınız.
Bebeğiniz o tatlı ve harika gri gözlere sahipken, o dönemin tadını tam anlamıyla çıkarmaya çalışın. Ancak unutmayın: Gözlerin rengi değişip orijinal rengine büründüğünde, bebeğinize daha da büyük bir sevgiyle bağlanacaksınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.