Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?
Görme duyusu, insanların dış dünyayı algılama biçiminde önemli bir rol oynamaktadır. Görüş vizyonumuz, doğduğumuz andan itibaren gelişmeye başlar ve farklı aşamalardan geçer. Bu yazımızda sizlere, bebeklerin nasıl ve ne zaman görmeye başladıklarını ayrıntılı bir şekilde açıklayacağız.
Doğduklarında, bebeklerin karakteristik özelliği gözlerini neredeyse her zaman açık tutmaktır. Yenidoğanların etraflarındaki yeni dünyayı incelemeye çalıştıklarına dair bir düşünceye kapılmak yaygındır fakat doğru değildir. Gerçek ise aslında hiçbir şey görmedikleridir.
Gözleri açık olsa da, yaşamın ilk dakikalarında bebeklerin görme yetileri yoktur. Diğer duyular gibi, görme duyuları da yavaş yavaş gelişecek ve bebeğiniz bu yeni gelişen duyuya yavaş yavaş alışıyor olacak.
Hayatın İlk Ayında Görmek
Yenidoğan bebekler, aydınlatmadaki zıtlıkları ve değişiklikleri fark edebilir. Örneğin, yanıp sönen ışıkları algılayabilir ya da karanlıktan, ışıklı ortama geçişi fark edebilirler. O anda, bebeklerin göz kapama refleksi onları kör etmeyecek şekilde aktive edilir.
Günler geçtikçe, belki biraz belirsiz olsa da rakamları ayırt etmeye başlarlar. Öte yandan annelerinin yüzleri, görecekleri ilk şeylerden biri olacak. Gözleriyle gördüklerinin ötesinde, annelerinin varlığını, onun kokusu, sıcaklığı ve sesiyle hissedebilecekler.
Bebekler yaklaşık iki haftalık olduklarında, 25 santimetre uzaktaki nesneleri net bir şekilde görebilirler. Bu nedenle emzirme sırasında annelerini gözlemleyebileceklerdir.
Ancak, bir iki aya kadar odaklanmaları yeterince iyi olmayacaktır. Benzer şekilde, bebekler şaşı olmadan 30 santimetreden daha uzak bir mesafeyi göremezler.
Peki, bebekler hangi noktada görmeye başlar?
Yaklaşık olarak, hayatın ikinci ayından itibaren, bebekler kendi bakışlarını kontrol edebilirler, bu da onların bakışlarını bir noktada toplamalarına ve daha iyi görmelerine olanak sağlar. Bu aşamada, parlak renkler ve parıldayan şeyler için özel bir ilgi duyarlar.
Daha önce, birbirine yakın tonlardaki renkleri ayırt edemezler, daha farklı renkleri, örneğin siyah ve beyaz arasındaki karşıtlıkları fark edebilirler. Üçüncü aya girildiğinde ise, renk yelpazesi genişler.
Üçüncü aydan itibaren bebeklerin gözleri, giysilerinin üzerindeki düğmeleri ya da oyuncaklarının bazı özellikleri gibi daha fazla ayrıntıyı fark edebilecek kadar hassaslaşır.
Daha sonra, dört aylık olduklarında ise, bebekler son aşamaya geçerler. Bu ayda, yavaş yavaş aşağıdaki yetileri edinmeye başlarlar:
- Gözleri ile yüzleri ve nesneleri takip edebilirler.
- Renkleri daha hassas bir şekilde ayırt edebilirler.
- Genel olarak daha fazla ayrıntı görebilirler.
- Gözleriyle bir şeyleri arayabilirler.
Yaklaşık yedi aylıkken, bebeklerin görme duyuları tamamen gelişir. Elbette, bu her çocuk için aynı olmayabilir: Her bir çocuğun gelişim hızı kendine aittir.
Görme Duyumuz Sadece Gözlerimize Bağlı Değildir
Diğer duyularımızda olduğu gibi, görme duyumuz da herşeyi yöneten “merkezî komuta” bağlıdır: beyin.
Bu nedenle, bebeklerin gözleri hamileliğin 26. haftasından oluşsa bile, beyni henüz bu bilgiyi işlemek için yeterince gelişmemiştir.
Bebeklerin büyümesi ayrı ayrı değil, bir bütün olarak gerçekleşir. Gözleri geliştikçe, sinir sistemi sinyalleri yorumlamak için gerekli bağlantıları kurmayı öğrenecektir.
Bebekte, bu aşamaların tamamlandığı temel olarak göz hareketlerinin koordinasyonu ile fark edilebilir. Daha sonra, görüntüleri daha net hale getirecek ve aynı zamanda yorumlayabilecekler.
Öte yandan, sırt ve boyun kasları da güçlenerek, istedikleri yere bakışlarını yönlendirebilmeye başlayacaklar.
Bu yüzden, merakla çevrelerine odaklanmaya başlamaları normaldir, çünkü artık istedikleri zaman inceleyebilme yetisine sahipler. Bu durum genellikle 10 haftalık olduklarında ortaya çıkar.
Bebeklerin Göz Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Uzun süre güneş ışığına maruz bırakmayın.
- Çocuk doktoru tarafından önerilen göz kontrollerini yaptırın.
- İlk altı ay boyunca emzirdikten sonra, katı gıdaya geçtiklerinde sağlıklı ve besleyici gıdaları dahil ettiğinizden emin olun.
- Tırnaklarını kesin ve elleriyle kendilerine zarar vermediklerinden ya da gözlerini herhangi bir yabancı cisimle irite etmediklerinden emin olun.
“Gözleri geliştikçe, sinir sistemi sinyalleri yorumlamak için gerekli bağlantıları kurmayı öğrenecektir.”
Size bahsettiğimiz bu bakım ipuçları ile çocuğunuzun gelecekte sorun yaşamamasına yardımcı olacak ve genel sağlığını destekleyeceksiniz. Bebekler görmeye başladıkları andan itibaren, bunu şu şekilde değerlendirmeliyiz: Bir insanın en önemli duyularından biri.