Bebeği Sakinleştirmek İçin Ne Yapmak Gerekir?
Tecrübeli olmayan anne ve babalar için ağlayan bir bebeği sakinleştirmek bazen çok zor bir iş haline dönüşebilir. Dakikalar geçtikçe ve bebeğin sesi gittikçe yükseldikçe hem kızgınlığı hem de gerginliği artacaktır. Bu yazımızda, bebeklerin bu problemi atlatmalarına yardımcı olmak amacıyla sizlere onları sakinleştirecek bazı teknikler sunuyoruz.
Bebeğin ağlamasına yol açan nedenler çok farklı olabilir. Belki de sorunu kökünden çözebilmek için en iyi yol, bebeklerin farklı ağlama türlerinin ne anlama geldiğini öğrenmek olacaktır. Ancak elbette bu yetenek anne ve babaların zaman içerisinde kazanabildikleri bir özelliktir. Peki bu duruma gelene kadar bebeği sakinleştirmek için ne yapmamız gerekir?
Bebeği Sakinleştirme Yöntemleri
Ayrıntılara geçmeden önce her tekniğin bebeklerin her biri üzerinde aynı etkiye neden olmayacağını açık bir biçimde ifade etmek faydalı olacaktır. Çünkü sizin de bildiğiniz gibi, yeryüzünde birbirinin tamamen aynısı iki insan bulunmamaktadır. Diğer taraftan, bebeğinizin gerçekten ciddi bir neden yüzünden mi yoksa sadece dikkat çekmek için mi ağladığını fark edebiliyor olmanız çok önemli bir detaydır. Eğer ağlamanın şiddeti çok yoğunsa ve kusma ya da ateş gibi birtakım diğer belirtiler eşliğinde gerçekleşiyorsa, yapmanız gereken şey bir doktora başvurarak bebeğin herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını belirlemek olmalıdır.
1. Hareketler
Eğer bebeğinizi kucağınızda tutuyorsanız, odanın içinde biraz yürüyün ve böylelikle onu nazik bir biçimde hareket ettirin: Bebekle olan temasınız ve birlikte hareket etmeniz onu yavaş yavaş sakinleştirecektir. Bu tekniğe bir miktar fısıltıyla konuşma, biraz okşama ve sırtını yumuşak bir biçimde pışpışlama eklerseniz bebek kesinlikle daha hızlı bir biçimde sakinleşecektir.
Amerikalı bir çocuk doktoru tarafından çekilen ve yakın zamanda İnternet üzerinde çok hızlı bir biçimde yayılan bir videoda, 45 derece açıyla tutulan bebekler, bir el göğüsleri diğer el ise popoları üzerinde tutularak sakinleştirilmektedir. Adeta sihirli bir biçimde dokunulmuş gibi olan bebekler o anda ağlamayı kesmektedir.
2. Sesler
Bebekler temasla olduğu kadar anne ve babalarının seslerini duyduklarında da çok büyük oranda sakinleşmektedirler. Bu durum, anne ve babalarının varlığından kaynaklanan çok temel seviye koruma hissi ile harekete geçen bir duygudur. Bebeğin sakinleşmesi için sadece insan sesleri değil aynı zamanda bir arabanın hareket etmesi, müzik sesi, çamaşır makinesi – evet, yanlış okumadınız! – gibi birtakım sesler de yardımcı olabilmektedir.
3. Masaj
Sancı problemini gidermede kullanılan çok etkili bir teknik olması dışında, yumuşak bir masaj bebeklerin ağlamasını durdurmak için de mükemmel bir alternatif olabilir. Bu temasla bebekler rahatlar ve kendi vücutlarını daha iyi tanıma konusunda bilgi sahibi olmaya başlarlar. Masajın etkisini ve faydasını artırmak için çeşitli yağ ve kremler ekleyebilir ve çocuğun kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.
4. Banyo
Yetişkinlerde olduğu gibi bebekler de sıcak suyla rahatlar ve kasları gevşer. Eğer sakin bir ortamda ve severek banyo yaptırırsak, bebek banyo sonrasında kendisini çok daha fazla sakinleşmiş hissedecektir.
Eğer ağlamanın şiddeti çok yoğunsa ve kusma ya da ateş gibi birtakım diğer belirtiler eşliğinde gerçekleşiyorsa, yapmanız gereken şey bir doktora başvurarak bebeğin herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını belirlemek olmalıdır.
5. Yürüyüş
Bebekler etrafta dolaşmaktan, çevreye göz atmaktan ve temiz hava solumaktan çok hoşlanırlar. Hava koşullarının ve programınızın uygun olması durumunda bebeğin huzurlu bir ruh haline kavuşması için bu seçenek ideal bir yöntemdir.
Bebekler Ağladığında İşinize Yarayacak Bazı İpuçları
Yukarıda belirttiğimiz tekniklere ek olarak, bebek ağladığında yapılması ve yapılmaması gerekenler konusunda çeşitli önerilerin de dikkate alınması faydalı olacaktır:
- Anne ve babaların sakin kalmaları gerekir. Bebekleri sakinleştirmek için onları sallamak, onlara vurmak ya da bağırmak yapılmaması gereken hareketlerdir.
- Bebeği sakinleştirmek için doktor tarafından verilmeyen herhangi bir ilaç ya da buna benzer bir maddenin kesinlikle verilmemesi gerekir.
- Çocuğu susturmak için emzirmek ya da biberon vermek tavsiye edilen bir yöntem değildir. Çünkü bu yöntem kullanıldığında bebek aç olmadığı halde yemek yiyecek ve bunun sonucunda da fazla kilo alma ihtimali artacaktır.
- Bebeği her ağladığında arabayla gezdirmek de uygun bir yöntem değildir. Çünkü bu şekilde çocuk, ailenin günlük yaşantısı için pek de uygun olmayan bir alışkanlık edinmiş olacaktır.
Son olarak anne ve babaların, bebekler için ağlamanın da gülmek gibi bir iletişim yöntemi olduğunun bilincine varmaları gerekir. Bu nedenle, her zaman bu şekilde davranmayan çocuklarda bir şeylerin yanlış gittiği ya da çocuğa yeterince ilgi gösterilmediği sonucu çıkarılabilir. Yapılabilecek en iyi şey sakin olmaktır. Bebeğin aç, uykusuz ya da herhangi bir şeyden korkmadığından emin olduktan sonra, bir rahatsızlığının olup olmadığını belirlemek amacıyla çeşitli belirtilere bakmak uygun olacaktır.
Her şeyin yolunda gittiğine karar verdiğinizde, yukarıda belirttiğimiz yöntemlerden herhangi biri bebeğinizi sakinleştirme konusunda sizin en önemli yardımcılarınız arasında olacaktır. Ayrıca bu sayede bebeğinizi daha iyi tanıyabilecek ve onunla çok daha güzel anlar paylaşma şansına sahip olabileceksiniz.