Bebeğimi Beslemek İçin Uyandırmalı Mıyım?
Yeni doğan bebeğimizin düzenine alışırken, her şey daha kolaydır. Öte yandan, ilk birkaç günde şunun gibi birkaç şüphe yaşayabiliriz: Onu ne zaman ve nasıl beslemeliyim? Bebeğimi beslemek için uyandırmalı mıyım?
Bebekler için, en azından altı aylık olana kadar onları emzirmek gerekli ve onlar için faydalıdır. Her ne kadar bebeğiniz acıktığını size bir şekilde anlatabiliyor olsa da, siz yine de ne kadar beslenmeleri gerektiğiyle ilgili endişeli olabilirsiniz.
Bazen, çocuklar uyurken bir süre daha beslenmeden durabileceklerini düşünürüz. Bazen de uyudukları sırada beslenme zamanları geçtiyse endişelenebiliriz.
Eğer bilmiyorsanız buna şaşırabilirsiniz ama bebekler, ne zaman ve ne kadar süte ihtiyaç duyduklarını bizden daha iyi bilirler. Bebeğinizin hayatının ilk aşamasındaki beslenmesi sadece onun ihtiyaçlarına bağlıdır.
Biz bebeğimizin ihtiyacı olduğu miktarda sütü üretiriz ve o da istediği kadar içer. Hayatlarının ilk birkaç ayı boyunca, bebekleri beslemek için uyandırmak gerekli değildir.
Öte yandan, bazı özel durumlarda onları uyandırmak da gerekebilir. Eğer bu sizin için de geçerliyse, doktorunuz sizi bu konuda bilgilendirecektir.
Örneğin, eğer bebeğiniz erken doğduysa, tamamen sağlıklı değilse, kilo veriyorsa ya da gerektiği kadar kilo alamıyorsa onu daha sık beslemek gerekli olabilir. Bu gibi durumlarda, eğer bebeğiniz çok fazla uyuyorsa, onu beslemek için uyandırabilirsiniz.
İstek üzerine besleme
Bebeğinizi emzireli bir süre geçtikten sonra şüphe yaşamanız normaldir. Bu durum, özellikle bebeğimizi her dört saatte bir emzirdiğimizde olur.
Eğer bu süre geçtiyse ve bebek hala uyuyorsa, onu uyandırmamız gerektiğini hissedebiliriz. Eğer düzeninde başka bir değişiklik olduysa da endişe etmeniz normaldir.
Bununla beraber, bazı anneler istek üzerine emzirmeyi seçmektedir. Çocuğunuzu istek üzerine beslemek, aç olduğunu belli ettiğinde beslemek anlamına gelmektedir. Bu da, son emzirmenizin üzerinden ne kadar zaman geçtiğine bakmadan tekrar emzirmeniz demektir.
İstek üzerine emzirdiğiniz zaman bebeğinizi ayrıca uyandırmak zorunda kalmazsınız.
Birçok uzman, çocuğunuz aç olduğunu idrak edebildiğinde ve bu ihtiyacını size anlatabildiğinde onu istek üzerine emzirmenizi önermektedir.
İstek üzerine emzirirken, çocuk ne zaman beslenme ihtiyacı duyduğunu size anlatabilir. Eğer uyuyorsa, beslenmek için kendi kendine uyanacak, aç olduğunda beslenmiş olacak ve böylece ihtiyaçları her zaman karşılanmış olacaktır.
Bebekler bu durumda beslenmeye ihtiyaçları olduğunu memenize bakarak, ağlayarak ve emme hareketi yaparak anlatırlar. Onu son emzirmenizden bu yana çok vakit geçmiş olmasa bile, annenin bebeğini emzirmesi önemlidir.
İlk başlarda, birçok şey hakkında şüpheli olmanız normaldir. Ama emzirme düzeni rayına oturduğunda, çocuğunuz sizi gerektiği zaman uyandıracaktır.
Bebeğimi beslemek için uyandırmam hangi durumlarda gerekli?
Bebeğiniz sağlıklıysa onu beslemek için uyandırmanıza gerek yoktur.
Öte yandan, uyudukları zaman da buna dahil olmak üzere bazı belli durumlarda onu beslemeniz gerekebilir.
Aşağıdaki durumlarda bebeğinizi süt emmesi için uyandırabilirsiniz:
- Eğer bebeğinizin kilo alması gerekiyorsa, kilo veriyorsa ya da uzun saatler boyunca beslenmeden uyuyorsa
- Eğer bebeğiniz emzirme düzenine adapte olamadıysa. Bu genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç günde meydana gelir.
- Eğer bebeğiniz erken doğduysa ya da bir hastalığı varsa
Bazı istisnai durumlarda, bebeğinizi mümkün olduğunca nazik bir şekilde uyandırmanızı öneririz. Bebeğinizi, bir kanguru ya da bebek taşıyıcı ile birlikte yakınınızda tutmak, onu rahatsız etmeden uyandırmanıza yardımcı olur.
Burada önemli olan, bebeğinizi derin bir uykudan uyandırmamak onun hareket ettiği anlardan faydalanmaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lactancia a demanda. Recomendaciones. Comité de Lactancia Materna de la Asociación Española de Pediatría. 2013. [Documento en línea].
- Ortega-Ramírez ME. Recomendaciones para una lactancia materna exitosa. Acta Pediatr Mex 2015; 36: 126-129.