Bebeğimin Gündüz Uykusu Uyumasının Avantajları ve Dezavantajları

Bebeğimin Gündüz Uykusu Uyumasının Avantajları ve Dezavantajları

Son Güncelleme: 04 Ağustos, 2018

Ebeveynlerin, çocuklarının gün içinde uyuklamasının olumlu ve olumsuz yanlarını bilmesi önerilir. Gün içinde kestirmek birçok aile ve toplumda pratiği görülen bir gelenektir.

Bununla birlikte, bebekler çoğu zaman uyumak istemezler, çünkü bunu oyun anı olabilecek bir zamanın kesintisi olarak görürler.

Genel olarak, bu her ailenin geleneklerine göre büyük ölçüde değişen bir konudur. Ebeveynlerin öğle yemeğinden sonra dinlenmeye eğilimli olduğu durumlarda, çocukların bu davranışı taklit etmesi ve onu bir alışkanlık haline getirmesi olasılığı yüksektir.

Diğer durumlarda, özellikle de gündüz uyuma alışkanlığı olmayan ailelerde, bebekler gün ışığında uyku fikrini tamamen reddedebilirler.

Uyuklama için en çok önerilen pozisyon nedir? Yazımızın devamında, çocukların uyuklamasının bazı avantajlarını ve dezavantajlarından bahsediyor olacağız.

Gün içinde yapılan uyuklamaların çocuğa faydaları

1. Enerji toplarlar

Hemen hemen herkesin tahmin edebileceği gibi, gün içinde kestirmek insana enerji verir. Çocuklar doğaları gereği huzursuz, yaramaz ve enerjiktir. Tabii ki, bir noktada gün içinde kaybettikleri enerjilerini tekrar depolamaları gerekiyor.

Çocuklar enerjilerini sadece koşarak ve oynayarak değil, düşünerek de tüketirler.

Çocukluk, bilişsel öğrenmenin bir aşamasıdır ve bu aynı zamanda enerji tüketimini de beraberinde getirir. Sonuç olarak, buna karşılık dinlenme gereklidir. Şekerlemeler bu ihtiyacı karşılamaya yardımcı olur.

2. Psikolojilerine de iyi gelir

Çocukların uyuklamasının çeşitli yararları arasında, zihinsel durumlarıyla ilgili de birçok sebep bulunur. Bu kısa mola, küçüklerin gerginliği atmasına ve kaygıyı azaltmasına yardımcı olur.

Buna ek olarak, geceleri daha az yorgun oldukları için, aşırı yorgunluğun getirdiği sinir ataklarına maruz kalmadan uyuyacaklardır. Bu nedenle geceleri daha iyi dinleneceklerdir.

uyuyan çocuk

3. Hafızasını güçlendirir ve daha iyi öğrenmesine yardımcı olur

Yapılan son çalışmalarda, uyku esnasında daha önce elde edilmiş olan bilginin “işlenmesinden” sorumlu olan bir dizi çok karmaşık nörolojik süreç meydana gelir.

Özellikle çocuklarda, bu prosedürler gerekli ve önemlidir, zira çocuklar çevre ve genetik yatkınlık gibi çeşitli faktörlere göre zekalarının şekil aldığı bir aşamadadır.

4. Performanslarını artırır

Hemen hemen tümünün kaçınılmaz bir sonucu olarak, gün içinde uyku uyumanın çocukların okul başarılarında, sporda ve diğer faaliyetlerde son derece olumlu etkileri bulunmaktadır.

Gayet basit: Daha berrak bir zihne sahip olmanın yanı sıra, zorlu durumlarla yüzleşmek için de daha fazla enerjiye ve pozitifliğe sahip olurlar. Bu denklem güzel sonuçlar doğurur.

Gün içinde yapılan uyuklamanın çocuğa dezavantajları

1. Çok fazla uyumak zararlı olabilir

Her şey aşırıya kaçıldığında kötüdür ve uyuklamak da bu konuda bir istisna değildir. Son yıllarda yayınlanmış olan araştırmalara göre, 30 dakikadan fazla uyuklamak -ki çocuklar uyukladıklarında süre kolaylıkla uzayabilmektedir – gece uykusunda dinlenme oranını olumsuz yönde etkilemektedir.

Böylelikle uykusuzluk, insomnia ve benzeri uyku bozukluklarına yol açabilir. Bu nedenle, gündüz uyku kısıtlanmalı, uyunan süre kontrol edilmeli ve düzenlenmelidir.

2. Baş ağrılarına neden olabilir

Hipnoal baş ağrısı olarak da adlandırılan bu durum çoğunlukla yaşlı insanları etkilemektedir, ancak genetik olarak buna yatkın olan çocuklar da olabilir. Baş ağrılarının şiddeti genellikle çok yüksek değildir, ancak gündüz uykusunun avantajlarını ortadan kaldırmak için yeterlidir.

Çocuklar enerjilerini sadece koşarak ve oynayarak değil, bilişsel öğrenme yoluyla da tüketirler.

3. Bazı solunum yolu hastalıklarının yayılmasını sağlayabilir

Örneğin, kronik obstrüktif akciğer hastalığından (KOAH) muzdarip olanlara gündüz uykusu yasaklanmıştır.

Tartışılan şey şudur, gündüz uykusu kas gevşemesi yaratarak normal nefes almayı engeller. Bunun sonuçları kanın zayıf oksijenlenmesi, sürekli yorgunluk hissi ve solunum yetmezliği olur.

Ancak, bu tüm çocukları içeren bir risk faktörü değildir. Ancak, yine de dikkate alınması gereken özel durumların varlığını işaret etmektedir.

mışıl mışıl uyumak

Gündüz uykusu uyuyan çocuklar için ipuçları

Son olarak, çocuklarımıza gündüz uykusu uyuma alışkanlığını kazandırmaya çalışırken dikkat edilmesi gereken bazı öneriler bulunmaktadır:

  • Onları zorlamayın: Bunu yapmak için onları zorlarsanız bu iyi olmaz. Dinlenebilmeleri için, bunu yapmayı kendilerinin istemesi temel bir gereksinimdir.
  • Doğru ortamı yaratın: Çocuğunuz uyumaya çalışırken siz, eşiniz veya diğer çocuklar evde sesler çıkartıyorsa, çocuğunuzun uykuya dalması olası değildir. Evde sakin bir ortam yaratmalısınız.
  • Bunu bir alışkanlık haline getirin: Söylendiği gibi, insanlar alışkanlık kazanmadıkça herhangi bir rutin kalıcı olamaz. Çocuğunuzun gündüz uykusu uyumayı içeren bir yaşam tarzı benimsemesi durumu, her seferinde uykuya dalmak için daha az çaba göstermesini gerektirecektir.

Sonuç olarak, karar ebeveynler ve çocuklar tarafından verilecektir. Önemli olan, çocuğunuzun mutluluğu için doğru şeyin yapıldığından emin olmaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.