Bebeğinizi ne zaman güvenle oturtabilirsiniz?

Bebeğinizi ne zaman güvenle oturtabilirsiniz?

Son Güncelleme: 13 Mayıs, 2018

Yaygın inanışa göre, bebeğiniz çok küçükken onu oturtmak tehlikeli bir durumdur. Pek çok kişi bunu yapmanın çocuğun sırtında sorunlara neden olacağını düşünür.

Ancak, uzmanlar her bebeğin farklı olduğunu söylüyor. Bebekler, çoğunlukla, kendi büyüme ritminde gelişirler.

Bebeklerin çoğu yeni hareketleri denemek için çaba gösterir. Bebek başını tutabilene kadar yapmaması gereken bazı pozisyonlar veya duruşlar vardır. Çoğunlukla, 6 aylık bir bebek kendi kendine yuvarlanabilir ve belirli bir düzeyde sabit bir duruşta kalabilir.

Pozisyonu korumak için onu zorlamadığınızdan emin olduğunuz sürece, bebeğinizi oturtmak sorun teşkil etmez. Emin olmak için, bebeğinizin en az 6 aylık olmasını beklemeniz gerekir.

Buna rağmen, genellikle araba koltuklarında, bebek arabalarında ve salıncaklarda daha küçük bebekleri bile oturtuyoruz. Bu durumlarda, bebeğinizin düşmeyeceğinden emin olmak önemlidir. Bu amaçla onu sürekli izlemelisiniz.

Her bebek kendi metabolizmasının gerektirdiği şekilde gelişir. Yaşadığımız bu zamanda, bebekler geçmiştekinden çok daha hızlı öğreniyorlar. Bir bebek kendi başına oturuyorsa, bunun sebebi yaşına bakılmaksızın, bunu yapabiliyor olmasıdır. Mantıken, eğer bir bebek bu pozisyonda rahatsız olursa, hemen daha rahat bir pozisyona geçer.

Bebeğimi oturtmanın güvenli olup olmadığını nasıl anlarım?

Çocuğunuzun otururken huzursuz hissedip hissetmediğini anlamak için, onun gerginliğini ve rahatsızlığını gözlemlemek önemlidir. Eğer rahatsız hissederse, muhtemelen hemen farklı bir pozisyona geçecektir. Yaygın olarak kullanılan bebek ürünleri, çocuğunuzu otururken bile güvende tutacak şekilde tasarlanmıştır.

oturan mavi kıyafetli bebek

Bir çocuğun problemsizce oturması için aşağıdaki aşamaları tamamlamış olması gerektiğini unutmayın.

  • Yatarken, yüzü yukarı ya da aşağı bakarken ya da tam tersi pozisyonda yuvarlanabilmelidir.
  • Başını dik tutabilmeli ve bir süre için pozisyonunu koruyabilmelidir.
  • Yüz üstü yatarken kollarıyla kendini yukarı doğru itebilmeli ve doğrulabilmelidir. Çocuğunuz için bu, kollarını ve sırtını güçlendiren mini egzersizler yapmak gibidir.

Çocuğunuz herhangi bir eğitime ihtiyaç duymaz. Aslında, bu aşamayı kendiliğinden kat etmesine izin vermek en iyisidir. Onu zorlamayın. Bu eylemleri kendi başına yapabilmek onun güvenlik duygusunu geliştirmeye yardımcı olacaktır. Aynı zamanda, endişe ve hayal kırıklığı duygularından kaçınmasına da yardımcı olacaktır. Aksi takdirde, bebeğinizin çevresini özgürce keşfetmesine izin vermemek, strese neden olabilir.

Bebeğinizi oturtmak için en güvenli sistemler

  • Ergonomik bebek taşıyıcıları. Bu bebek taşıyıcıları bebeğinizin sırtında stres oluşturmadan doğru pozisyonda tutacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle endişelenmenize gerek kalmaz. Bebeğiniz kendi başına oturabilene kadar, onu bu sırt çantası tarzındaki bebek taşıyıcılarıyla taşımamalısınız.
  • Araba koltukları. Bebek koltukları, bebeğinizin ağırlığının sırtına zarar vermeyecek şekilde dağıtılmasını sağlayan kavisli bir kemer şekline sahiptir.
  • Mama sandalyesi ve çocuk koltukları. Mama sandalyeleri ve çocuk koltukları, çocuklar kendi başına oturabilene kadar kullanılmamalıdır. Çünkü bunlar çocuğunuzu oturma pozisyonunda tutarken, onun bedenini desteklemezler. Sonuç olarak, bebeğinizin ağırlığı sırtının alt kısmına biner. Elbette, bu tamamıyla çocuğunuzun gelişimine bağlıdır. Bazı bebekler duruşunu yeterince koruyabilir ve diğerleri bunu yapmaya çalışırken zorlanırlar.

Bebeğinizi oturtmak için öneriler

balon tutan bebek

Bebeğiniz oturmaya hazır olduğunu gösterdiğinde, onu kısa süreler boyunca oturtabilirsiniz. Bunu yaparken her zaman boyun ve sırt desteği sağlamayı unutmayın.

Çocuğunuzu kucağınızda, sırtı göğsünüze bakacak şekilde oturtabilirsiniz. Onu yüzü size dönük olacak şekilde de oturtabilirsiniz. Boynunu ve sırtını, kollarınız ve ellerinizle desteklediğinizden emin olun.

Çocuğunuzun boynunu, sırtını ve kollarını güçlendirmesine yardım etmenin bir yolu var. Onu karnının üstüne yatırın ve ona yukarıdan bir nesne sunun. Bu onu, nesneye ulaşmak için başını ve kollarını kaldırmaya teşvik edecektir. Bu, herhangi rahatsız edici bir hareket yapmaya zorlamadan ve mutlaka gözlem altında yapılmalıdır.

Çok yakında, bebeğiniz kollarıyla yerden destek alarak oturmayı öğrenecek. Bu aşamada, çocuğunuzu bir halı ya da şilte üzerine koymak en iyisidir. Bulunduğu halı ya da şiltenin çocuğunuzun dengesini kaybetmesi durumunda onu korumak için yeterince geniş ve kalın olduğundan emin olun. Çocuğunuzun gücünü değerlendirmek için onu gözlemleyin ve bu özel anı paylaşın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.