Bebeğinizin Altıncı Ayı: Katı Yiyeceklere Başlama

Bebeğinizin altıncı ayı, büyüleyici bir dönemdir. Bu dönemde annenin yardımı, bebeğin gelişimi için esastır.
Bebeğinizin Altıncı Ayı: Katı Yiyeceklere Başlama

Son Güncelleme: 28 Kasım, 2018

Bebeğinizin altıncı ayı, birçok yeni deneyimin başlangıcını gösteren bir kilometre taşıdır. Küçüğünüz artık biraz katı yiyecek yemeye hazır.

Dişleri büyüyor ve birkaç denemeden sonra ayağa kalkabilecekler.

Bu unutulmaz bir zaman olacak! Altı aya ulaştığında bebeğinizin yaşadığı değişimler için size rehberlik etmek istiyoruz.

Bebeğinizin altıncı ayındaki değişiklikler

Bu değişiklikler ilk kez anne olan kadınlar için endişe verici olabilir. Ama çoğu zaman, küçük bir tavsiyeyle, korkacak hiçbir şey olmadığını fark ederiz.

Bebeğinizin altıncı ayında, aşağıdaki değişikliklerden bazılarını fark etmeye başlayacaksınız:

Ağırlık ve boy

Bu yaştaki bebekler için sağlıklı kilo, geniş bir aralıktır. Küçüğünüzün ortalamanın üzerinde ya da altında olmasından endişelenmeyin.

Altı ayda, çoğu bebek 6-8 kg arasında ve boyları 63-70 cm arasında değişir.

Hareketler

Bu yeni aşamada ortaya çıkan en heyecan verici gelişmelerden biri bebeğinizin yeni başlayan çevikliğidir. Oyuncakları yerden kaldırıp bir elinden ötekine alır, hatta etrafa atmaya başlar.

Çocuğunuzun tek başına ayağa kalkmaya çalıştığını ve destek için mobilyaya tutunduğunu fark edebilirsiniz.

emekleyen bebek

Beslenme

Bu aşamada, çoğu ebeveyn çocuklarının beslenmesini farklı yiyeceklerle tamamlamayı dört gözle bekler. Yeni tatlar deneyimlediklerinde yüzlerindeki ifadeyi görmek bir sevinçtir.

Ama çocuğunuza yarı katı yiecekler yedirmeden önce, çocuk doktorunuza başvurarak doğru zamanı sorun.

Doktorunuzdan onay alınca, bir keşif aşamasına başlamak için hazırsınız. Bebeğiniz duyusal sistemini uyaran tatlar, dokular ve diğer duyumları takdir etmeye başlayacaktır.

Yeni yiyecekleri tanıtmanın en iyi yolu nedir? Meyve püresi ve ezilmiş sebzeleri tercih edin, bunlar anne sütü için ideal tamamlayıcılardır.

Farklı yiyecekleri denerken, iki gün boyunca bebeğinizin tepkisini izleyin. Alışılmadık bir semptom gösterip göstermediklerini kontrol edin, bu bir alerjinin işareti olabilir.

İlk diş

Diş çıkarma bu zamanda başlıyor. Bazı bebekler için bu süreç biraz tatsız olabilir. Görünecek ilk dişler alt çenelerinin ortasındaki alt kesici dişlerdir.

Bu aşamada, bebeğinize karşı sabırlı olmanız gerekir. Diş çıkarma ağrılı ve üzücü olabilir.

Bebeğiniz diş çıkardığında bunu hemen fark edeceksiniz. Normalden biraz daha fazla salya akıtırlar ve diş etlerini kaşımak için buldukları her şeyi ağızlarına alırlar.

Bir süreliğine sinirli olabilirler. Hatta ateşleri yükselebilir.

Altı aylık çocuğunuzu nasıl beslemelisiniz?

Şüphesiz, sağlıklı bir diyet hakkında okumaya ve küçükler için hangi yiyeceklerin en iyi olduğunu bulmaya değecektir. Bunun bir uyum sağlama aşaması olduğunu unutmayın.

Tamamlayıcı bir diyetin bir parçası olarak bebeğinize biraz katı yiyecek verin, ancak emzirmeyi veya formülü beslemeyi durdurmayın.

  • Muz, elma sosu veya şeftali veya armut püresi gibi meyve püreleriyle başlayın.
  • Sonra püresine havuç veya kabak gibi bazı sebzeler ekleyin.
  • Bebeğiniz için mercimek püresi gibi bakliyat püreleri de oldukça faydalıdır.
  • Pirinç, arpa veya yulaf ezmesi gibi tahıllar verin.
  • Ayrıca biraz şekersiz yoğurt da ekleyebilirsiniz.
  • Bebeğiniz için yemek pişirirken birkaç damla yağ ekleyin. Yağ, sinir sisteminin gelişmesine yardımcı olan yararlı maddeleri içerir.
  • Başka türlü yiyecekleri denemek isterseniz, bebeğinize vermeden önce doktorunuzla konuşun.
mama yiyen bebek

Bebeğinizin altıncı ayı için diğer ipuçları

Bebeğinizin altıncı ayının, onun için harika bir deneyim olduğundan emin olmak için, dikkate almanız gereken diğer öneriler şunlardır:

  • Küçüğünüz bazen ani ve şaşırtıcı hareketler yapar. Bu konuda endişelenmeyin! Sadece herhangi bir türden riskle karşı karşıya olmadıklarından emin olun. Bunun dışında, keşif ve deney yapmalarına izin verin.
  • Yakında bebeğinizin emeklemeye başladığını göreceksiniz. Çok sevindiğiniz için ağlayıp çığlık atmamaya çalışın. Bu bebeğinizi korkutabilir ve tekrar denemek istemeyebilir.
  • Yiyeceklerine bir yaşına gelene kadar tuz veya şeker eklemeyin. Fazla şeker, obezite, kaviteler ve diğer birçok sağlık sorunlarına neden olur. Ve bebekler, sütün saf tadına alışıktır. Tuzun ise tadını alamazlar.
  • Uzmanınız, bunu yapmanın güvenli olduğunu söyleyene kadar yemeklerine bal eklemeyin. Bal, bazı kişilerde sinir sisteminin etkilenmesine neden olan botulinum toksini içerebilir.
  • Küçüğünüzün bağırsak hareketlerine dikkat etmek önemlidir. Yeni yiyecekleri diyetlerine sokmak bazen kabızlığa yol açabilir.
  • Çocuğunuzu beslemek için uygun gereçler kullandığınızdan emin olun. Bu şekilde, bir şeyleri kırmasını engeller ve yaralanma riskini azaltırsınız.
  • Çocuğunuzu yemeye zorlamayın. Sabırlı olun! Bebeğiniz kirlenecek, yiyecekleriyle oynayacak ve bazılarını tükürecek. Hemen çabuk ve düzgünce yemek yemeyecekler, bu yüzden onlara zaman verin!

Her şeyden önce, bebeğinizle birlikte bu zamanın tadını çıkarın. Sİz farkına bile varmadan büyüyüp bağımsız olacaklar!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • First Nations Health Authority, Health through wellness. A guide to your baby’s first foods. 2018.
  • Health Canada, et al. (2014). Nutrition for healthy term infants: Recommendations from six to 24 months. Health Canada. Accessed April 28, 2014.
  • Yu C, Binns C, Lee A. The early introduction of complementary (solid foods: a prospective cohort study of infants in Chengdu, China. Nutrients 2019, 11, 760; doi:10.3390/nu11040760

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.