Bebeklerde diş eti ağrısı
Bebeklerde diş eti ağrısı, hayatının ilk aylarında bebeğin uzun ve acılı diş çıkarma sürecinin bir sonucudur. Bebeğin ilk dişinin ne zaman çıkacağı hakkında kesin bir tarih olmasa da, çoğu durumda yaklaşık altı aylık dönemde görülür.
Yaklaşık iki buçuk yaşlarındayken, çocuğunuzun bütün süt dişleri çıkmış olmalıdır. Ayrıca, diş çıkarma sürecinde bebeğiniz aylarca semptom gösterebildiği gibi, diş çıkmadan yalnızca birkaç gün öncesinde de gösterebilir.
Bebeklerde diş eti ağrısının tedavi edilmesi için aklınızda bulundurmanız gereken bazı ipuçları vardır. Her durumda, ateş, bölgede fazla rahatsızlık veya beslenme problemleri gibi diş eti ağrısıyla ilişkili diğer semptomlar görülürse pediatri uzmanınıza danışmanız oldukça önemlidir.
Bebeklerde diş eti ağrısı
Diş çıkarma süreci oldukça ağrılı olabilir ve bebeğinizin ağlamasına, salyasının akmasına ve ağrıyı kontrol etmeye çalışırken bazı diğer davranışlara sebep olabilir.
Ancak, bebeklerde diş eti ağrısı konusunda çok da endişelenmemelisiniz. Aksine, bu süreçte bebeğin diş etlerinin kanaması asıl endişe yaratan sebeptir.
Genelde, diş etlerinde kanamanın sebebi dişin narin dokuyu delip çıkmasıdır. Ancak, bunun sebebi iltihaba yol açan bir bakteri kaynaklı da olabilir.
Ancak, bu durum sizi endişelendirmemelidir, çünkü doğal bir sonuçtur. Diş çıkarma ile ilişkili diğer semptomlar hassasiyet, şişlik, morarma ve ağrıdır.
“ Diş etlerinde kanamanın sebebi dişin narin dokuyu delip çıkmasıdır. Ancak, bunun sebebi iltihaba yol açan bir bakteri kaynaklı da olabilir.“
Bebeklerde diş eti ağrısı nasıl hafifletilir?
Bebeklerde diş eti ağrısını hafifletmek için ağrı kesici veya krem kullanmaktan önce deneyebileceğiniz birçok çözüm mevcuttur. Bebeğinize ısırması için soğuk bir şey vermek ağrı ve baskıyı hafifletebilir. Bu bağlamda, aşağıdakileri tavsiye ediyoruz:
- Ağrıyı geçici olarak dindirmek için bebeğin şişmiş diş etleri üzerinde temiz parmağınızı veya ıslak bir bezi gezdirin. Unutmayın ki, bebekler diş etleri üzerinde böyle bir baskı hissetmeyi severler, çünkü beyinleri diş çıkarmanın verdiği ağrıyı unutur.
- Bebeğinize bir diş kaşıyıcı verin. Silikon bazlı katı diş kaşıyıcıları sıvı olan ürünlerden daha iyidir, çünkü sızdırmazlar ve sterilize edilebilirler.
- Eğer bebek 6 aydan büyükse, muz, salatalık veya yoğurt gibi soğuk, yumuşak gıdaları çiğnemesine izin verebilirsiniz. Parçalara bölünebileceği ve boğulma tehlikesi oluşturabileceği için katı gıdalardan sakının.
- Boğulma tehlikesi nedeniyle, kullanımı kolaylaştırmak için asla bebeğinizin boynuna diş kaşıyıcı veya herhangi bir nesneyi asmayın.
- Doğrudan bir şişe veya kap aracılığıyla biraz soğuk su vermeyi de deneyebilirsiniz.
Öte yandan, asetaminofen, ibuprofen gibi bebeğin kilosuna göre doğru dozda yazılan reçetesiz analjezikler bebeklerde diş eti ağrısını hafifletebilir. Bu durumda, anestetik jel ve homeopatik tedavilerin kullanılmasından önce bebeğin doktoruna danışılması gerekir.
Ne zaman hastaneye gitmeli?
Eğer bebeğinizin gösterdiği tek semptom şişmiş diş etleri ve diğer tipik semptomlar ise, endişelenecek bir sebep yoktur. Ancak, eğer çocuğunuzun birtakım davranış bozuklukları veya ikincil sorunlar gösterdiğini düşünüyorsanız, o halde derhal tıbbi destek görmesi gerekmektedir.
Ayrıca, bebeğinizin beslenme sorunları, ani ruh hali değişimleri, yüksek ateş veya kusma, ishal, kabızlık ve dehidrasyon gösterdiğini fark ederseniz pediyatri uzmanınızla iletişime geçmenizi tavsiye ediyoruz.
Son olarak, bebeğinizin diş etine masaj yaparak ağrının diş etinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlayabilirsiniz. Çoğu durumda, fazla endişe etmenize gerek kalmayacaktır, çünkü bu doğal ve zamanla geçecek bir durumdur.