Bebeklerde Kulak Enfeksiyonları: Semptomları ve Tedavisi

Bebeklerde Kulak Enfeksiyonları: Semptomları ve Tedavisi

Son Güncelleme: 11 Şubat, 2019

Çocuklar ve yetişkinlerde kulak enfeksiyonlarını iyi bir antibiyotik ile tedavi etmek oldukça kolaydır. Peki ya bebeklerde kulak enfeksiyonları? Bu vakalarda sorunun çok daha karmaşıklaştığı açıktır.

Hem teşhis hem de tedavisi 0-36 ay arası çocuklarda oldukça farklıdır. Çocuk ne kadar küçük olursa bu durumun tedavisi bir o kadar zorlaşır.

Fakat bebeklerde kulak enfeksiyonları tedavisini ve doğru şekilde teşhisini göstereceğiz.

Bebeklerde kulak enfeksiyonları teşhis etme yolu

Bir çocuğun kulak enfeksiyonu olduğunda sadece ağrıyan kulağa işaret ederler ve ebeveynlerine olan şeyi anlatırlar. Fakat bir bebek sözlü olarak iletişim kuramaz ve bu nedenle herhangi bir yeri ağrıdığında sadece ağlar.

Bu noktada ebeveynler çocuklarını rahatsız eden şeyi bulmalıdır. Kolay bir iş değildir, dolayısıyla kulak enfeksiyonları küçük çocuklar arasında oldukça yaygındır ve genellikle yaz aylarında yaygınca görülürler.

Kulağın ağrı kaynağı olduğundan şüpheleniyorsanız seçeneklerden biri çocuğun kulağına hafifce bastırmaktır. Eğer basınç uyguladığınızda daha fazla ağlıyorsa büyük ihtimalle bir kulak enfeksiyonuyla karşı karşıyasınız.

Yapılmaması gerekenler

Eğer çocuk çok küçükse ve bir kulak enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız çocuğunuzu bir çocuk sağlığı uzmanına götürmelisiniz. Sadece bir doktor tedaviye başlamanıza olanak tanıyacak resmi bir teşhis koyabilir.

bebeklerde kulak enfeksiyonları

Kendi kendinize ilaç kullanmanın 0-3 yaş arası çocuklarda çok tehlikeli olduğunu bilmelisiniz.

Bu nedenle reçetesiz ve doktor gözetimi olmaksızın kendi kendinize antibiyotik kullandırmamalısınız. Bunu yapmanız bebeğinizin hayatını tehlikeye atmanıza neden olabilir.

Kulak enfeksiyonları çocuklarda çok yaygın görülen ve tekrar eden hastalıklardır. İhmalkar davranmanın ilerleyen zamanlarda sorunlara yol açabileceğini unutmayın.

Bebeklerde kulak enfeksiyonları tedavisi

Genelikle 2 yaş altındaki bebeklerde kulak enfeksiyonları antibiyotikler ve hafif antienflamatuar ilaçlarla tedavi edilir.

Elbette her şey bebeğin geçmişine dayanır, bu nedenle bir doktorun fikri oldukça önemlidir.

En sık kullanılan antibiyotikler ve antienflamatuar ilaçlar genellikle damla şeklinde gelmektedir. Ağrı için çoğu doktor parasetamol ve antienflamatuar ve analjezik bir ilaç olan ibuprofen gibi genel analjezikleri çocuklara uyarlanmış dozlarda vermektedir.

Ibuprofen’in 6 yaş altı çocuklara önerilmediğini de bilmelisiniz. Bu analjezikler haricinde, çocuğunuz eğer bu hastalığa sahipse durumunu iyileştirmek için onunla ilgilenmenizi sağlayacak diğer yöntemler de vardır.

Kulak enfeksiyonunu tedavi etme şartlarını oluşturmak

Birçok doktorun tavsiyesi hastalık esnasında çocuğa alerjen ve laktozlu gıdalar vermemektir.

Banyo saatinde bebeğinizin kulaklarını kurulamak kulak enfeksiyonlarını engellemek için oldukça önemlidir. Enfeksiyon başladıktan sonra da kulaklarını kurulamak, tahriş etmemek adına önemlidir.

Fakat suya ek olarak, aşırı kuru ortamlar da etkilenen bölgede daha fazla ağrıya ve tahrişe neden olabilir.

Bazı uzmanlar ağrıyı almak için etkilenmiş bölgeye sıcak su şişesi değdirmeyi önermektedir.

kulak enfeksiyonları

Enfeksiyonun komplikasyona neden olduğunu nasıl anlarsınız?

Eğer çocuğun akıntısı, baş dönmesi, kusması ve 38 derecenin üstünde ateşi varsa ebeveynlerin çocuklarını bir çocuk sağlığı uzmanına veya acil servise götürmesi oldukça önemlidir.

Unutmayın ki küçük çocuklarda yüksek ateşin kontrol altında tutulması hayatidir.

Eğer çocuğunuz düzgün yürüyemiyorsa veya dengesi bozuk ise ya da ensesi sertleşmişse hızlı hareket etmeniz gerekmektedir. Tıbbi bir muayene bu semptomlar için hayatidir.

Eğer çocuğunuz tedaviden sonra 48 saat içinde iyileşme belirtileri göstermezse tedaviyi yapan doktora geri dönmek iyi bir fikir olacaktır.

Bebeklerde kulak enfeksiyonları hakkında bazı gerçekler

İspanyol Kulak-Burun-Boğaz, Kafa ve Boyun Cerrahi Birliği’ne göre İspanyol çocukların en az yarısı hayatlarının ilk yılı içinde kulak enfeksiyonu yaşıyor.

Hatta, kulak enfeksiyonları yetişkinlere göre çocuklarda daha da yaygındır. Günümüzde prematüre çocukların ve genetik yatkınlığı olanların bu tip enfeksiyonlara daha meyilli olduklarını biliyoruz.

Özetlemek gerekirse, bebeklerde kulak enfeksiyonları, gelecekte neredeyse hiçbir zaman sorun yaratmayan ve tedavi edilebilir, tekrarlayan hastalıklardır.

Fakat, eğer ebeveynler uygun bir biçimde ve dikkatlice davranmazsa bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hijano Bandera, F; Monterrozas E. Otitis media aguda. An Pediatría Asoc Española Pediatría. 2003;1(1):1-80.
  • Infecciones del oído en los niños. Hoja de información del NIDCD | Audición y equilibrio. [En línea].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.