Bebeklere Masaj Yapmanın 12 Faydası
Bebeklere masaj yapmanın birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Annelerin, bebeklerinin bedeninin belirli noktalarına baskı uygulayıp masaj yapmasının çocuğun gelişimini desteklediği kanıtlanmıştır.
Örneğin, bir anne bebeğin karnı üzerinde eliyle dairesel hareketler yaptığında, sindirimi teşvik eder, gazı serbest bırakır, mide ağrısını hafifletir ve çocuğun gevşemesini sağlar.
Birçok kişi bir masaj terapisti, masör veya fizyoterapistin yardımına ihtiyaç duyar. Bu yüzden artık bebek masajı olarak adlandırılan çocuklar için bir masaj kategorisi olması şaşırtıcı değil.
Masaj nedir?
Masaj, vücudun kaslarını çeşitli el hareketleriyle manipüle etme eylemidir. Terapötik bir işlevi vardır ve vücut üzerinde olumlu etkileri vardır.
Bu anlamda, ağrılarla mücadele etmek için masajların yapıldığı söylenebilir. Zamanla, farklı teknikler geliştirilmiş ve bugün yapılandırılmış dokunma olarak bilinir.
Ne işe yarar?
- Ağrının giderilmesi (kasılmalar ve diğer fiziksel veya duygusal rahatsızlıklar gibi)
- Rahatlatma veya uyarma (duruma göre)
- Kasları veya tendonları rehabilite etmek
Bu şekilde, çocuğun kaslarını gevşetme ve genel rahatlama için bir masaj kullanılabilir.
Masajın iyi kan dolaşımının desteklenmesine yardımcı olduğu ve bunun da dokuların birbirleri üzerine kaymasını kolaylaştırdığını belirtelim.
Bebek masajlarının faydaları
Ebeveyn çocuk arasındaki bağlılığı ve duygusal bağı artırma
Bebek masajları göz teması, gülme, okşama ve bebekle diğer etkileşimleri içerir. Bu, bebeğin ebeveynleri ile olumlu bir şekilde etkileşime girmesine izin verir.
Masajlar ayrıca vücudun tepkilerini de olumlu bir şekilde harekete geçirir.
Rahatlatır ve stresi hafifletir
Diğer tüm masaj türleri gibi, çocuk masajları da vücuttaki gerginliği hafifletmeye veya ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
İnsanlar çoğu zaman çocukların bundan muzdarip olabileceğine inanmasa da, gerçekte gerginlik ve rahatsızlık hissedebilirler.
Tabii ki, bu tür rahatsızlıkların en yaygın kaynağı, kötü duruş nedeniyle vücutta yaşanan incinmelerdir.
Örneğin, ebeveynler çocuklarını uyumak için yataklarına bıraktıklarında, bir süre sonra pozisyonlarını değiştirmelerine yardımcı olmaya her zaman hazır olmazlar. Bu da onları rahatsız edebilir.
Psikolojik gelişmeyi teşvik eder
Bebek masajı, bebeklerin kendini daha güvende hissetmelerini sağlar. Bunun nedeni, masaj yapıldığında tüm ilginin onlara yoğunlaşmasıdır.
Korkular azalır ve huzur, rahatlama ve güven teşvik edilir. Masaj, çocukların psikolojik gelişimlerini olumlu yönde uyarır.
Vücudun sınırlamalarını tanınmayı öğretir
Bebek masajı sayesinde, bebek vücudunun sınırlarını anlayabilir. Başka bir deyişle, boyutlarını anlamaya ve kendi vücut alanıyla ilgili bir algıya sahip olabilir.
Masaj bebeklerin artık annelerinin bir uzantısı olmadığını, bağımsız olduklarını yavaş yavaş anlamasına yardımcı olur.
Sindirim sistemini destekler
Bebekler gastrointestinal problemlerden muzdariptir. Çocuk masajının en büyük faydalarından biri, sindirim işlevini destekleyerek gaz ve koliği rahatlatmasıdır.
Vücut ayrıca sindirim fonksiyonları iyileştirildiğinde besinleri daha iyi emer.
Bağışıklık sistemine faydaları
İnsan vücudu sakin ve stressiz olduğunda bağışıklık sistemi işlevi gelişir.
Bebeğinize masaj yaparak, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı iyi durumda olduğu ve bazı hastalıklara karşı savunulduğundan emin olabilirsiniz.
Sinir sisteminin gelişimini artırır
Masajlar yoluyla, doğrudan beyne sinyal ileten hareketleri, okşamaları ve germe hareketlerini algılarız.
Bebek masajı sayesinde, bebek uyaranı tanıma kapasitesini artırabilir ve bundan dolayı sinir sistemini daha da geliştirir.
Kan dolaşımını artırır
Kuşkusuz, masajlar kan akışını artırır, ki bu da nefes almayı iyileştirir.
Daha büyük bir oksijen kaynağı olduğunda kan daha temiz olur. Bebek masajı bunu sağlar ve aynı zamanda lenf sisteminin de boşaltılmasına yardımcı olur.
Solunum sistemini güçlendirir
Göğüs, omuz ve sırt bölgesinde yapılan bebek masajı, akciğerleri güçlendirmeye ve nefes almayı optimize etmeye yardımcı olur.
Kasları iyileştirir
Bebek masajı ayrıca cildi yumuşatır, esnekliği artırır ve üst ve alt uzuvların koordinasyonunu geliştirir.
Bebek masajının birçok faydası vardır. Dokunma, çocuğun nöro-fizyolojik gelişimini destekleyen duygusal bağların geliştirilmesine ve güçlendirilmesine olanak tanır.
Ayrıca tüm bedensel işlevler, rahat bir durumda, iyi sağlık ve esenliğe yol açacak şekilde geliştirilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fritz. S. (2001). Fundamentos del Masaje Terapéutico. Editorial Paidotribo. Barcelona.
- Gracia, M. G. (2007). Masaje infantil. Medicina naturista, 1(2), 45-62.
- Márquez Doren, F., Poupin Bertoni, L., & Lucchini Raies, C. (2007). Efectos del masaje en el recién nacido y el lactante. Index de Enfermería, 16(57), 42-46. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1132-12962007000200009&script=sci_arttext&tlng=pt
- Quirós, L. L. (2009). El masaje infantil: conocimientos, experiencias y opiniones de profesionales de Enfermería Ginecobstétrica y Perinatal. Revista Enfermería Actual en Costa Rica, (16), 2. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5021219
- Sebastián, M. Y., & Sebastián, M. Y. (2005). Estimulación multisensorial en el trabajo del fisioterapeuta pediátrico. Fisioterapia, 27(4), 228-238. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S021156380573443X