Emzik yararlı mıdır?

Emzik yararlı mıdır?
Emzik yararlı mıdır?

Son Güncelleme: 25 Temmuz, 2018

Hiç emzik kullanmanın yararlı olup olmadığını düşündünüz mü? Genel Diş Hekimliği dergisinde yayınlanan bir araştırma doğru zamanda bırakıldığı taktirde, emziğin aslında faydalı olduğu belirtiliyor.

Çoğu uzman emzik kullanmanın faydalı olduğunu söylemekle birlikte özellikle diş hekimleri üç yaşından önce bırakıldığı zaman bir sorun oluşturmadığını belirtiyor.

İspanya Pediatri Derneği (AEP) bünyesindeki Emzirme Komitesi tarafından yayınlanan bir makalede, gelişmiş ülkelerde emzik kullanımının yaygın olduğu açıklanıyor.

Emzik kullanmak, bebeği rahatlatıyor, uyumasına yardımcı oluyor ve ebeveynleri endişelendiren durumlarda bebeğin stresini ve acısını azaltıyor.

Birçok sağlık uzmanı ve genel olarak toplum, emziğin zararlı olmadığını ve üstelik bebeğin gelişimi için gerekli olduğunu düşünüyor.

Aynı uzmanlar, bazı profesyoneller arasında bilimsel araştırmalar yerine kişisel deneyimlere dayanarak emzik kullanmaya karşı çıktıklarını da belirtiyor.

Ancak, emzik kullanımı emzirme süresinin azalması, emzirirken yaşanan zorluklar, ortakulak iltihabı, diş sorunları ve kaza riskleriyle ilişkilendiriliyor.

Ayrıca, emzik kullanımı üzerine yapılan çalışmalar özellikle uyku sırasında ani bebek ölümü riskinin azaldığını gösteriyor.

Emziğin iyi çalışılmış ve kanıtlanmış diğer faydaları, analjezik etkisi ve erken doğan bebeklerde besleyici olmayan emilimin uyarılması ile ilgilidir.

emzik takmış bebek

Emzik dişlere zarar vermez

İspanya Pediatrik Diş Hekimliği Topluluğu’na göre üç yaşından önce bırakıldığı taktirde, emzik kullanmak dişte bozulmalara yol açmıyor. Bu cümle de, doğru bildiğimiz yanlışları tamamen tersine çeviriyor.

Bu topluluk AED’nin söylediklerini de doğruluyor. Çünkü emzik kullanımının, ani bebek ölümü riskini azaltmak, bebeği rahatlatmak dışında üç yaşından önce bırakıldığı zaman dişteki bozulmaların önlenebilir olduğunu gösteren veriler mevcut.

Bir bebek emziğin ucunu ağzını aldığında uzmanların besleyici olmayan emme olarak adlandırdıkları eylemi yapar. Bu eylemin amacı beslenmek değildir.

Ancak bunu yaparken, alt tarafta ortada bulunan dişlerin bir kısmı içe doğru eğilirken, üst çenedekiler birbirinden ayrılma ve öne doğru çıkma eğiliminde oluyor. Bu duruma da dişleklik diyoruz.

Dişteki bozulmaların fark edilir olması için, günde aşağı yukarı altı saat kadar sürekli bir baskı uygulanması gerektiği tahmin ediliyor. Zaman faktörü ve çocuğunuzun emerken uyguladığı baskı bu yönde bir değişikliğe sebep olabilir.

Emziği sadece belli durumlarda kullanan çocuklar içinse, örneğin emziği emmeden sadece ağzında tutan çocuklar konusunda Amerika Pediyatrik Diş Hekimliği Komitesi üyesi Jane Soxman’a göre, “Bu durum emzik kullanan birçok çocukta neden diş bozuklukları görülmediğini açıklıyor.”

Sürekli olarak emzik kullanmak, dişlerde bozukluğa yol açıyor. Ancak bu durum, emziği bıraktıktan birkaç ay içinde geri dönüştürülebilir.

Bunun asıl sebebi, temporomandibular eklemde veya diş eklemini oluşturan kemiklerde önemli bir bozukluk olmaması.

Bu sebeplerden dolayı, uzmanlar iki veya üç yaşından itibaren emziği bırakmayı önerse de, bunun kesin bir kural olmadığını da belirtiyorlar.

Bu dönemin daha esnek geçmesine sebep olabilecek başka faktörlerde var. Örneğin çocuğun gelişimi veya belli tıbbi veya fizikososyal durumlar gibi.

emzikli çocuk

Emzik kullanımı için öneriler

İspanya Pediyatrik Diş Hekimliği Topluluğu emzik kullanımında yapılıp yapılmaması gereken kesin veriler olmasa da, aşağıdakileri tavsiye ediyorlar:

  • Hayatının ilk günlerinde emzik kullandırmamaya çalışın.
  • Canı istiyor olsa da, en iyisi buna karşı çıkmaktır. Çünkü etkili bir şekilde emzirmeyi bu şekilde başarırsınız.
  • Emziği, öğünü geciktirmek için bir yöntem olarak kullanmayın.
  • Çocuğunuzun, özellikle baş parmağı olmak üzere, parmaklarından birini emmek yerine, emme isteğini tatmin etmesi için emzik kullanması daha iyidir.
  • Eğer çocuğunuz emzik kullanıyorsa, kaybolması çok kolay olduğu için ağlayabilir.
  • Birçok çocuk, ebeveynlerinin yokluğunda veya ağlarken sakinleşmek için emzik kullanır.
  • Daha büyük çocukları emzik kullandıkları için azarlamayın. Çünkü bu kesin olarak bırakmalarına engel olabilir.

İspanya Pediyatri Derneği de şu önerileri veriyor:

Ani çocuk ölümlerinin önüne geçilmesi için bir faktör olarak hayatlarının ilk 6 ayında sadece emzirmeliyiz.

Emen bebeklerde, hayatının ilk günlerde emzik kullanmamak ve ani bebek ölümü riskinin olduğu ilk aydan itibaren emzirme düzeni oturduğunda bırakmamak gerekmektedir.

Uzmanlar emzik kullanmanın emzirmeyle ilgili güçlükler olduğunun bir işareti olduğunu bilmelidir. Bu nedenle, bu durumların farkına varmalı ve annelere hem emzirme tekniği konusunda yardımcı olmalı hem de onların özgüvenini arttırmalıdır.

Yenidoğan birimlerindeki acı verebilen prosedürlerde, eğer çocuğun emme imkanı yoksa, farmakolojik olmayan anestezi yöntemi olarak emzik verilebilir.

Yapay olarak emzirilen çocuklarda, emzik kullanımı özellikle önemlidir. Çünkü bu çocuklar, yüksek SMSL riski taşımaktadır.

Sağlık uzmanları, emzik dışında bebeği rahatlatabilecek başka yöntemler olduğunu da bilmelidir. Örneğin, cilt teması veya diğer besleyici olmayan emme yöntemleri gibi.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.