Erken Menopoz ve Gebelik
Erken menopoz, 40 yaş altındaki kadınların adetten kesilmesi anlamına gelir. Bu durum genetik faktörlerden veya kişilerin yaşam tarzlarından kaynaklanabilir. Peki, erken menopoz hamile kalmaya dair tüm ihtimalleri ortadan kaldırır mı?
Menopozun ortalama başlangıç yaşı olan 51 yaşından sonra, kadın vücudunda büyük değişimler meydana gelir. Bununla birlikte, bu değişimler aşağıda açıklayacağımız bazı sebeplerden dolayı daha erken de başlayabilir.
40 yaşından daha genç kadınların vücudunun yumurtlamayı durdurması ve adet görmeyi bırakması erken menopoz olarak adlandırılır. Bu durumun, 30-40 yaşlar arasındaki her bin kadından birini etkiliyor ve 40-50 yaş arası 100 kadından birinde görülüyor.
Menopozun normal semptomlarına ek olarak, erken menopoz kadının vücudunda başka etkilere de yol açabilir. Pek çok kişi, 40 yaşında menopoz olmanın doğurganlığı engelleyip engellemediğini merak ediyor. Aşağıda, bu konu hakkında sizi bilgilendirmeye çalışacağız.
Erken menopozun sebepleri
- Stres: Oldukça stresli bir hayatı olan kadınlarda, 45 yaş öncesinde menopoza girme riski daha fazla oluyor ve menopoz semptomlarının şiddeti de artıyor.
- Sigara: Sigara içmek, erken menopoza yol açan kötü bir alışkanlıktır. Sigara içmeyen kadınlar, içenlere göre üç yıl daha geç menopoz oluyor. Bunun ana sebebi, tütünün östrojen hormonu üretimini azaltması ve bunun sonucunda da osteoporoz gibi kemik problemlerine yol açmasıdır.
- Hareketsiz bir yaşam tarzı: Gördüğünüz gibi, yaşam tarzı burada da belirleyici bir rol oynuyor. Fiziksel aktivite metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlıyor ve bu sayede de kas ve kalp sağlığı ile hormonal denge korunmuş oluyor.
- Ameliyatlar veya genetik bozukluklar: Histerektomi veya ooforektomi (tek yumurtalığın veya iki yumurtalığın alınması) erken menopoza yol açabiliyor. Aynı şekilde, çölyak hastalığı veya Turner sendromu da erken menopoza yol açabilmektedir.
- Kanser tedavisi: Kemoterapi ve radyoterapi erken menopozun olası sebepleri arasındadır.
Erken menopozun semptomları
Erken menopozun sebep olduğu semptomlar, 50 yaş üstü kadınlarda görülen semptomlarla aynıdır. Bunlardan bazıları:
- Baş ağrısı
- İnsomnia ve geceleri terleme
- Günün farklı zamanlarında sıcak basması
- Duygusal dengesizlik; depresyon, huzursuzluk ve mutsuzluk
- Cinsel birliktelik sırasında acı hissetme ve cinsel isteğin azalması
- Çarpıntı ve taşikardi
- Çeşitli idrar yolu problemleri
- Kilo alma
- Vajinal kuruluk ve cilt kuruluğu
“40 yaşından daha genç kadınların vücudunun yumurtlamayı durdurması ve adet görmeyi bırakması erken menopoz olarak adlandırılır. Bu durumun, 30-40 yaşlar arasındaki her bin kadından birini etkiliyor ve 40-50 yaş arası 100 kadından birinde görülüyor.”
Erken menopoz ve gebelik
Peki, erken menopoz kadınlarda kısırlığa yol açıyor mu? Yukarıda bahsettiğimiz semptomlara ek olarak, erken menopoz osteoporoz, eklem ağrısı, kardiyovasküler hastalıklar veya meme kanseri riski gibi pek çok bozukluğa da yol açabilir.
Bu durumun bir diğer olumsuz sonucu ise kısırlıktır. Bununla birlikte, bu durumu düzeltebilmek için birtakım alternatif yöntemler vardır. Açık olmak gerekirse, menopoz, vücudun yumurta üretmeyi durdurması anlamına gelir. Bununla birlikte, laboratuvar ortamında dölleme veya oosit bağışı ile rahimde fetüs büyümesi mümkündür.
Rahmin hala iyi durumda olduğunu, bu nedenle menopoz sonrasında anne olmanın önünde bir engel olmadığını bilmelisiniz. Erken menopozdan muzdarip kişiler arasında, normal yoldan hamile kalabilen kadınların oranı %5 ile %10 arasında değişmektedir.
Gebelik, yumurtaların bir süre daha kesintili de olsa işleyişine bağlıdır. Bununla birlikte, bu gebeliklerin çoğu beklenmedik bir anda oluşur çünkü kadın artık gebe kalmasının imkansız olduğunu düşünür.
Yumurtalardaki bu işlev bozukluğunu tedavi etmenin imkanı yoktur. Bununla birlikte, kadının östrojen seviyelerini artırmak için hormonal takviyeler kullanmak mümkündür. Bu sayede, vücudun önemli immünolojik ve düzenleyici işlevleri devam edebilir.
Yukarıda bahsettiklerimizin sonucunda, anne baba olma yolunda sorun yaşayan kişiler için bilimin harika fırsatlar sunduğunu belirtmekte fayda vardır. Erken menopozu engellemek için, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeye ve stresten uzak durmaya çalışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Estudio de la insuficiencia ovárica primaria e insuficiencia ovárica oculta (2017). Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. Prog Obstet Ginecol. 2017;60(6):600-611.
- Karina Juárez R; Ricardo Lara A; José García O. Insuficiencia ovárica prematura: una revisión. REV CHIL OBSTET GINECOL 2012; 77(2): 148 – 153.