Hamilelik Sürecinde Bebeğinizin Zekasını Geliştirmek

Hamilelik Sürecinde Bebeğinizin Zekasını Geliştirmek

Son Güncelleme: 24 Eylül, 2018

Çalışmalar gösteriyor ki fetüsün uyarılması ile bebeğin zeka, motor becerileri, dil gelişimi ve sosyal becerileri arasında sıkı bir bağlantı var. Bebeğinizin zeka ve becerilerini geliştirmek istiyorsanız bunların hepsi sizin için çok önemli.

Bu çalışmaların bazıları hamilelikte müziğin önemini konu alıyor. Günümüzde karnına kulaklıklar bağlanmış hamile kadınlara çok sık rastlıyoruz. Bunun sebebi bebeğin gelişimi ve onunla iletişim kurmak arasında gerçek ve güçlü bir bağ olmasıdır.

Bebek anne karnındayken müzik dinletmenin doğduktan sonra zekayı ve öğrenme becerilerini geliştirdiği birçok uzman tarafından onaylanıyor.

Bu durumun benzeri anne karnında bebeğine kitap okuyanlar için de geçerlidir. Duyma becerisi gelişmeye başladığında bebeklere kitap okumak dili erken yaşta öğrenmelerine yardımcı olur.

Doğum öncesi zekayı geliştiren ve bebeğin rahimde öğrenmesine yardımcı olan bir diğer yöntem de onlara bir hareketle ilişkili bir kelime öğretmektir.

Örneğin, bir hareketi yaparken onla alakalı kelimeyi anlaşılır ve yüksek sesle söylemeniz gerekir. Bu, bebeğinizin hareketleri kelimelerle bağdaştırmasına ve doğduktan sonra hızlı öğrenmesine yardımcı olur.

Rahimde duyulan seslerin ve müziklerin hatırlandığı birçok bebek tarafından ispat edilmiştir. Dahası, bir anne bebeğini sakinleştirmek istediği zaman kafasını vücudunun sağ tarafına denk gelecek şekilde kucaklayıp bebeğin kendi kalp atışını dinleyerek rahatlamasını sağlar çünkü bu tanıdığı ve onu rahatlatan bir sestir.

okuyan hamile

Duyuları uyarmak bebeğinizin zeka gelişimine yardımcı olur

Anne karnında harekete geçirme tekniği son zamanlarda çok popüler hale geldi. Bebek anne karnındayken birçok farklı uyarıya maruz kalır ve tanıdıkça bunlara tepki vermeyi öğrenir.

Bu uyarılara sık sık maruz kalma merkezi sinir sistemini uyararak hamilelik sürecinde bebeğin zekasının gelişimine yardımcı olur.

Hamilelikte dışarıdan uyarılara maruz kalan bebeklerin motor becerileri, görme ve işitme duyuları ve dil becerileri daha iyi gelişir. Ayrıca bu bebekler dışarıdan uyarıya maruz kalmayan yaşıtlarına göre daha özgüvenli, uyanık ve rahat olurlar.
Hamilelik sürecinde bebeğin zeka gelişimi için kullanılan müzik ve seslerin genelde doğum sonrası için rahatlatıcı bir etkisi vardır. Araştırmalar gösteriyor ki doğum öncesi harekete geçirmenin doğduktan sonra bebeğin öğrenme becerileri üzerine olumlu etkileri vardır ve bu çocukluk dönemi için de geçerlidir.Ayrıca, anne karnında uyarılan bebeklerin stresle daha iyi baş edebildikleri görülmüştür ve bu daha gelişmiş bir merkezi sinir sisteminin belirtisidir. Anne karnını okşaması hem kendinin hem de bebeğin hoşuna gidecek ve anksiyeteyi azaltıp bağlarını güçlendirecek bir rahatlama ve gevşeme hissi yaratır.

Evrende birçok harika vardır fakat yaratılışın şaheseri annenin kalbidir.

-Ernest Bersot-

hamile kadın

Hamilelikte bebeğinizi harekete geçirebileceğiniz en iyi zaman

Bebeğinizi harekete geçirerek uyarı yollamaya başlayacağınız en iyi zaman hamileliğin üçüncü ayı civarıdır. İşitme becerisi beşinci aya kadar henüz gelişmese de bu dönemde ışık ve titreşimleri kullanıp beşinci ayda şarkı ve müzik dinletebilirsiniz.

Bebeğiniz aynı zamanda duygularınızdan da etkilenir. Anne nasıl rahatlaması gerektiğini bilirse bebeğine de aynısını yapmayı, stresi azaltmayı öğretir ve bebeğin beyin gelişimine yardımcı olur. Ebeveynlerin anne karnında bebek ile iletişime geçmelerinin kalıcı etkileri vardır. Bu şekilde bebek sevildiğini ve güvende olduğunu hisseder.

Bu uyarıların düzenli bir biçimde yapılması çok önemlidir. Düzenli bir biçimde yapıldığında bebeğiniz için bilgiyi beyninde işlemesi daha kolay olur. Bu süreçte, bebeğin aşırıya kaçmayacak şekilde uyarı alması ebeveynlerin kontrolünde olan bir durumdur. Aksi takdirde, tüm bu uyarılarla baş edebilme becerileri olmadığı için bu durum onlarda strese yol açar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Parra, A. C. (2003). Programa de estimulación prenatal del quinto al noveno mes de gestación: desarrollo de la capacidad cerebral y de la inteligencia promoviendo el aprendizaje de los bebés en el útero (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/14257
  • Flores Revelo, K. E. (2012). Guía de estimulación intrauterina basada en el método Tomatis para desarrollar la inteligencia intra e interpersonal del bebé durante los primeros seis meses de vida (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/3430

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.