Bebeklerde İnce Motor Becerileri Nasıl Geliştirilir?
İnce motor becerileri, el ve kollardaki küçük kasları kullanmayı gerektiren hareketlerdir. Bazı aktiviteleri daha düzgün yapmamıza yardımcı olan bu beceriler, zaman içerisinde artan bir biçimde gelişir.
Normal şartlar altındaki gelişimleri devam ettikçe, çocuklar ince motor becerilerini geliştirecek pek çok fırsatla karşılaşırlar. Dokunarak, eşyaları ellerine alarak ve ellerinden bırakarak etrafı keşfederler.
Bebekler çok küçük yaşlardan itibaren, meraklıdırlar ve dokusunu hissetmek amacıyla ulaşabildikleri her şeye dokunmaya çalışırlar. İleriki yaşlarda ise bu nesnelerle oynamaya başlarlar. Oynadıkları nesneyi fırlatırlar, peşinden gidip tekrar alırlar ve masaya vururlar.
Bu gibi durumlarda bebekler ön kollarındaki ve ellerindeki kasları çalıştırmış olurlar. Bu sayede de nesneleri daha iyi kavrayabilirler. Buna ek olarak, nesneleri kavramak ve bırakmak, çocukların kendi güçlerini kontrol edebilmelerine yardımcı olur.
İnce motor becerilerini destekleyen aktiviteler
- Çizim
- Yazı yazmak
- Kesmek ve yapıştırmak
- Dikiş dikmek veya ip bağlamak
- Delgeç kullanmak
- Origami yapmak
- Kilden veya oyun hamurundan kalıp yapmak
- Diğer benzer aktiviteler
İnce motor becerileri neden önemlidir?
İnce motor becerilerinin bebeklerdeki gelişimini gösteren bazı sinyaller, etraftaki nesneleri tutmaya çalışmalarıdır.
Doğru destek ve zaman ile, bebekler bir kalemi tutmayı ve kağıda bir şeyler karalamayı öğrenecektir. Küçük çocuğunuz, kağıt kesmek ve çizim yapmak gibi becerileri de geliştirmeye devam edecektir. Çocuğunuz makasla bir şeyler yaparken, kendisine zarar vermeyeceğinden emin olmak için onun yanında olmalısınız.
Bir görevi yerine getirmek için eller kullanıldığında, göz- el koordinasyonu gelişir. Bu, özellikle çocuğunuz çizim yapmaya, renkleri öğrenmeye, okumaya ve yazmaya başladığında önemlidir. Bu aktiviteler çocuğunuzun hayatı boyunca okulda, işte veya gündelik görevlerde kullanacağı aktivitelerdir.
Bu yazımızı da okuyun: Siz ve Bebeğiniz için Renkli Balonlarla 7 Aktivite
Güvende olduğu müddetçe, çocuğunuzun etrafını istediği gibi keşfetmesine izin verin. Bu şekilde çocuğunuzun özgüvenine de katkıda bulunmuş olursunuz.
İnce motor becerilerinin geliştiğini nasıl anlarsınız?
Doğduklarında bebekler ellerini, ayaklarını ve güçlerini kontrol edemez. Bununla birlikte, 8 haftalık olduklarında, yeni doğan bebekler kollarını biraz germeye, hareket ettirmeye ve vurmaya başlarlar. Dokunmak gibi bu da bebeğin doğal gelişim sürecinin bir parçasıdır.
5 aylık olduğunda, bebekler nesneleri sıkıca tutabilir. Zaman içerisinde ise, ellerini baş parmakları da dahil olmak üzere tamamen kullanabilirler. Oyuncaklarını ellerine alırlar, sallarlar ve oraya buraya vururlar.
Anaokulu yaşına geldiklerinde ise, kalemi kullanabilme, makasla kesebilme ve kıyafetlerinin düğmelerini ilikleyebilme becerilerini edinirler. Kişinin fermuarını çekebilmesi ve düğme ilikleyebilmesi de ince motor becerileri gerektirir.
12 aya kadar, bebekler ellerini çok iyi seviyede kontrol ederler ve elleri çok atiktir. Bu, peluş ve lego gibi oyuncaklarla oynamalarına ve kitap sayfalarını çevirmelerine olanak sağlar. Bu yaşta, çocuk kalemi sıkıca tutabilir ve karalama yapabilir. İnce motor becerileri, yazı yazmak gibi hayat boyu gerekli olan aktiviteleri sürdürmeye yarar.
Bebeklerin ince motor becerilerini geliştirmeye yardımcı aktiviteler
Etrafını keşfedebilmesi için bebeğinizi mümkün olduğunca özgür bırakın. Bu şekilde ince motor becerilerinin doğal bir şekilde gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Tabii ki küçük çocukların anne babaların gözetimine ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, çocuğunuz için güvenli bir ortam hazırlayarak onu ellerini ve parmaklarını kullanması için teşvik edebilirsiniz.
Oyun hamuruyla oynamak
İnanması güç olabilir ancak oyun hamuruyla oynamak, parmaklardaki kasları güçlendirmeye yardımcı olur. Hamuru sıkmak, uzatmak ve ondan şekiller yapmak, çocuğunuzun eğlenerek ince motor becerilerini geliştirmesine olanak sağlar.
Duvara desenler yapıştırmak
Oyun oynamak, çocukların bilişsel seviyedeki gelişimini artırmanın tek yolu değildir. Bir zemine bir şey yapıştırmak da çocuğunuzun motor becerilerini ve koordinasyonunu geliştirebilir.
Çocuğunuza yardımcı olmak için, köpüğe benzeyen bir malzemeden farklı şekiller kesebilirsiniz. Banyo yapma vakti geldiğinde de, çocuğunuzun bu şekilleri banyo duvarına yapıştırmasına izin verebilirsiniz. Böylece çocuğunuz hem suyla oynayacak hem de yaratıcılığını geliştirebiliecektir.
Parmak baskısı
Parmak baskısı, çocuklarda koordinasyonu ve motor becerilerini geliştirmek için harika bir yöntemdir. Çocuğunuzun parmaklarını boyayın, önüne de bir kağıt veya karton koyun. Gerisi onun hayal gücüne kalmış!
Su ile oynamak
Sünger sıkmak veya boş bir kabı su ile doldurmak, çocuğunuzun el kaslarını güçlendirmek için iyi aktivitelerdir. Suyun içerisine boya veya kabarcık ekleyerek bu aktiviteleri daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Chuva Castillo, P. G. (2016). Desarrollo de la motricidad fina a través de técnicas grafo-plásticas en niños de 3 a 4 años de la escuela de educación básica Federico González Suarez(Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/12732
- Cabrera Valdés, B. D. L. C., & Dupeyrón García, M. D. L. N. (2019). El desarrollo de la motricidad fina en los niños y niñas del grado preescolar. Mendive. Revista de educación, 17(2), 222-239. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1815-76962019000200222&script=sci_arttext&tlng=en
- MERCHÁN, A. L. H. (2014). El arte infantil como herramienta pedagógica de motricidad fina en niños y niñas de cinco años(Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD DEL TOLIMA). https://core.ac.uk/reader/51068290