Bebeğin İşitme Duyusunu Harekete Geçirmenin Yolları

Bebeğin İşitme Duyusunu Harekete Geçirmenin Yolları

Son Güncelleme: 02 Nisan, 2019

Topluma ait olan bireyler olarak, iletişim kullandığımız en temel araçtır. Bu, dünyaya yeni gelen bebekler için de geçerlidir. Bu yüzden, bebeğin işitme duyusunu harekete geçirmek oldukça önemlidir. Bebeklerin işitme duyusu etraflarındaki sesleri algılamalarına olanak sağlar.

Görme duyusunun aksine, bebekler çaba sarf etmeden sesleri algılayabilirler.

Bebeğin işitme duyusu

Yeni doğan bebeklerde, en gelişmiş duyu işitmedir. Fetüs halindeyken bile sesleri algılayabilir ve bilgileri kavrayabilirler.  Bunun ardından, doğumdan sonra duydukları seslere küçük baş ve göz hareketleri ile karşılık verirler çünkü seslerin nereden geldiğini anlamaya çalışırlar.

Bu yüzden, bebekler dış dünyadan gelen seslere karşı oldukça dikkatlidir ve annesinin sesi gibi belirli seslere aşinadır. Aynı şekilde, bebekler yüksek ses tonlarıyla karşılaştıklarında şaşırmaya meyillidirler.

yeni doğan bebek

Bebeğin işitme duyusunu harekete geçirmenin yolları

Bununla birlikte, bebeğin işitme duyusunu harekete geçirerek gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Bunu başarmak için, anne babanın sürekli olarak bebeğiyle konuşması gerekir.

Bebeğin işitme duyusunu harekete geçirmek için farklı yöntemler vardır. Buradaki başlıca hedef, bebeğin etrafındaki dünyayı tanıyabilmesi ve günlük hislere uyum sağlayabilmesidir.

Yeni doğan bebekler için klasik müzik

Klasik müziğin her yaştaki insan için pozitif etkileri vardır. Klasik müziğin bebeklere faydaları arasında, rahatlamak ve sakinlik sağlamak da vardır. Bu sayede bebekler duygularını dışa vurabilir ve gerçekle aradaki dengeyi kurabilir.

Bu yüzden, klasik müzik dinlemek bebeklerde meydana gelebilecek gerginlikleri azaltmak için idealdir ve uykudan önce dinlendiğinde uykuya dalmayı kolaylaştırır.

“Yeni doğmuş bir bebekle iletişim kurmanın en önemli faydaları, bebeğin işitme duyusunu harekete geçirerek elde edilir”

Net ve yavaş konuşun

Bebeğinizle, kelimelerinizi net bir şekilde telaffuz ederek ve yavaş yavaş konuşmalısınız. Bu sayede bebek farklı seslere alışacaktır ve böylece dili anlaması kolaylaşacaktır.

Okuyun

Ne söylendiğini anlamasa da, bebeğiniz farklı kelimeler duymaktan hoşlanır. Bunun için ona masallar ve hikayeler anlatabilir, ninni söyleyebilirsiniz. Sadece bunları dinlemek bile bebeğiniz için faydalıdır. Eğer neşeli, sakin ve çekici bir tonda konuşabilirseniz bu aktivitenin faydaları artacaktır.

kardeşiyle oynayan bebek

Nesnelerin isimlerini söyleyin

Çocuğunuzun kelimeleri daha iyi anlamasına yardımcı olmak için, evde veya dışarıda onunla yürürken etrafta gördüğünüz nesnelerin isimlerini sesli olarak söyleyebilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin işitme duyusunu geliştirmiş olursunuz.

“Tik-tok” gibi yinelenen sesleri ve kedi veya köpeklerin çıkardığı sesleri kullanabilirsiniz. Böylece bebeğinizin hem işitme duyusunu hem de soyut düşünme yeteneğini harekete geçirmiş olursunuz.

Bebek kendisine gösterilen nesne ile sesi tespit ettiğinde aradaki bağı kurmaya başlayacaktır. Bu noktadan sonra, kelimeyi duyduğunda gözleri o nesneyi aramaya başlayacaktır. Bu sayede nesneleri kolayca ayırt edebilecektir.

Yüzünüzle komiklikler yapın

Bebeğinizle konuşmak, yüzünüzle komik hareketler yapmak, kelimeleri mimiklerle ilişkilendirmeyi kolaylaştırır. Eğer ses tonunuzu sürekli olarak değiştirirseniz, bebeğin algısı artacaktır.

Bu yöntemlerin hepsi bebeğinizin işitme duyusunu güçlendirmeye ve diğer duyularını geliştirmeye yardımcı olacaktır. Bu çok boyutlu aktiviteler bebeğin çevreyi anlamasına ve etrafındakilerle bağ kurmasına yardımcı olacaktır.

Bir önemli nokta ise, bu aktiviteler sayesinde bebeklerdeki anormalileri tespit edebiliyor olmamızdır. Örneğin işitme bozukluğu gibi bir hastalığın tedavisi küçük yaşlarda yapıldığında uzun vadede daha etkili sonuçlar alınacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.