Kimse Size Sütten Kesmenin Bu Kadar Zor Olduğunu Söylemedi

Kimse Size Sütten Kesmenin Bu Kadar Zor Olduğunu Söylemedi

Son Güncelleme: 13 Aralık, 2018

Bebeğinizi sütten kesmek, adım adım uygulamanız gereken, hassas bir süreçtir. Sabır ve sevgi gerektirir.

Emzirmenin son bulması, bebeğinizle aranızda kurduğunuz samimi, sevgi dolu bağın kesilmesi anlamına gelmez.

Sütten kesmek sadece beslenmenin yeni bir hal kazanması, çocuğunuzla ilişkinizde yeni bir evreye geçmeniz demektir.

Anne sütü, yeni doğan bir bebeğin ihtiyaç duyduğu her çeşit yağ, protein ve vitamini içerir. Sağlık avantajlarını maksimum hale getirmek için, uzmanlar, bebeğinizi en az ilk 6 ay emzirmenizi tavsiye eder.

Bebeklerimizi emzirdiğimiz zaman, onları sadece beslemiş olmuyoruz. Aynı zamanda onlara su veriyoruz ve bağışıklık sistemlerini yüzlerce hastalığa karşı güçlendiriyoruz.

Dahası, emzirme sırasında kurduğumuz fiziksel iletişim, bebeğimizle aramızdaki sevgi bağını güçlendirir.

Benim dünyam yuvarlak, yusyuvarlak ve seninki gibi yumuşak. Ve onu sana verdim ki sen de hayal kur, mücadele et, yarat.

Bizim evimiz küçük, kıyafetlerimiz mütevazi, fakat ılık sütümle sana kendi dünyamı veriyorum.

Via Lactea (Milky Way), İspanyol bir emzirme organizasyonu

Sütten kesmek nedir?

Emzirmekten diğer gıda türlerine geçiş yapmak, halk arasında “sütten kesmek” diye bilinir. Sütten kesmek, sadece bebeğinizin diyetinde anne sütünü diğer gıdalarla değiştirmeyi içermez. Bu, duygusal anlamda yaralayan bir süreç olabilir.

Sütten kesmenin başlaması, çeşitli sebeplerle meydana gelebilir. Anne bu şekilde karar verdiği için olabilir ya da bebek, anne sütüne olan ilgisini kaybedebilir. Bazen anne sütünün üretimi yetersiz kalır ya da zamanda doğal olarak azalır.

Her halükarda, sütten kesme süreci ikiniz için de zor olabilir, bu sebeple hazırlıklı olmak en iyisidir.

Sütten kesmeye ne zaman ve nasıl başlamalıyım?

sütten kesmek

Sütten kesmek için belirli bir tarih yoktur. Öte yandan, bazı uzmanlar bunu çocuğunuzun ilk yaş gününden önce yavaş yavaş yapmanızı tavsiye eder.

Genellikle tavsiye edilen bir yöntem, emzirmelerin süresini kısaltırken aynı zamanda farklı tipte gıdalarla tanıştırmaktır. Bazı anne babalar, gündüz çocuklarına katı gıdalar vererek, emzirmeye sadece gece devam ederek iyi sonuçlar alır.

Bebeğinizi sütten kesmenin en iyi yolu hakkında bir çocuk doktoru ile konuşmak önemlidir. Çocuk doktorları, size geçiş döneminde yardımcı olacaktır, böylece siz de çocuğunuz için dengeli bir diyet sağlayabilmek adına onu farklı tipte gıdalarla yavaş yavaş tanıştırabilirsiniz.

Sütten kesmenin faydaları

Hem bebek hem anne için zahmetli bir süreç olabilmesine rağmen sütten kesme, duygusal ve beslenme ile ilgili çok sayıda faydaya sahiptir.

Çocuğunuz anne sütünden başka bir şeyler de yiyebilir hale geldikten sonra, onları başka insanlarla bırakma konusunda daha güvende hissedebilirsiniz. Eğer işe geri gitmeniz gerekiyorsa ya da sadece biraz mola vermek ya da günlük işler yapmanız gerekirse, bu çok önem taşıyacaktır.

Sütten kesme sürecinde, bebeğiniz, değerli besinleri, diyetlerine kattığınız diğer yiyeceklerden alacaktır. Aynı zamanda, anne sütü ile hastalıklara karşı koruma almaya devam edecektir.

Sütten kesme için ipuçları

farklı gıdalar

Tedbirli ve saygılı bir şekilde sütten kesmeye başlamak için çok sayıda yol vardır, böylece hem anne hem de bebek bu süreci mümkün olan en az travma ile atlatır.

  • Süreç, esnek olmalıdır. Asla bir günden diğerine bir anda olmamalıdır: İdeal olarak, bebeğinizi anne sütünden tamamen kesmek için iki ya da üç ay harcamalısınız.
  • Eğer bu süreci yavaş yavaş işletmezseniz, göğüs uçlarınızda sertlik ve acı gibi istenmeyen etkilerden muzdarip olmanız oldukça mümkün.
  • Bebeğinizi sütten kesmek için seçtiğiniz zamanın, stresli bir zaman olmaması için çaba sarf edin, mesela işe geri dönmenizin ilk haftası ya da çocuğunuz, çocuk odasına geçtiğinde gibi…
  • Çocuğunuzu emzirmeden önce, onlara diğer tipte yiyecekler sunun ki böylece onların tadı ve dokusuna da alışsınlar.
  • Bebekler, sütten kesme sürecinde sabır ve ilgi ister. Onlara yiyecek sunarken nazik olun.

Her ne kadar çocuğunuzu sürekli olarak kucağınızda tutmasanız ve onlara bakıcılık yapmasanız da, aranızdaki bağ asla ölmez. Her anne ve bebek eşsizdir, bu yüzden bu sürecin ne zaman ve nasıl olacağını yalnızca siz bilebilirsiniz.

Sütten kesmek, doğanın keşfetmeniz gereken bir başka muhteşem gizemidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vandale-Toney, S., Rivera-Pasquel, M. E., KAGEYAMA-ESCOBAR, M. D. L. L., Tirado-Gómez, L. L., & López-Cervantes, M. (1997). Lactancia materna, destete y ablactación: una encuesta en comunidades rurales de México. Salud Pública de México, 39, 412-419. https://www.scielosp.org/article/spm/1997.v39n5/412-419/
  • Klein, M. (1936). El destete. Obras completas de M. Klein.
  • La lactancia materna de madre a madre. Lactando.org. 2018. http://www.lactando.org/wp-content/uploads/Lactando_Capitulo-22.pdf
  • María Marlen Avalos González, C. (2011). Comportamiento de algunos factores biosociales en la lactancia materna en los menores de un año. Revista Cubana de Medicina General Integral
  • Rosa Niño, M., Gioconda Silva, E., & Eduardo Atalah, S. (2012). Factores asociados a la lactancia materna exclusiva. Revista Chilena de Pediatria. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0370-41062012000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.