Mandalanın Çocuklar İçin 6 Bilinmeyen Faydası

Mandalanın Çocuklar İçin 6 Bilinmeyen Faydası

Son Güncelleme: 07 Nisan, 2019

Mandalanın çocuklar için faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Mandala, Sanskritçe’de ‘mükemmel çember’ anlamına gelir. Hinduizm ve Budizm’de kullanılan sembolik spiritüel şekillerdir.

Mandala, şekiller ve eşmerkezli geometrik modellerden oluşur. Evreni ve karakteristik özelliklerini temsil ettiğine inanılır.

Temel hedefi bir noktada huzura, yansımaya ve enerji konsantrasyonuna katkıda bulunmaktır. Bu nedenle, mandalanın çocuklar için pek çok faydası vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

Mandalanın çocuklar için 6 faydası

1. Dairesel uyumu oluşturur

Budistlere göre, dairesel şekiller ve çizimler kişinin iç dünyasında düzen sağlamasına yardımcı olur. Bu nedenle, çocukların küçük yaşlarda mandala boyaması oldukça faydalı olabilir.

Görsel uyarım sayesinde, çocuklar duygusal bozukluklarında bir uyum yaratabilirler.

mandala boyamak

2. Konsantrasyonu artırır

Mandala boyarken çocukların sessiz olması ve konsantre olması gerekir. Mandalaların ne kadar karmaşık olduğuna bağlı olarak, faydaları çeşitlilik gösterir. Mandalayı boyarken bilişsel süreçler kullanılır ve bu da dikkati artırır.

Görsel ve duygusal etkilerden faydalanabilmek için mandalayı tamamen boyamak gerekir. Çocuklar genellikle bu konuda heveslidir ve hemen bitirerek mandalayı ailelerine ve arkadaşlarına göstermek isterler. Böylece çocuğun öz saygısı ve sorumluluk bilinci gelişir.

3. Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar için harika bir aktivitedir

Mandala boyamak, Down sendromu veya otizm gibi hastalıklardan muzdarip olan çocukların hareketlerini kontrol etmelerine yardımcı olur.

Rahatlamayı sağlar ve çocukların kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olur. Buna ek olarak, hiperaktif çocuklar bu aktiviteyi rahatlamak için eğlenceli bir yol olarak görebilir.

“Çocuğunuzun kendisine en çekici gelen şekli seçmesine izin verin ve mandalanın zorluk derecesini yavaş yavaş artırın.”

4. Koordinasyonu ve psikomotor becerilerini geliştirmeye yardımcı olur

Mandala, çocukların el-göz koordinasyonunu geliştirmeye yardımcı olur. Ayrıca parmaklardaki ve ellerdeki motor becerilerini geliştirir. Bu sayede de, iki ve sekiz yaş arasındaki çocuklarda beyin fonksiyonları iyileşir ve yazma becerileri gelişir.

5. Yeni kelimeler öğretir

Mandala boyamak, çocukların kelime bilgilerini geliştirmeleri için harika bir bilişsel uyarıcıdır çünkü yeni renkler, geometrik şekiller ve boyutlar içerir. Bunun yanı sıra, çocukların estetik algısını da geliştirir.

resim çizen küçük kız

6. Öz saygıyı artırır

Bu, mandalaların çocuklar için en önemli faydalarından biridir. Mandalalardaki renklendirmede, çocuklar kendi özgün çiziminlerini yaratır ve bilişsel ve psikolojik yeteneklerini geliştirir.

Böylelikle özgüvenleri artar ve ortaya çıkan zorluklarla daha etkili bir şekilde mücadele edebilirler.

“Tarih boyunca kullanılmış olan bu resimler zihinsel bütünlüğü kapsar ve zihin ile beden arasındaki içsel uyumu dengeler. ”

Çocukların bunu bir rutin haline getirebilmesi için onlara gerekli malzemeleri sağlamanız gerektiğini unutmayın. Renkli kalemlere, sulu boyalara, kağıtlara, silgilere ve hayal güçlerini kullanabilecekleri diğer malzemelere ihtiyaçları vardır.

Mandala boyamanın çocuklar için bir zorunluluk haline getirilmemesi çok önemlidir. Çocuk bu aktivite sırasında zevk almalıdır. Bunun için günün hangi zamanının uygun olduğuna karar vermelisiniz. Zamanla, çocuğunuzun boyama yapmak istediğini ve sizden daha fazla mandala istediğini göreceksiniz. Onlar bu aktivite ile meşgul olurken siz de kendinize zaman ayırabilirsiniz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Calvachi Castellanos, M. E. (2012). Los mandalas infantiles como técnica educativa para el desarrollo de la creatividad en los niños y niñas del Jardín de Infantes Casa de la Cultura Ecuatoriana de Quito en el año 2011. http://www.dspace.uce.edu.ec/handle/25000/310
  • Díaz Ballesteros, N. M., Sandoval Guzmán, J. C., & Rodríguez Preciado, C. A. (2015). Los mándalas como herramienta para fortalecer la atención en la asignatura de matemáticas en los niños de primero a del colegio Venecia sede b jornada tarde en Bogotá. http://repository.libertadores.edu.co/handle/11371/172
  • CAZA CHANGO, E. P. (2015). MANDALAS EN EL PROCESO DE ENSEÑANZA-APRENDIZAJE. GUÍA DIDÁCTICA PARA LA CORRECTA UTILIZACIÓN DE LOS MANDALAS EN EL PROCESO DE ENSEÑANZA-APRENDIZAJE DE LOS NIÑOS Y NIÑAS DE 5 AÑOS DE EDAD DEL JARDÍN DE INFANTES Y ESCUELA PARTICULAR” EUSTAQUIO MONTEMURRO” DEL DMQ DURANTE EL AÑO LECTIVO 2014-2015 (Bachelor’s thesis). http://www.dspace.cordillera.edu.ec:8080/xmlui/handle/123456789/187

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.