Çocuklarda Yaratıcı Yazmayı Teşvik Etmenin 7 Yolu
Yaratıcı yazma çocukların genel gelişimini ve dil öğrenme becerilerini destekleyen etkili bir yoldur. Çocukların sınırsız hayal gücü yazıya döküldüğünde onlar için pek çok fayda sağlar.
Öğretmenler yaratıcı yazmayı teşvik eden aktivitelerin önemini unutmamalılar. Ders zamanının bir kısmını bu aktivitelere ayırmak çocuklar için çok faydalı olacaktır.
Bu aktiviteleri evde yapmak da çocukların yaratıcı yazma becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. Bazı aileler tüm bireylerin aynı anda kitap okuduğu okuma saatleri düzenlerler. Buna benzer şekilde yaratıcı yazma için de zaman ayırılabilir. Bu sürede ailenin tüm bireyleri yaratıcı yazma çalışmalarına katılmalıdır.
Yaratıcı yazma çalışmaları için başlangıç yaşı 8 – 9 yaş ve sonrası olarak tavsiye edilir. Bu yaşa gelen çocuklar genellikle doğru bir şekilde okumayı ve yazmayı öğrenmişlerdir.
Çocuklarda yaratıcı yazmayı teşvik etmenin faydaları
- Yaratıcılık insanoğlunun en temel özelliklerinden biridir. Problem çözme becerilerinin temelini oluşturur. Bu sebeple, yaratıcılığı teşvik etmek ve desteklemek son derece faydalı ve önemlidir.
- Yaratıcı yazma çocuklar için oldukça eğlenceli bir aktivitedir. Çocuklar hikayelerin derin dünyasını keşfederler ve dilin yaratıcı özelliklerine karşı büyük ilgi duymaya başlarlar.
- Yaratıcı yazma aynı zamanda çocukların öğrenmeye bakış açılarını da değiştirir. Dikkati, hafızayı ve anlamayı geliştirir.
- Dil becerilerinin gelişimi açısından yaratıcı yazma büyük önem taşır. Yaratıcı yazma aktiviteleri sayesinde çocukların kelime bilgileri artar. Ayrıca, konuşmada akıcılığın sağlanması konusunda da etkilidir.
Çocuklarda yaratıcı yazmayı teşvik etmenin yolları
1. Çizgi romanlar ve karikatürler
Çocuklarda yaratıcı yazmayı teşvik etmenin yollarından biri de onlardan resim çizerek bir hikaye anlatmalarını istemektir. Çizgi romanları 4 veya 5 resim ile sınırlandırmanız yeterli olacaktır. Sonrasında, çocuğunuzdan çizdiği resimleri kullanarak bir hikaye yazmasını isteyin.
2. İlham veren sahneler
Çocuklarda yaratıcı yazmayı teşvik etmenin diğer bir yolu da oyuncak bebekleri ve benzeri objeleri kullanarak bir sahne kurmalarını istemektir. Sonrasında, gözlemlediklerine bağlı kalarak bir senaryo yazmasını sağlayın. Çocuğunuzun tanıdığı ve en sevdiği oyuncakları kullanmasını sağlamak hayal gücünü çok daha fazla çalıştırır.
“Yaratıcı yazma çalışmaları için başlangıç yaşı 8 – 9 yaş ve sonrası olarak tavsiye edilir.”
3. Sihirli karakter
Çocuğunuzdan evde bulduğu objelerden birini kullanarak bir karakter yaratmasını isteyin. Bir top, herhangi bir kıyafet, kağıt, dondurma çubuğu gibi objelerden yararlanabilir. Sonrasında, çocuğunuzun bu karaktere yüz ifadeleri eklemesini ve bir isim koymasını isteyin.
Çocuğunuzun yarttığı bu karakter sihirli bir karakter olacaktır ve çocuğunuz istediği sihirli gücü ona verebilir. Ama en önemlisi, bu sihirli karakterin her zaman ve her koşulda doğru olanı yapmasıdır.
Bu aşamaları da tamamladıktan sonra, çocuğunuzdan yarattığı sihirli karakteri kullanarak farklı senaryolar yazmasını isteyin. Çocuğunuz yazdığı farklı senaryoları birleştirerek bir kitap haline getirebilir.
4. Geleceğin hikayesi
Çocuklar genellikle yazdıkları hikayelerde kendilerini yetişkin olarak konumlandırırlar. Öncesinde birtakım sorular sorarak onları yönlendirmeye çalışın. Bu çocukların gelecek planları ve hedefleri konusunda düşünmelerini teşvik eden oldukça faydalı bir aktivitedir.
5. Süper kahramanlar ve prenseslerle karşılaşma
Çocuğunuzdan ana karakterlerinin hiçbir bağlantısı olmayan, süper kahramanlar ve prensesler olan bir hikaye yazmasını isteyin. Örneğin, Spiderman ve Uyuyan Güzel’i kullanarak bir hikaye yaratmak gibi. Bu aktivite, çocuğunuzun hayal gücünün sınırlarını zorlayacak bir aktivitedir.
6. Resimdeki saklı hikaye
Çocuğunuza bir dergiden koparılmış bir kişinin veya bir hayvanın fotoğrafını gösterin. Fotoğrafın arka planından lokasyonun belirlenebildiğinden emin olun. Sonrasında, çocuğunuzdan fotoğrafa bakarak bir hikaye yazmasını isteyin.
7. Kolektif hikayeler
Bu aktivite oldukça faydalı bir grup aktivitesidir. Yukarıda bahsettiğimiz aktivitelerden herhangi biri başlangıç için kullanılabilir. Çocuklardan hikayeye başlamak için kağıda bir cümle yazmasını ve sonrasında kağıdı sağındaki kişiye iletmesini isteyin.
Her kişi farklı bir cümle ekler ve hikaye böylece ilerler. Kağıtlar başlangıç noktalarına geri döndüğünde oyun tamamlanır. Sonrasında, her çocuk kendi hikayesini sesli bir şekilde okur.
Yaratıcı yazma aktivitelerinin faydalı olabilmeleri için bir ebeveynin mutlaka rehber olarak çocuğa yol göstermesi gerekir. Çocuğunuz kafasındaki fikirleri keşfedebilmek için sizden yardım isteyecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alonso, L., & Aguirre de Ramírez, R. (2004). La escritura creativa en la escuela: una experiencia pedagógica (de, con) juegos lingüísticos y metáforas. Revista de Pedagogía.
- Alvarez Rodríguez, M. I. (2009). Escritura creativa. Aplicación de las técnicas de Gianni Rodari. Educere, 13(44). https://www.redalyc.org/pdf/356/35614571010.pdf
- Borbón, S. (2000). Estrategias para implementar la creatividad. Colombia: Magisterio