Çocuk Yetiştirmede Etkili 4 Alışkanlık

Çocuk Yetiştirmede Etkili 4 Alışkanlık

Son Güncelleme: 06 Kasım, 2018

Çocuk yetiştirmek, sinir harbi ve şikayetle eş anlamlı olmamalı. Tam tersine sağlıklı alışkanlıklar ve iyi bir tavır, muhteşem sonuçlar yaratabilir.

Etkili çocuk yetiştirme alışkanlıkları öğrenmek ve uygulamak önemlidir. Örneğin, çocuklarınızın büyük ve küçük başarılarını bilmek onları gururlu ve yetenekli kılacaktır.

Her gün çocuğunuzun benlik imajında olumlu bir etkiye sahip olabilirsiniz. Bu görüntüyü oluşturmak için ses tonunuz, beden diliniz ve yüz ifadeleriniz birlikte çalışır.

Bütün bu faktörler, sözleriniz, eylemleriniz ve tutumlarınız, çocuğunuzun benlik saygısı ve kişiliğinin gelişimini etkiler.
Çocuklarınızın kendileri için bir şeyler yapmasına izin verin. Bağımsızlık, bir çocuğa veya gence verebileceğiniz en iyi armağanlardan biridir.

Çoğu kez, onlar için bir şeyler yaparak çocuklarımız için işleri kolaylaştırmak istiyoruz. Ve dürüst olmak gerekirse, bazen ebeveynler olarak onlar için bir şeyler yapmak bizim için de kolaylık sağlıyor.

Ancak uzun vadede, çocuklarımızın kendi başlarına bir şeyler yapmasına izin vermek, onların karakterini oluşturmaya yardımcı olacaktır.

“Çocuklarınızın hayatlarında birincil etki sahibi olmak için birincil bakım sağlayıcı olmanız gerekmez. Arka planda kendinize özgü şekilde onlar için yaptığınız şey, uzun vadede gerçek farkı yaratan şeydir ”
–Miya Yamanouchi–

Etkili çocuk yetiştirme alışkanlıkları: Çocuklarınızı eğitmek için 4 ilke

1. Çocuklarınızın yetenek ve becerilerini geliştirin

Her çocuğun keşfetmesi gereken özel hediyeler vardır. Bu yetenekler hem okulda hem de günlük aktivitelerde ortaya çıkar, bu nedenle dikkat edilmesi önemlidir.

Çocuklarınızı, onları uyaran ve ilgilerini keşfetmelerine yardımcı olacak farklı etkinlikleri keşfetmeye davet edin.

2. Onların çabalarını alkışlayın ve tanıyın

Çalışmalar, bir kişinin başarılarının davranışlarını etkilediğini göstermiştir. Çocuğunuzun bir görevi tamamlamak için büyük çaba harcadığı anları vurgulayın.

Başarı hissi, küçüklerinize, büyüdükçe zorluklarla karşılaşma cesaretini verecek.

kahvaltıda aile

3. Bir rutin oluşturmaya çalışın

Aile üyeleri için birlikte öğle ve akşam yemeklerine ev rutini ayarlamak iyi bir şeydir. Çocuğunuzun gelişimi ve beslenmesinin temel bir parçası olmanın yanı sıra, paylaşılan yemek zamanları da etkileşimi artırır.

Masa etrafında gerçekleşen sohbet ve tartışmalar, çocuklarınızın ailenizin değerlerini benimsemesine izin verecektir. Çocuklar, ailelerinin onları duyduğunu ve desteklediğini hissederse, bu davranışı herhangi bir ortamda tekrar ederler.

4. Sınırlar belirleyin ve disiplin konusunda tutarlı olun

Disiplin her evde gereklidir. Bununla birlikte, çocuklar kabul edilebilir olan ve olmayan davranışları tanımayı öğrenirler.

Bu sadece gençken uyum sağlamalarına yardımcı olmayacak, aynı zamanda gelecekte de sorumlu yetişkin olmalarına da yardımcı olacaktır.

Küçükler onlar için belirlediğimiz sınırları tekrar tekrar test etme eğilimindedir, bu yüzden tutarlı olmak önemlidir. Ev kuralları, çocukların kendi kendine kontrolü öğrenmelerine ve hayal kırıklığına karşı bir hoşgörü geliştirmelerine yardımcı olur.

Etkili çocuk yetiştirme alışkanlıkları: Bunları uygulamaya koymak için ipuçları

  • Küçüklerinize çatışmalarına çözüm bulma olanağı verin. Bir sorun yaşadıklarında ve o sorunu çözdüklerinde hissettikleri duygular onları daha esnek hale getirecektir.
  • Çocuklarınızla oynamak için zaman ayırın. Aile eğlencesi için belirli zaman ayırın . Çocuklarınızın aktiviteleri seçmesine izin verin ve sadece iyi vakit geçirin.
  • Eşsiz ve kalıcı anılar yaşayın. Çocuklarınız, onlara söylediğiniz şeyleri her zaman hatırlamayacaktır. Ancak olumlu deneyimler ve aile geleneklerini daima takdir edeceklerdir.
  • Çocuklarınıza çevreye dikkat etmelerini öğretin. Bu nokta sadece ailenizin esenliğinin ötesine geçer. Çocuklarınızı gezegenimize bakmak üzere eğitmek önemlidir. Onlara dünyayı sevmeyi ve evi gibi görmeyi öğretin.
  • Her zaman doğruyu söyleyin. Dürüst çocuklar yetiştirmek istiyorsanız, bunu yapmanın en iyi yolu onlara örnek olmaktır.
yatakta aile
  • Çocuklarınızın tüm aile üyeleriyle zaman geçirmesine izin verin. Tabi ki, ebeveynler aile çekirdeğidir. Ama teyzeler ve amcalarla, büyükanne ve büyükbabalarla ve kuzenlerle etkileşime giren bir çocuk, toplumda nasıl yaşayacağını öğrenir.
  • Küçüklerinize sorumlu vatandaşlar olmayı öğretin. Onlara toplumda nasıl davranılacağını gösterin. Fatura ödeme gibi görevlere dahil edebilir ve trafik kurallarına uymalarını öğretebilirsiniz.
    İyi değerleri vurgulayın. Karşılaştığınız her durum, pozitif değerleri vurgulamak için bir fırsattır. Çocuklarınıza başkalarıyla ve kendileriyle nasıl dürüst, saygılı ve cömert olacaklarını gösterin.
  • Çok sevecen olun. Sarılmak,öpmek ve iltifatlar bedavadır. Böyle şeylerle çocuğunuzu çok mutlu edersiniz. Sevildiğini bilmekten daha güzel bir his yoktur.
  • Ailenizin fiziksel ve zihinsel sağlığına dikkat edin. Bu son tavsiyenin öz-bakım ile ilgisi vardır. Kendimizi en uygun koşullarda tutmak, her güne başlamak için iyi olma hissi yaratır.

“Çocuklarınız, onlara söylediğiniz şeyleri her zaman hatırlamayacaktır. Ancak, her zaman olumlu deneyimler ve aile geleneklerini takdir edeceklerdir ”

Hiç kimse bir ebeveyn olmanın kolay olduğunu ve çocuk büyütmede her bedene uygun bir tarif olduğunu söylemiyor.

Aileniz için etkili çocuk yetiştirme alışkanlıklarını benimsemek ve iyi değerleri aşılamak, küçük dostlarınızı mutlu ve uyumlu hale getirecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
    • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
    • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
    • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
    • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.