Çocuklarda Ateş Büyüdüklerinin İşareti Midir?

Çocuklarda ateş büyüdüklerinin işareti midir? Yoksa bu sadece bir hurafe mi? Bu yazımızda bu görüşün doğru olup olmadığını inceleyeceğiz.
Çocuklarda Ateş Büyüdüklerinin İşareti Midir?

Son Güncelleme: 01 Ekim, 2020

Çocuklarda ateş büyüdüklerinin işareti midir? Yoksa bu sadece bir söylenti mi? Bu yazımızda bu görüşün doğru olup olmadığını inceleyeceğiz.

Nesilden nesile dedeler ve nineler, çocuklarda ateş yükselmesinin büyüdükleri anlamına geldiğini, ateşin büyüme belirtisi olduğunu düşünegelmiştir. Bu görüş çok uzun süredir savunuluyor. Peki bunun doğruluk payı var mı? Bu bir gerçek mi yoksa uydurma mı? Genel kabul görmüş bu kanıyla ilgili bilmeniz gerekenleri öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Çocuklarda ateş, uyku ve büyüme

Uyumak ve düzgün dinlenmek, başta çocuklar olmak üzere hepimizin ihtiyaç duyduğu şeylerdir. Araştırmalar, yeterli uyku almamanın çocukların gelişiminde sorunlara yol açtığını gösteriyor. Uyku farklı evrelerden oluşur ve bu evreler gece boyunca bir döngüyü tamamlar. Her evre yaklaşık 90 dakika sürer. bu evrelerin eksiksiz tamamlanması çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi için çok önemlidir.

Dahası, uyku büyümeyle doğrudan ilişkilidir. Bunun sebebi uyku sırasında çocukların yüksek oranda büyüme hormonu salgılamalarıdır.

anne çocuğunun ateşine bakıyor

Büyüme hormonu nedir?

Büyüme hormonu, hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Hipofiz, beynin farklı hormonların salgılanmasıyla görevli küçük bir bölümüdür. Vücudumuz yalnızca çocukken değil bütün hayatımız boyunca büyüme hormonu salgılamaya devam eder.

Büyüme hormonu doğumdan sonra büyümeyi ve metabolizmayı düzenlemekten sorumludur. Bu hormonun bazı işlevleri şunlardır:

  • Çocuklarda ve ergenlerde boy uzamasına yardımcı olmak.
  • Kalsiyum emilimini arttırarak kemik oluşumunu hızlandırmak.
  • Protein oluşumunu ve yağ yakımını hızlandırmak.
  • Beyin dışındaki bütün organların büyümesini sağlamak.

Bu hormonu az salgılayan çocuklar çoğunlukla daha kısa boylu olurlar ve cinsel olgunluğa daha geç ulaşırlar.

Çocuklarda ateş ne anlama gelir? Ateşlendiklerinde gerçekten de büyürler mi?

Çocuklarda ateş yükselmesinin bir büyüme belirtisi olduğu görüşünün bu denli yaygın olmasının arkasında iki sebep olması mümkün:

  1. Ateş yükselmesi büyüme hormonunun salgılanmasını hızlandırır.
  2. Genellikle, ateşlenme ve iyileşme dönemlerinde çocukların uyuma süreleri artar. Bunun sebebi vücudumuzdaki savunma hücrelerinin sitokin salgılamasıdır. Bu moleküller de yorgun hissetmemize sebep olur.

Bu iki unsur da vücudumuzun bu safhalarda daha fazla büyüme hormonu salgılamasını sağlar. Peki bu daha sık ateşlenen çocukların nadiren hasta olan çocuklara kıyasla daha uzun boylu olmalarına sebep olur mu? Elbette hayır.

hasta çocuk

Bir çocuğun boyunun uzunluğu kalıtım, beslenme ve çevre gibi birçok unsura bağlıdır. Çocuklar sadece daha uzun süreler uyudukları için ya da daha sık ateşlendikleri için uzun boylu olmazlar.

Sonuç…

Çocukların yeterli oranda dinlenmeleri çok önemlidir. Doğru oranda dinlenmek çocuklarımızın hem zihinsel hem fiziksel olarak düzgün bir şekilde gelişmelerine yardımcı olur. Çoğu zaman genel kabul görmüş kanıların fizyolojik bir açıklaması olduğunu düşünürüz. Ama bu görüşler her zaman %100 doğru değildir.

Özellikle de söz konusu çocuğunuzun sağlığı olduğunda duyduğunuz şeylere inanmak yerine doğru ve güvenilir bir açıklama arayışına girmek en iyisi olacaktır. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.