Kızların kulaklarını deldirmeli miyiz?

Daha bebekken kız çocuklarının kulaklarını deldirmenin risklerinden haberdar mısınız? Neden herkes bu duruma alışmış durumda? Bu yazımızda birçok kişinin neden bu uygulamayı sorguladığını ve hatta bunu çocuğa şiddet olarak gördüklerini anlatıyoruz.
Kızların kulaklarını deldirmeli miyiz?

Son Güncelleme: 25 Temmuz, 2018

Daha bebekken kız çocuklarının kulaklarını deldirmek dünyanın birçok yerinde yaygın bir şekilde yapılan bir uygulamadır. Genelde estetik sebeplerden dolayı yapılır. Ancak, bu uygulamaya karşı olan birçok insan, bunu çocuğa şiddetin bir türü olarak düşünmektedir.

Belki de bu kararın sebeplerini hiç düşünmemişsinizdir. Birçok ebeveyn erkek bekledikleri çocuklarının kız olduğunu öğrendikleri anda bu kararı alırlar. Bazen ise, sadece alışkanlık, gelenek veya ebeveynlerin isteği nedeniyle yapılır.

Ancak, son zamanlarda kız çocuklarının kulaklarını deldirmesine karşı çıkanların sayısı bir hayli arttı. Birleşik Krallık’ta bu uygulamanın yasaklanması için imza kampanyaları bile başlatıldı. Bu gerçekten de bebeklerin sağlığını tehlikeye atan bir uygulama mı?

Kız çocuklarının kulakları neden delinmemeli?

Bu karara karşı çıkanlar, kulak deldirmenin çocuklara herhangi bir faydası olmadığını savunuyor. Aksine, kulakları delinen çocuklara gereksiz bir acı verme eylemi olarak görüyorlar. Kulakları delindiğinde, bebekler korkuyor ve canları acıyor.

Bu kararın tek sebebinin anne babaların hevesini gidermek için alındığını savunuyorlar. Güzellik maskesi altında, kız çocukları anlamsız ve tamamen gereksiz bir uygulamaya maruz bırakılıyorlar. Birçok kişi, kulakları delinirken bebekleri ağlamadığı için bu uygulamanın canlarını yakmadığını söylüyor. Durumun böyle olmadığını kabul etmemiz gerek.

Bebeklerin sinir sistemi henüz olgunlaşmamıştır. Bunun bir sonucu olarak, her duruma göre dış uyaranlara verdiği tepkiler değişiklik gösterebilir. Ancak, beyinde gerçekleşen nöronal işlemler, bu acının verdiği stres ve gerginlik ile aynıdır.

kız bebek

Enfeksiyon riski var mı?

Kulak delme işlemi için kullanılan malzemeler hipoalerjenik olsa da, bazı bünyeler çok iyi tepki veremeyebilir. Bu durumlarda, kızınızın kulağında enfeksiyon olabilir. Bu enfeksiyonu anlamak için, aşağıdaki semptomların olup olmadığına dikkat etmelisiniz:

  • Şişme.
  • Kızarıklık.
  • Kan pıhtısı.
  • Ağlama veya bağırma ile karşılık bulan, dokunma hassasiyeti.

Eğer bebeğiniz bu semptomlardan herhangi birini gösteriyorsa, kendi kendine kaybolmalarını beklemeyin. Enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar, perikondrit ve keloid oluşumu ve diğer ciddi hastalıklara sebebiyet verebilir.

Bu yüzden, mümkün olduğunca kısa bir sürede pediyatri uzmanınıza danışmanız gerekir. Küpeyi kendi kendinize çıkarmaya çalışmayın, çünkü eskisinden de çok canının acımasına sebep olabilirsiniz.

Çocuğa şiddet işareti

Bu uygulamaya karşı çıkanlar, bu durumun çocuğa şiddetin bir türü olduğunu savunuyor ve bir cinsiyet sorunu olarak görüyorlar. Ebeveynlerin sadece kültürel sebeplerden dolayı çocuklarını bir kadın olarak damgalamak istediklerini söylüyorlar.

Tabii ki, çocuğa şiddetin çok daha kötü türleri mevcut. Ancak, kulakların delinmesi ebeveynlerin alacağı bir karar olmamalı. Bu, bebeklere sadece gereksiz yere acı verecektir.

uyuyan kız

Kızların kulakları neden delinmeli?

Öte yandan, bu geleneği sürdürmeyi savunan bir grup da mevcut. Birçoğu kendi kızlarına bunu yapmış ve onlara küpe takmakta herhangi bir yanlış görmemişler.

Ana savunmaları arasında, küpelerin çok güzel göründüğü, cinsiyetini belli ettiği ve erken yaşta yaparak gelecekte daha büyük bir acı çekmesinin önüne geçildiği sıralanabilir.

Bu uygulamayı savunanlar açısından iyi bir gelişme olarak, hastanelerin bebek doğar doğmaz kulak delme alternatifi sunduğunu söyleyebiliriz. Bu uygulamayı steril bir ortamda yapmanın, bebeğiniz için çok daha risksiz olacağını söylemek yanlış olmaz.

Tabii ki, çok fazla farklı savunma var ve her birinin kendince geçerliliği var. Ancak, bu tartışma bir eylemi sadece gelenek diye yapmanın ötesinde, önce faydaları ve zararları hakkında düşünmemize sebep oluyor. Bebeğinizin kulağını deldirirken veya hamile bir arkadaşınıza bebek küpesi hediye etmeden önce iki kez düşünün.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.