Oyun Halılarının Bebekler İçin Faydaları

Oyun halıları yenidoğanların duyusal, algısal ve motor becerilerinin gelişimine katkıda bulunur. Bugünkü yazıda sizlerle bebeğiniz için en uygun oyun halısını seçmenize yardımcı olacak tavsiyeler paylaşacağız. 
Oyun Halılarının Bebekler İçin Faydaları

Son Güncelleme: 16 Şubat, 2019

Bebekler duyuları aracılığıyla çevreleriyle iletişim kurarlar. Doğduktan sonra ilk bir ay boyunca etrafı yalnızca duyularıyla keşfederler. İşitme, dokunma ve görme duyuları yeni doğan bebeklerin etrafı tanımalarını sağlayan en temel duyulardır. Oyun halıları ise bu duyuların gelişmesini sağlayan iyi birer araçtır.

Oyun halıları sayesinde bebekler yeni dokuları, sesleri ve renkleri aynı anda duyup tanıyabilirler.

Beşik içinde kullanılabilen oyun halıları da vardır ancak yere serilen oyun halıları çocuk gelişimi açısından daha avantajlıdır. Bu halılarda oynamayı ve öğrenmeyi teşvik eden birçok renkli çeşitli aksesuarlar bulunur.

Genellikle yukarıdan bir çubuğa bağlı halde aşağı sarkan bu oyuncaklar yenidoğanların ilgisini çekerek hareket etmelerini ve etrafı keşfetmelerini sağlar.

Oyun halıları bebeğinize ulaşabileceği mesafede farklı şekil ve renklerde objeler sunar. Bebeğiniz oyun halısında yüzüstü oyun oynarken kafasını kaldırıp yukarı bakmayı öğrenir ve elleri hareket kabiliyeti kazanır. 

Oyun halılarının bebekler için faydaları

Bebekler hareket kabiliyetlerini öğrenebilmek için özgürce hareket edebilmeliler. Çok erken yaştan başlayarak bebeğinizi oyun halısında yüzüstü konumlandırarak burada vakit geçirmesini sağlamak dik oturabilmek için çok önemli olan kas ve sırtı gelişimine destek olur.

Farklı renkte, şekilde ve dokuda objelere yakın olmak ve temas edebilmek bebekleri keşfetmeye ve öğrenmeye teşvik eder. Diş kaşıyıcılar, aynalar ve çıngıraklar bebeğinizi uyarmak ve eğlendirmek için oldukça faydalıdır.

Oyun halıları aynı zamanda kol ve bacak gelişimine katkıda bulunurlar. Yukarı doğru uzanan kubbeli ve yumuşak kemerden sarkan oyuncaklar sayesinde kollarını ve bacaklarını esnetirler. Böylelikle, bebeklerin koordinasyonu gelişir ve vücutlarındaki tüm kaslar çalışır.

oyun halısında oynayan bebek

Bebekler oyun halısındaki oyuncaklarla oynarken neden sonuç ilişkisi kurmayı öğrenirler. Duyusal ve bilişsel beceriler birlikte gelişir. Bu gelişim süreci bebeğinizde bağımsızlık duygusunun oluşmasına katkı sağlar.

Son olarak, yüzüstü durmanın plagiosefaliyi, yani düz kafa sendromu olarak bilinen kafa şekli bozukluğunu önlediğini hatırlatmakta fayda var.

Eğer bebeğiniz zamanının çoğunu sırtüstü yatarak geçirirse bu durum kafa arkasında düzleşmeye yol açabilir. Fakat bebeğinizin yüzüstü yatmış halde zaman geçirmesini sağlayarak buna engel olmak mümkün.

“Farklı renkte, şekilde ve dokuda objelere yakın olmak ve temas edebilmek bebekleri keşfetmeye ve öğrenmeye teşvik eder.”

Farklı yaş grubundaki bebeklere göre oyun halıları

Farklı şekil ve renklerde çeşitli oyun halıları bulmak mümkün. Okumaya devam edin ve hangi yaş grubu için hangi oyun halılarının uygun olduğunu öğrenin.

  • 3 aylık ve üzeri bebekler için oyun halıları: Bu dönemde bebekler çevrelerini keşfetme isteği içinde olurlar. Henüz renkleri birbirinden ayırt edemiyor olsalar da zıtlıkları ayırt edebilirler.
  • 6 aya kadar oyuncaklı halılar: Bebeklerin hareketleriyle çevrelerinde olan bitene ayak uydurduklarını görmek şaşırtıcı olduğu kadar mutlu eder. Bir oyuncağa ulaşmak için uzandıklarında işitsel, görsel ve dokunma duyularını birlikte kullanırlar.
  • Eğer bir obje bebeğin ilgisini çekerse bu oyunu birçok kez tekrar eder. Bu şekilde kendi oyuncaklarını tanır, sahiplenir ve içlerinden en sevdiklerini belirlerler.
  • 7-8 aylık ve üzeri bebekler için oyun halıları: Bu yaştaki bebekler için yumuşak, kabarık, kırışık ve gözenekli gibi farklı dokuları bir arada bulunduran oyun halıları tercih edilmelidir.
oyuncaklarıyla oynayan bebek
  • 7. ve 8. aylar arası beyindeki gri madde çok hızlı bir şekilde gelişir. Bu bebek için beyninde ilk kategori ve şekil ayrımlarının yapıldığı derin bir düşünce dönemidir. Hangi renklerin, seslerin ve dokuların diğerlerine göre daha çekici olduğunu tamamiyle ayırt edebilirler. Bu dönemde oyun halılarının kullanımı aynı zamanda birçok duyuyu uyardığı için şiddetle tavsiye edilir.
  • 2 yaşa kadar: Çocuklar yerde oynamaya daha yatkın olsalar da oyun halılarının önemini asla hafife almayın. Oyun halıları çocuklar yürümeyi öğrendikten sonra bile hala faydalı olabilirler. Diğer bebek oyuncaklarından farklı olarak oyun halıları çok yer kaplamazlar. Ayrıca, kendi alanı olduğunu bilmesi çocuğunuz için çok rahatlatıcıdır.

Özetle, oyun halıları çocuğunuza sayısız fayda sağlar. 3. aydan 2 yaş ve ilerisine kadar olan  renkleri, şekilleri ve dokuları algılama ve tanıma süreci çocuğunuzun gelişiminin her aşamasına eşlik eder.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.