Sihirli Kelimeler: Lütfen, Teşekkürler, Özür Dilerim

Sihirli Kelimeler: Lütfen, Teşekkürler, Özür Dilerim

Son Güncelleme: 18 Mayıs, 2018

Çocuklarınızla birlikteyken bazı sihirli kelimelerin kullanımı, ortamdaki gerginliği azaltır, yardımsever ve minnettar bireylerin yetişmesine yardımcı olur.

Çocuklarınızın erken yaşlardan itibaren bu iyi alışkanlığı edinmelerini sağlayın. Eğer bunu yaparsanız, saygılı birer birey olarak yetişirler.

Bu sihirli kelimeler, çocuğunuzun iyi alışkanlıklar edinmesine yardımcı olur. Çocuğunuza bu kelimeleri öğretmek, onların saygılı birer yetişkin olmasına yardımcı olacaktır.

Ancak, bu kolay bir iş değildir. Çok fazla özveri gerektirir. Evdeki diyaloglarınıza “teşekkür ederim”, “lütfen” ve “özür dilerim”i nasıl dahil edeceğinizi öğrenin.

Sihirli kelimelerin önemi

Bir kimseden “günaydın”, “teşekkür ederim”, “lütfen” sözlerini duymak, o kişi ile ilgili sahip olduğunuz algıyı tamamen değiştirir.

Bu durum, çocuklar söz konusu olduğunda daha da önemlidir. Çevrelerine uyum sağlamada ve sosyalleşme seviyelerini arttırmada yardımcı olur.

Bu kelimeler çocuğunuza, yaşıtlarıyla iyi bir etkileşim kurma olanağı sunar. Ayrıca olumlu davranışları ve sosyalleşmeyi de teşvik eder.

Çocuklara bu sihirli kelimeleri öğretmenin yolları

Çocuklarınıza bu sihirli kelimeleri öğretmenin en iyi yolu onlara örnek olmaktır. Bu kelimeleri ailenizle, arkadaşlarınızla, komşularınızla ve tabii ki çocuklarınızla yaptığınız günlük sohbetlerinize eklemelisiniz.

Bu kelimeleri kullanmayı teşvik ederken yararlanabileceğiniz başka teknikler de vardır. İşte bunlara birkaç örnek:

Çocuklarınıza bu sihirli kelimelerin anlamlarını öğretin

Çocuklarınız belirli bir yaşa eriştiğinde, onlara davranışlarının neden önemli olduğunu açıklayabilirsiniz.

İşte bu harika kelimelerin anlamları:

  • Teşekkür ederim. İyiliğe ve cömertliğe karşı şükran duyulduğunu gösterir. Onlara bu basit sözü öğretmek, başkalarının çabalarına değer verip minnettar olmaları konusunda yardımcı olacaktır.
  • Lütfen. Bu kelime, çocuklara bir şeyi saygısız bir şekilde istediklerinde elde edemeyeceklerini öğretir. Başkalarının sahip oldukları şeyleri paylaşıp paylaşmama haklarının olduğunu fark etmelerini sağlar.
  • Üzgünüm. Bu söz çocuğun hatalarını tanımasına ve eylemlerini düzeltmek için gayret göstermesine yardımcı olur.
  • İyi günler. Bu herkesin adil ve nazik bir muameleyi hak ettiğini gösteren bir selamlamadır.
çocuklarıyla konuşan anne

Bunu eğlenceli hale getirin

Bir çocuğa bu sihirli kelimeleri öğretmek sıkıcı olmak zorunda değildir.

İyi davranışlar ve bunların olumlu sonuçları arasındaki ilişkiyi vurgulayan şarkıları, oyunları ve hikayeleri kullanmayı deneyin.

Nezaketi teşvik etmede kullanılabilecek bazı hikaye örnekleri: Sihirli ağaç ve çiviler ve sevgi.

Arkadaşlarıylayken iyi davranışlar sergilemesini teşvik edin

Çocukların yaşıtlarıyla ilk etkileşimi anaokulunda gerçekleşir. Sınıf arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle nasıl etkileşimde bulunacaklarını öğrenirler.

Onlara, bir yere girdiklerinde merhaba demeyi, bir oyuncak istediklerinde lütfen demeyi ve yanlış bir şey yaptıklarında özür dilemeyi öğretin.

Sabırlı olun

Bu kelimeleri kullanmayı alışkanlık haline getirmek; çaba, sabır, azim ve özveri gerektirir. Bu sihirli kelimelerin kullanımını alışkanlık haline getirmek için onları sık sık hatırlatmanız gerekir.

En iyi alternatif, onlara direkt olarak sormaktır: “Sihirli kelimeler nelerdi?” Bu, onları hatırlamalarına yardımcı olacaktır.

Bir kimseden “günaydın”, “teşekkür ederim”, “lütfen” sözlerini duymak, o kişi ile ilgili sahip olduğunuz algıyı tamamen değiştirir.

Bazı uygulamalı diyaloglar kurun ve gerçekçi hedefler belirleyin.

Ufaklığa, bu sihirli kelimeleri kullandığı kişinin iyi hissedeceğini anlatın.

Komşularınızla nasıl selamlaştığınızı, ne zaman teşekkür edeceğinizi ve ne zaman özür dileyeceğinizi uygulamalı olarak gösterin. Bu, onları öğrenmelerinde yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzu zorlamayın

Bu süreçte, asla yapmamanız gereken bazı şeyler vardır:

  • Çocuğu küçük düşürmeyin veya eğer utanıyorsa merhaba demesi için zorlamayın. Sihirli kelimeleri kullanmaya alışma süreci utangaç çocuklarda biraz daha yavaş gelişebilir.
  • Çocuğunuzla pazarlık etmeyin. Karşılığında bir şey beklemeden kibar olmayı öğrenmeliler.
  • Çocuğunuzun geçirdiği bu öğrenme sürecini başkalarıyla paylaşmayın.

Nezaketin olumlu sonuçlarını anlatın

Çocuğunuza, gerçekleştirdiği eylemler ve meydana getirdiği sonuçlar arasındaki ilişkiyi anlatın.

Buna mükemmel bir örnek: “Büyükannen, ona teşekkür ettiğin için çok mutlu oldu.”

İyi bir şey yaptığını bildirmek, öğrettiğiniz şeyleri uygulamaya devam etmesi için onu teşvik edecektir.

Sonuç olarak, çocukların iyi davranışlar sergilemesi için, ebeveynler  çok fazla özveri ve çaba göstermelidir.

İyi davranışlar sergilediğinde çocuğunuzu övmeli, davranışlarına dikkat etmeli ve onu iyi şeyler öğrenmeye teşvik etmelisiniz.

Bu sihirli sözler, çocuklarınızın hayatında iyi bir değişime sebep olacak ve büyük fırsatlar doğuracaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Jacob, S. R. (2004). Prosocialidad y autoestima. [Tesis de grado, Facultad de Ciencias de la Educación, Universidad FASTA]. Repositorio Institucional. http://redi.ufasta.edu.ar:8082/jspui/handle/123456789/1401
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Medina Moreno, B., Patiño Ramírez, Y. A., Pérez Castellanos, J. K., Piedrahita Fonseca, L. Y., & Ruiz Parra, M. A. (2015). El cuento como estrategia pedagógica para fortalecer los comportamientos prosociales en los niños y niñas del nivel preescolar. [Tesis, Universidad Pedagógica de Bucaramanga]. Repositorio Institucional. https://repository.unab.edu.co/handle/20.500.12749/901
  • Méndez, P. L., Serna, J. H. G., Gallego, P. P., Rendón, L. B., & Botero, C. A. (2015). GUIA práctica sobre Pautas de Crianza y Relaciones Familiares. Ediciones de la Gobernación de Risaralda.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.
  • Pérez, V. M. O. (2007). La buena educación: Reflexiones y propuestas de psicopedagogía humanista. Anthropos Editorial.
  • Valencia, L. I. (2012). El contexto familiar: un factor determinante en el desarrollo social de los niños y las niñas. Poiésis, (23). https://revistas.ucatolicaluisamigo.edu.co/index.php/poiesis/article/view/332

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.