Süt Dişlerindeki Kök Hücreler

Süt Dişlerindeki Kök Hücreler

Son Güncelleme: 20 Ekim, 2018

Süt dişlerinde kök hücreler olduğunu biliyor muydunuz? Evet doğru! Bu keşif dişçilikte yeni bir çığır açtı.

Göbek bağı ve kemik iliğine ek olarak süt dişlerinin de kök hücre açısından zengin olduğunu çok az insan bilir. Süt dişlerinden elde edilen kök hücreler, göbek bağından elde edilen kök hücrelerden farklı yapıdadır.

Bu keşfin temeli, 2003 yılında Ulusal Sağlık Örgütü’nden bir araştırmacının bebeklerde dentin ile kaplı olan dişin pulpa tabakasında kök hücrelerin var olduğunu kanıtlamasına dayanır.

Kök hücre kullanımının insan sağlığını çeşitli alanlarda geliştirmek üzerine olan faydaları son birkaç yılda çok yaygın hale geldi. Bugünlerde herkes kök hücreleri yeni dokular üretmek için kullanarak genç ve taze bir görünüme sahip olmak istiyor.

Kök hücrelerin en büyük özelliği bölünüp çoğalarak başka hücreler oluşturma yeteneklerinin olmasıdır. Bu şekilde birçok doku ve organ oluşturulabilir.

Olağanüstü Hücreler

Süt dişinden elde edilen kök hücrelere mezenkimal adı verilir ve birçok organı ve insan anatomisinin diğer kısımlarını oluşturma yetenekleri vardır.

Bu hücreler büyüyüp gelişerek kemik, kas, yağ, kıkırdak, pankreas, kalp hatta beyindeki sinir hücrelerini bile oluşturabilir. Bu sebeple, olağanüstü bir yenileme potansiyelleri vardır.

Mezenkimal hücreleri, çocukların süt dişlerinden (ya da yetişkinlerin yirmilik dişinden) elde edilebilir ve birçok vakada kullanılabilir. Örneğin:

  • Parkinson
  • Alzheimer
  • Diyabet
  • Omurilik hasarlarından kaynaklı felç
  • Kemik ve kıkırdak gibi dokuların oluşturulması
yastık altında diş

ÖNEMLİ

Süt dişinden elde edilen kök hücreler kardeş, anne, baba, büyükanne, büyükbaba, hala, teyze gibi birinci ve ikinci derece akrabaların tedavisinde de kullanılabilir.

Kök Hücreler Nerede Tutulur?

Süt dişinin yumuşak iç kısmında bulunan bu hücreler dişin yaşayan kısmını yenilemekle sorumludur. Genellikle bu dişler 6 yaşına kadar yerinde durur ve 6 ila 12 yaş arası kendiliğinden dökülür.

Bu dişler özel olarak geliştirilmiş bir laboratuvarda saklanmalıdır.

Diş Evde ya da Başka Bir Yerde Düşerse…

Eğer diş evde ya da dişçi kliniğinden başka bir yerde düşerse hemen dişi bir bardak sütün içine koyarak buzdolabında saklayın. Bunu yaptığınız taktirde kök hücreleri başarılı bir şekilde korunmuş olur.

Diş düştükten 48 saat sonrası çok kritiktir. Kök hücreleri başarılı bir şekilde ayrıştırabilmek için dişin bu zaman dilimi içinde laboratuvara ulaşmış olması gerekir.

Amerikalı diş hekimleri kök hücreleri, süt dişleri düşmeden önce ayırmayı savunmaktadır. Ailelere kök hücreyi diş daha düşmeden başarılı bir şekilde ayırmak için önlem almalarını tavsiye ediyorlar.

Amerika’daki uygulamaların dışında birçok diş hekimi süt dişlerinden doğal olmayan yollarla kök hücre elde etmeyi tavsiye etmiyor. Bu durumun sebebi ise şu şekilde açıklanabilir:

Süt dişleri neredeyse herkesin en kolay ve en hızlı şekilde ulaşabileceği yeni bir gençlik kaynağıdır. Toplumun bilinçsizliği sebebiyle süt dişleri daha olgunlaşmadan kök hücre elde etmek için kullanılabiliyor.

diş kabı

Süt Dişlerini Koruyun!

Eğer çocuğunuzun dişlerini gelecek için saklamak istiyorsanız uzmanlar bir kök hücre bankasına  danışmanızı öneriyorlar.

Onlar tarafından size verilen bio-kitin içinde laboratuvara ulaşana kadar dişi güvenle saklamanızı sağlayacak her türlü ihtiyaç mevcuttur.

Süt dişleri çok fazla miktarda bu tip hücreler içerir ve bunlar zarar görmüş korneaların yenilenmesinde de kullanılabilir.

Genellikle, tüm anneler çocuklarının ilk dişlerini s aklar.

Hiç içi süt dişleri ile dolu bir kutu buldunuz mu? Buna bir daha denk geldiğinizde bakış açınız daha farklı olabilir.

Bu alışkanlık zamanla değişebilir. Anneler, süt dişlerini bir kutuda saklamaktansa dişlerin laboratuvar koşullarında saklandığı kök hücre bankalarını da tercih edebilir.

Bu dişler ihtiyaç duyulduğunda hastalıkları tedavi etmek ya da vücuttaki bir organın yerine geçmek üzere kullanılabilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.