Uyku Zamanı: Çocuğunuzu Yatırırken Kaçınmanız Gereken 5 Alışkanlık

Uyku Zamanı: Çocuğunuzu Yatırırken Kaçınmanız Gereken 5 Alışkanlık

Son Güncelleme: 19 Mart, 2018

Çocuğun sorunsuz bir şekilde vaktinde yatağa yatmasını sağlamak ebeveynliğin en büyük zorluklarından biridir. Uyku vakti geldiğinde farkında olmadan pek çok hata yapıyor olabilirsiniz. Bu hataları düzeltmek, çocuğunuzun daha derin ve huzurlu bir uyku çekmesine yardımcı olur.

Bazen çocukların enerjisi asla bitmez gibi gelir. Erkenden kalkarlar ve tüm günü oyun oynayarak, eğlenerek geçirirler. Uyku vakti geldiğinde oynamaya devam etmek isterler.

Çocuğunuzun asla yorulmayacağını hissettiğinizde, uyumaları gerektiğinde, buna engel olan eski alışkanlıklardan kurtulmalı ve yeniden yönlendirmelisiniz. Çocuklarını yatırmak, en uykulu çocukların ebeveynleri için bile imkansız bir göreve dönüşmüş olabilir.

Yeterli miktarda uyku uyumak, çocukların sağlıklı bir şekilde gelişmesi için çok önemlidir. Uyku sırasında, vücut kendini yeniler ve bir sonraki güne hazır hale gelir. İyi bir gece uykusu hafızayı geliştirir, zihinsel ve fiziksel performansı arttırır.

Araştırmalar, bazı durumlarda uyku eksikliğinin çocuklardan çok ailelerden kaynaklanan bir durum olduğunu göstermektedir. Çocuklar üzerindeki uyku araştırmaları, bazı ebeveynlerin çocuklarının uykuya dalamamalarından sorumlu olduklarını göstermektedir.

Uyku vaktinden önce kaçınmanız gereken 5 durum

telefona bakan kız çocuk

İşte, çocuğunuzu yatırırken kaçınmanız gereken 5 alışkanlık:

1) Gece rutini eksikliği

Çocuklar büyüdükçe, pek çok ebeveyn yatmadan önce gece rutinine bağlı kalmanın artık gerekli olmadığını düşünüyor. Ancak gece rutini, çocuğunuzun tutarlı ve etkili uyku alışkanlıkları geliştirmesine yardım etmenin vazgeçilmez bir yoludur.

Yapabileceğiniz en iyi şey çocuğunuzun rahatlamasına yardımcı olacak aktiviteler sağlamaktır. Örneğin sıcak bir banyo, vücut masajı ya da kafa masajı… Ayrıca ışıkları kısabilir ve çocuğunuza bir hikaye okuyabilirsiniz.

Bu fikirleri uygularsanız, çocuğunuz daha sakin ve rahat hissedecektir. Sonuç olarak, hızlı bir şekilde uykuya dalarlar ve daha rahat uyurlar.

2) Geç uyumak

3-7 yaş arasındaki çocukların, her gece en az 9 ya da 10 saat uyumaları gerekmektedir. Çocuk doktorlarının gece rutinlerinde ısrar etmelerinin sebeplerinden biri de budur. Yatmadan önce zaman ve aktivite oluşturmaya yardımcı olur.

Çocuğunuz yeterince uyumuyorsa, gün içinde huysuz ve uykulu olacaktır. Çocuğunuzu saat 9’dan önce yatırmaya çalışmak önemlidir. Çocuğunuzun bu programa alışması için bunu tutarlı bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Tutarlılık sağlandığında uyku vakti geldiğinde vücudu uyumak isteyecektir.

3) Çok fazla elektronik eşyalara maruz kalmak

Bu yeni teknolojik çağda, yetişkinler artık telefonlarını yatağa getiriyor. Eğer bu durum sizin ve dinlenmesi gerektiği halde telefondan oyun oynayan çocuğunuz için de geçerliyse, acilen sonlandırılması gerekiyor.

Aynı şekilde, yatmadan önce çizgi film izlemek ya da sesi çok yüksek tutmak yapılmaması gereken alışkanlıklardan biridir. Tüm bu alışkanlıklar çocuğunuzun dikkatini dağıtır. Çocuğunuzun rahatlamasına imkan sağlayan sakin ve hoş bir ortam yaratın. Ardından uyku gelecektir.

4) Çocuğun anne ve babasının yatağında uyumasına izin vermek

yastığa sarılmış uyuyan kız çocuk

Bu mümkün olduğunca nadiren olması gereken bir durumdur. Çocuklar ebeveynlerinin yataklarında uyumaya alışırlarsa, kendi başlarına uykuya dalmayı öğrenmezler. Anne ya da baba çocukla uyumadığı sürece uyumak istemezler.

Ve tabi ki, onları kendi yataklarına taşıma mücadelesi var. Çoğu durumda uyanırlar ve tekrar uykuya dalmada güçlük çekerler. Bir diğer risk ise yanında anne ya da babası yoksa, çocuk korkmaya başlayacaktır.

En iyisi, gece rutinini çocuğun kendi yatağında gerçekleştirmektir. Çocuğunuzu yatağa götürün ve olduğu yerde kendini güvenli hissetmesine yardımcı olması için ona tatlı şeyler söyleyin.

5) Tutarsızlık

Ebeveyn olmanın sorumluluklarından biri de çocukları için iyi alışkanlıklar yaratmaktır. Bir gün bir kural koyup ertesi gün unutmamalısınız. Önemli olan çocuğunuzu yatırmak değil, aksine bu süreçte tutarlı olmanızdır.

Bir diğer önemli konu, çocuğunuzla diyaloğunuz olmasıdır. Sakin bir şekilde ve yatmadan önce yapması gereken şeyleri ona açıkça iletin. Rahat ve pozitif görünmelerini sağlayın.

Çocuğun yemek yemeyi, yıkanmayı ve giyinmeyi öğrenmesi gibi, iyi bir uyku düzenine sahip olmayı öğrenmesi de çok önemlidir.

Ayrıca, gece uykusu beyin gelişimini olumlu etkiler. Ek olarak, çocuğunuza ertesi gün için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar; böylece yeni bilgileri öğrenebilir ve özümseyebilir.

Çocuğunuza tüm sevginizi verin ve ihtiyaç duyduğu uykuyu almanın önemini bildiğinden emin olun. Bunun için size teşekkür edecek!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.