Çocukların önünde tartışmak kötü bir fikirdir

Çocukların önünde tartışmak kötü bir fikirdir

Son Güncelleme: 10 Ağustos, 2018

Kendinizi çocuklarınızın yerine koyun. Ne hakkında konuştuklarını bile anlamadığınız ebeveynlerinizin, karşınızda kavga ettiği bir durumda nasıl hissederdiniz? Bu, fazlaca olumsuz etkisi olan ve çok üzücü bir deneyimdir.

Sıkıntı ve öfke anları bizi yanlış kararlar vermeye yönlendirebilir. Eşimize öfke duyduğumuz o anlarda, çok önemli bir gerçeği bazen unuturuz: Çocukların önünde tartışmaktan kaçınmak her zaman için en iyisidir.

Bu tür davranışların onları nasıl etkileyebileceğini araştırmak da önemlidir. Dünyadaki her çift tartışır. En mutlu çiftler bile bazı engebeli yollardan geçerler.

Bunlar, birbirini anlamak ve ortak bir zemin bulmak için gerekli şeylerdir. Bu sebeple tartışmalar neredeyse kaçınılmazdır.

Yine de, tartışmaların ne zaman sonlanacağını bilememek gibi bazı dezavantajları vardır. Bu anlarda, özellikle de hislerimizle hareket ettiğimiz zamanlarda, sebeplerin bir kenara atılabildiğini unutmamalıyız.

Sonuç olarak, çocukların önünde tartışmak iyi bir seçenek gibi görünmüyor. Eğer bulunduğunuz ortamda çocuklar varsa, öfkenizi beklemeye almanız ve yalnız kalana kadar tartışmayı ertelemeniz en iyisidir .

Göreceğiniz gibi, bu önlem çocuklarınızın iyiliği içindir ve onlarda ciddi zararlar oluşmasının önüne geçmenizi sağlar.

Neden çocukların önünde tartışmaktan kaçınmalıyız?

1. Neler olup bittiğini anlamak için yeterince olgun değiller

Küçük çocuklar yetişkinlerin sorunlarıyla yüzleşmeye hazır değildir. Çocukların önünde tartışmak onları temelde bu konulara doğru çeker, ki tartışmaya neden olan konuyu çözmek hiç de onların sorumluluğunda değildir.

Duyduğu kelimeleri yorumlayarak suçluluk, güvensizlik, üzüntü ve korku gibi olumsuz duygular hissedebilir.

çocukların önünde tartışmak

Çocukların önünde tartışmaktan kaçınmak, duygusal gelişimlerini sağlıklı ve huzurlu bir şekilde sürdürmelerine yardımcı olur.

2. Kötü bir örnek oluruz

Çocukların ebeveynlerini birer rol modeli olarak görmesi gerçeği yeni keşfedilmiş bir şey değildir. Düşünün! Bir anlaşmazlık sonucu eşimiz kadar çok sevdiğimiz biriyle bile tartışarak onlara nasıl bir ders veriyoruz?

Bunun tam tersini yapmalıyız: Onlara anlaşmazlıkları çözmede diyalog, anlayış ve karşıdakini dinlemenin önemini öğretin. Ne kadar sinirli olduğumuz önemli değil, çocuklar karşımızdayken sakinliğimizi kaybedemeyiz.

3. Kafası karışmış çocuklar

Ebeveynleri kadar yakın iki kişi arasındaki tartışmalara şahit olunca, çocuklar taraf tutma zorunluluğu hissedebilirler. Bu durumda, açıkça göstermeseler de, olayı her ebeveynin kendi anlattığı şekilde alacakları için kafaları karışabilir.

Bu duygular güvensizliğe ve hatta ebeveynlerine karşı kızgınlık duymalarına bile yol açabilir. Bilindiği üzere, ebeveyn-çocuk ilişkisinde bu tür önemli hasarları onarmak zaman alır.

4. Stres

Ebeveynlerinin tartıştığına tanıklık etmek gibi travmatik bir tecrübe, çocuklarda strese yol açabilir. Sonuç olarak, konsantrasyonları okul ve eğitimleri üzerinde olması gerekirken gitgide bu alandan uzaklaşacaktır.

Çocuklarda stres, bazı fiziksel ve psikolojik belirtiler gösterebilir. Ayrıca, anksiyete, panik atak ve öğrenme güçlüğü gibi daha ciddi bozuklukları da tetikleyebilir.

Eğer ortamda çocuklar varsa, öfkenizi beklemeye almanız ve yalnız kalıncaya kadar tartışmayı ertelemeniz en iyisidir.

5. Şiddet için emsal teşkil edebilir

Ne yazık ki, birçok tartışmada taraflardan biri tarafından şiddet eylemleri gösterilebildiği gerçeğini göz ardı edemeyiz. Şiddete başvurmak, mağdura verdiği bariz zararın yanı sıra, bu tür davranışlara tanıklık eden çocuklarda da oldukça olumsuz etkiler oluşmasına neden olur.

Bu durum, şiddeti sorunları çözmenin bir yolu olarak sunmakla kalmayacak, çocuğun zihinsel ve duygusal sağlığında ciddi olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

çocuk ve tartışan ebeveynler

Çocukların uzlaştığınızı görmesi gerekir mi?

Bazı insanlar, çocukların önünde tartışmaktan kaçınmanın her zaman için gerekli olmadığını söyler. Onlara, hayattaki sorunların varlığını ve hayatın her zaman mükemmel olmayacağını göstermenin bir yolu olduğuna inanırlar.

Açıkçası, problemleri çözmek için onlara doğru yolu öğretmek çok önemlidir. Bu, her şeyden önce, saygı, empati ve iletişim temeline dayanmalıdır. Bu tür bir konuşma gerçekleştirirken mantıklı ve sağduyulu olmalıyız.

Uzlaşma zamanı geldiğinde, diğer ebeveynin erdemli davranışlarını vurgulamak, kucaklaşmalar ve sarılmalar gibi sevgi belirtileri göstermek iyi olacaktır.

Sakinleştikten sonra çocuğa, yaptığınız tartışmadan dolayı pişmanlık duyduğunuzu ve tekrarlamaktan kaçınmaya çalışacağınızı bildirebilirsiniz. Çocuğun, aile biriminin yeniden sağlam olduğunu hissetmesi son derece önemlidir.

Sonuç olarak, bunun yalnızca tartışmanın başarılı bir şekilde sonuçlanacağından emin olduğunuz zamanlarda gerçekleştirebileceğiniz bir şey olduğunu bilmelisiniz. Aksi halde, çocuk daha önce bahsettiğimiz ve sağlığına zarar verebilecek risklere karşı savunmasız kalacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ramírez, M. A. (2005). Padres y desarrollo de los hijos: prácticas de crianza. Estudios pedagógicos (Valdivia), 31(2), 167-177.
  • Kitzmann, K. (2010). La violencia doméstica y su impacto en el desarrollo social y emocional de los niños pequeños. Enciclopedia sobre el desarrollo de la primera infancia, 1-6.
  • Ferreiro, M. L. P., Santos, E. J., & Ferreira, J. A. (2007). Afecto parental y conducta de los hijos en situaciones de discusiones cotidianas. Psychologica, (46), 167-195. https://estudogeral.sib.uc.pt/handle/10316/12999

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.