Dikkat Eksikliği Olan Bir Çocuğun Annesi Olmak

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunu duymuşsunuzdur. Son zamanlarda hiperaktivite ile birlikte ya da tek başına bu rahatsızlık epey konuşulmaktadır. Peki dikkat eksikliği olan bir çocuğun annesi olmak nasıl bir şey?
Dikkat Eksikliği Olan Bir Çocuğun Annesi Olmak

Son Güncelleme: 17 Ocak, 2020

21. yüzyılda artık çevremizin hayatta kalmamızla uzaktan yakından alakası olmayan uyaranlarla çevirilmiş olmasına katlanır hale geldik. Hayatlarının ilk yıllarından itibaren çocuklarımız ilgi ve konsantrasyonlarını yitirmelerine neden olabilecek göze takılan uyaranlarla karşı karşıya kalıyorlar. Bundan dolayı dikkat eksikliği olan bir çocuk sahibi olmak sıklıkla rastlanabilir bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Bu annelerin çocuklarını anlamaları ve desteklemeleri için daha fazla çabaya ihtiyaçları oluyor. Ayrıca çocukların ihtiyaçlarını yeterli bir biçimde karşılayabilmek adına sürekli bir bilgi arayaşında oldukları da söylenebilir.

Dikkat Eksikliği Bozuklukları Nelerdir?

Çocuklar bir şeylere dikkatlerini verme konusunda ciddi derecede, kapasitelerini zorlayıcı bir sorun ile karşı karşıyaysalar, biz buna Dikkat Eksikliği Bozukluğu diyoruz. Bu bozukluk, dikkatsizlik ve dağınıklığın baş gösterdiği dirençli bir gelişimsel rahatsızlık. Bu bozuklukla birlikte hiperaktivite ve dürtüsellik de görülebilir.

Dikkat eksikliği olan hareketli kız

Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı’nın 5. baskısında, teşhis için gerekli durumlar listeleniyor. Dikkat eksikliği tanısının konulması için çocuklar en azından 6 ay boyunca aşağıdaki belirtilerden 6 ya da daha fazlasını gösteriyor olmalılar:

  1. Detaylara gerekli dikkati gösterememek ve gözden kaçırdıkları şeylerden ötürü okul ödevlerinde hatalar yapmaları.
  2. Verilen görevlere, eğlenceli ya da dinlendirici etkinliklere odaklanmakta zorlanmak.
  3. Diğerleri onlarla konuşurken dinlememek.
  4. Yönlendirmelere uymamak ya da okul ödevlerini bitirmemek.
  5. Görev ve etkinlikleri organize edememek.
  6. Zihinsel bir çaba gerektiren aktivitelere az ilgi göstermek, bunlardan kaçınmak ya da hoşlanmamak.
  7. Görev ya da etkinlikler için gerekli materyalleri kaybetmek.
  8. Alakasız uyaranlar tarafından kolaylıkla dikkatin dağılması.
  9. Günlük işleri unutmak ya da umursamamak.

Dikkat Eksikliği Olan Bir Çocuğun Annesi Olmak

Bugün, dikkat eksikliğine sahip bir çocuğu olan birçok anne var. Fakat bundan dolayı alarma geçilmesine gerek yok.

Yapılması gereken bu durumu kabul etmek ve basit eğitimsel ve pedagojik alışkanlıkları sürdürerek çocuğunuza yardımcı olmak. Böylece çocuğunuzla kol kola yaşadığı zorluklara karşı ona yardımcı olabilecek ve düzgün bir şekilde gelişmesini sağlayabileceksiniz.

Dikkat Eksikliği/Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklara Yardımcı Olmak İçin Bir Rehber

Dikkat eksikliği ve dağınıklık, çocukların yapmaları gereken işleri tamamlayamamalarına, odaklanarak dinleyememelerine, sürekli bir şeyler kaybetmelerine neden olabilir. Bu gibi aksiyonlar şu durumlarla ilgili sorunlara yol açabilir:

Çocukları dikkat eksikliğinden muzdarip olan ebeveynler aşağıda bahsedeceğimiz gibi yönlendirmeleri takip ederek evlatlarının sorunlarının üstesinden gelmelerine yardımcı olabilirler.

Koltuğa çıkmış bağıran kız

Öncelikle yapmanız gereken şeylerden biri çocuklarınıza düzenli bir yuva sağlamaktır. Düzenli bir evde çocuklarınızın bir zaman çizelgesi ve rutin alışkanlıkları olabilir. Öte yandan, çocuklarınız için dikkatlerini toparlamalarını sağlayacakları oyunlar ve aktiviteler de yaratmalısınız.

Bu oyun ve etkinliklere şu örnekleri verebiliriz:

  • Yapboz yapma
  • Öykü okuma
  • Labirent oyunları
  • Bloklardan kule yapma
  • Kelime avı oynama

DEB/DEHB Olan Çocuklarla İletişim Kurmak İçin Bir Rehber

Dikkat Eksikliği Bozukluğu olan çocuklarla doğrudan ve açık bir iletişim kurulması gerekir. Özellikle bir şey rica ederken ya da emir verirken buna dikkat edilmeli. Bundan dolayı şu önerilerimize kulak verebilirsiniz:

  • Çocuklar yakınınızdayken onları isimleriyle çağırın ve onlarla gözlerinin içine bakarak sakin bir tonla konuşun.
  • Yapmaları gerekeni net bir şekilde açıklayın. Anne babalar gerekirse çocuklarının onları anladıklarından emin olmak için dediklerini tekrar etmelerini isteyebilirler.
  • Kısa ve net cümleler kurun ve tek seferde tek bir talimat vererek kafa karışıklığının önüne geçin.
  • Onlardan bir şeyler isterken fazla yaklaşmayın ve fiziksel temastan kaçının.

Son olarak şunu belirtebiliriz ki bazen onları teşvik etmek işe yarayabilir. Çocuklar görevlerini yerine getirdiklerinde ve iyi davranışlar gösterdiklerinde, anne babaları onları sözlü olarak yüreklendirebilir, sarılabilir, öpebilir ya da samimi ifadelerde bulunabilirler. Bu sayede, çocuklar yaptıklarından tatmin olurlar ve istenilen davranışları daha çok sergilemeye başlarlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • American Psychiatric Association. (2013). Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales-DSM 5. Barcelona: Editorial Médica Panamericana.
  • Corral, P. (2011). La hiperactividad infantil y juvenil. En M. I. Comeche y M. A. Vallejo (Ed.), Manual de terapia de conducta en la infancia (cap. 13, pp. 519-549). Madrid: Dykinson.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.