Çocuk Yetiştirmede Fiziksel Temasın Önemi

Fiziksel temas, insanların hayatlarında çok önemlidir ve özellikle çocuklar söz konusu olduğunda çok önemlidir. Bunu göz önünde bulundurarak, çocuk yetiştirmede fiziksel temasın önemine bakmak istiyoruz. Hem çocuklar hem de yetişkinler olarak sağlıklarını, gelişimlerini ve refahlarını nasıl etkiler?
Çocuk Yetiştirmede Fiziksel Temasın Önemi

Son Güncelleme: 18 Ekim, 2020

Sarılma, sarılıp yatmak, el ele tutuşma – tüm bu eylemler üzüntüyü yatıştırır ve stresin etkilerini azaltır. Bu nedenle, ebeveynler, çocuklarımızı yetiştirirken fiziksel temasın önemi konusunda bilinçli olmalıdır. Özellikle küçük çocuklar söz konusu olduğunda, bedensel etkileşimlerin sağlık ve gelişim üzerinde büyük etkisi vardır. Daha spesifik olmak gerekirse, çocuklarda fiziksel, duygusal, zihinsel ve bilişsel gelişimden bahsediyoruz.

Fiziksel temas, sağlık ve duygusal esenlik

İnsanlar arasındaki fiziksel temas, ruh halinin ve genel sağlığın iyileştirilmesine katkıda bulunan bir dizi fizyolojik mekanizmayı harekete geçirir. Stresli anlarda sarılmak, stresin tetiklediği kortizol üretimini azaltmaya yardımcı olabilir.

Hepimiz bebeklerin alınlarına masaj yapmanın veya onları yakınınızda tutmanIn uykuya dalmalarına yardımcı olabileceğini biliyoruz. Peki neden olduğunu biliyor musunuz? Bu temas, ruh hali ve uyku düzenlemesi ile ilgili bir madde olan serotonin seviyelerini artırır.

çocuk yetiştirmede fiziksel temasın önemi

Dolayısıyla, göreceğiniz gibi, sayısız ve çeşitli faydaları nedeniyle çocuklarımızın yetiştirilmesinde fiziksel temas önemlidir. Çocuklar, ebeveynlerin fiziksel şefkat gösterdiği bir ortamda büyüdüklerinde, bazı faydalar şunları içerir:

  • Sosyal ve iletişimsel ilişkileri geliştirir.
  • Stresi ve kaygıyı azaltır ve her ikisinin de ele alınmasını iyileştirir.
  • Ağrı algısını azaltır.
  • Genel olarak ruh halini iyileştirir.
  • Fiziksel temas, benlik saygısını ve motivasyonu artırır.
  • Öğrenme sürecini iyileştirir.

Fiziksel etkileşim: Çocuklarımız için beslenme

Tıpkı bir bebeğin her gün içtiği süt gibi sevdikleriyle fiziksel temasın da sağlıklı büyüme için gerekli bir besin olduğunu söyleyebiliriz. Çocukların yemeye ihtiyaç duydukları kadar sarılıp yatmaya, öpüşmelere, sarılmalara, fiziksel yakınlığa ve korumaya ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, çocuk yetiştirmek sağlıklı ve sürekli fiziksel etkileşimi içermelidir.

Çocuklarımızla erken yaşlardan itibaren fiziksel yakınlık kurmak, onların daha derin bir düzeyde gelişmelerini sağlar. Bu nedenle, yaygın inanışın aksine, çocuklarınızla ilişkinizi güçlendirmeye yardımcı olabilir. Hatta ergenliğe ve yetişkinliğe ulaştıklarında bile yardımcı olabilir.

Bu anlamda, fiziksel temasın önemi, ebeveynler ve çocuklar arasında bir iletişim biçimi olmasıdır. Başka bir deyişle, bir kişi ile diğeri arasındaki, beden bedene fiziksel temas, sözlü olmayan bir iletişim aracıdır.

Fiziksel etkileşim yoluyla da insan kendini ifade eder. Bu nedenle, çocuklarımızla fiziksel etkileşim, diyalog kurmanın, müzakere etmenin ve onları eğitmenin sözlü olmayan bir yoludur.

“Dokunmak, güneş ışığı kadar gerekli görünüyor.”

– Diane Ackerman –

sarılan anne ve kızları

Doğal bir şey olarak fiziksel temasın önemi

Yetişkinlerin ve ebeveynlerin çocuklarımızla fiziksel etkileşimin doğal olarak gerçekleşmesi gerektiğinin farkında olması önemlidir. Başka bir deyişle, küçüklerimize fiziksel temas yoluyla sevgi göstermeliyiz. Ve aynı zamanda, onları da aynısını yapmaya teşvik etmeye çalışmalıyız.

Bununla birlikte, tüm çocukları her zaman ve her durumda fiziksel temas yoluyla kendilerini ifade etmeye zorlayamayız. Her çocuk ve ergenin kendi kişiliği vardır. Dahası, hepsi kendi yöntemleriyle ve kendi zamanlarında şefkat gösterecek ve alacaklardır. Tüm çocuklar (veya yetişkinler) fiziksel sevgi gösterisiyle kendilerini rahat hissetmez.

Bu nedenle, fiziksel şefkat söz konusu olduğunda sınırlar ve zamanlar belirlemek – özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre – çocuklara bağlıdır. Bu anlamda, fiziksel teması doğal kılmak, çocuklara fiziksel sevginin bencilce olmadığını öğretmek anlamına gelir ve karşılığında hiçbir şey beklemeden veya talep etmeden bunu vermeliyiz.

Böylelikle çocuklar çok önemli bir kavramı anlayacak ve içselleştirecektir. Yani, fiziksel temas her zaman güven ve karşılıklı rızanın ürünü olmalıdır. Bu, kişinin kendi bedenine ilişkin kendi kaderini tayin etme gelişiminde temeldir. Dahası, çocukların olumlu fiziksel temas ile gizli güdüler ve olumsuz çağrışımlar içerenleri ayırt etmeyi öğrenmelerine yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.