Diastasis Rectiden (Doğum Sonrası Karın Sarkması) Kurtulmak için 5 İpucu

Diastasis Rectiden (Doğum Sonrası Karın Sarkması) Kurtulmak için 5 İpucu

Son Güncelleme: 01 Nisan, 2018

Diastasis recti gebelik sonrasında tüm kadınların yaşadığı bir durumdur. Ancak, bazı kadınlara olan etkileri diğerlerine göre daha fazladır. Bu yüzden doğumdan sonra toparlanmak bazı durumlarda biraz daha uzun sürebilir. Diastasisten bahsederken bunun estetik bir problem olduğunu da vurgulamak gerekir.

Gebelikten sonra fiziğinizi toparlamak uzun bir süreç olabilir. Eski fiziğinize kavuşmak ilk başta zor hatta imkansız bir şeymiş gibi görünse de doğum yaptıktan hemen sonra alınması gereken bazı tedbirleri uyguladığınız takdirde işiniz kolaylaşacaktır.

Bebeğin dünyaya gelmesiyle ebeveynlerin kendi hayatlarını arka planda tutarak kendini daha çok bebeğinin hayatına adadığını hepimiz biliyoruz. Ancak, sizin toparlanmanızın da bebeğiniz için önemli olduğunu unutmayın. Bebeğinizin sadece ona iyi bakmanıza değil aynı zamanda sizin de kendinizi iyi hissetmenize ihtiyacı vardır. Kendinizi iyi hissettiğiniz sürece ailenizin de yaşam kalitesi artacaktır.

Depresyonu önlemek için her annenin doğum yaptıktan sonra kendi hayatının kontrolünü yeniden eline alması gerekir. Bebek için endişelenmek gayet normal bir içgüdü olsa da annenin hayatı da aynı derecede önemlidir.

Diastasis rectiye elveda deyin

Diastasis rectiyle ilişkili problemler doğum yapan kadınların oldukça sık yaşadığı durumlardır. Bu sorun, karın kaslarının  bebeğe yer açmak için genişlemesi sonucunda ortaya çıkar. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde rahim genişlemeye başlar ve bu da karın kaslarının birbirinden ayrılmasına yol açar.

Bu kaslar doğum yaptıktan hemen sonra eski haline geri dönemez. Bu kasların dokusunda yaşanan süreç ile rahim ile vajinal çukurlardaki süreç farkılılıklar gösterecektir. Şişen kasları iyileştirmek için özel yöntemler uygulamak gerekir. Bu ipuçlarını izlemek işinize yarayabilir:

Sağlıklı beslenme

Gebelikte olduğu gibi gebelik sonrasında da beslenme kilit bir faktördür. Daha sağlıklı beslenmeyi tercih etmek sizin için en iyisi olacaktır. Ayrıca emzirirken bebeğin ihtiyacı olan tüm besin maddelerini ona sağlayabilmek için de dengeli bir beslenme düzeni izlemek önemlidir.

Yeterli miktarda sıvı alımı

Vücudunuzdaki suyu yeterli miktarda tutmak özellikle de bu problemle başa çıkmaya çalışıyorsanız çok önemlidir. Kaslarınızın kendini toparlayabilmesi için bol su ve sıvı için.

Su aynı zamanda süt üretimini de artırır. Ayrıca cildinizi doğal yağlar kullanarak dışarıdan da nemlendirebilirsiniz. Bu cildinizin esnekliğine yeniden kavuşmasına yardımcı olacaktır.

Özel egzersiz

Doğum yaptıktan sonra diastasis recti bu bölgedeki şişkin görüntünün haftalarca devam etmesine sebep olabilir. Bu da muhtemelen gebeliğinin üçüncü ayındaki bir kadının karnına benzer bir şişkinliktir.

9 ay boyunca yaşanan gebeliğin yarattığı genişleme bir günde eski haline geri dönemez. Bu toparlama döneminde her egzersizi yapmanızın tavsiye edilmediğini unutmayın.

Fizyoterapist Rafael Vicetto mekik çekmeyi önermediğini söylüyor. Bu egzersiz karın kaslarının ayrılmasına sebep olur, bu da istediğimiz bir durum değildir.

Vicetto bu bölgeyi fazla zorlamayacak hafif egzersizler yapmayı öneriyor. İyileşmenin bu evresinde zıplamak ya da koşmak pelvik tabanına hiç iyi gelmeyecektir. Günde 45 dakikalık hafif yürüyüşler yapmak sizin için en iyisidir.

“9 ay boyunca şişman hissedebilirsiniz fakat anne olmanın mutluğu sonsuza kadar sürecektir.” -Nikki Dalton

Tıbbi değerlendirme

Herhangi bir tedaviye ya da egzersize başlamadan önce doğum yapmanızın üstünden bir buçuk ay geçtikten sonra bir uzmanla görüşmelisiniz. Diastasis recti bazen linea albanın kopması gibi hasarlara yol açabilir. Bu durum yaşandığı zaman ağrı, sindirim problemleri, idrar kaçırma gibi can sıkıcı semptomlar yaratabilir.

Tıbbi taramadan geçtikten sonra size özel kişisel bir tedavi uygulanması gerekir. Bununla birlikte, karnı zorlayan yoğun bir egzersiz yapmanız tavsiye edilmez. Doktorunuz diastasinizin boyutuna göre bir tedavi uygulayacaktır.

Diastasisten kurtulmak

Uzun zamandır en çok kullanılan yöntem ameliyattı. Ancak, yakın bir zamanda stop diastasis (diastasisten kurtul) olarak bilinen yeni bir sistem geliştirildi. Bu tedavi müdahale gerekmeden farklı yöntemlerle kasların iyileştirilmesine dayanır. Buna, özel bir kuşak sarmak da dahildir.

Ayrıca bazı basit egzersizleri de günlük aktivitenize dahil etmeniz önerilir. Buradaki asıl amaç bazı alışkanlıklar edinerek hareket kabiliyetimiz, nasıl oturduğumuz ve durduğumuz ya da bebeği nasıl tuttuğumuzla ilgili daha bilinçli olmaktır. Doğru bir şekilde yapıldığında 21. günden itibaren gözle görülür bir ilerleme kaydetmenize yardımcı olacaktır. 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.