Doğum Esnasında Gelişen Vajinal Yırtılmalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Doğum esnasında görülen vajinal yırtılmalar sıkça rastlanan bir durumdur. Bugünkü yazıda dikkat etmeniz gereken noktalar konusunda sizi bilgilendireceğiz.
Doğum Esnasında Gelişen Vajinal Yırtılmalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 10 Mart, 2019

Hemen hemen her kadın doğumdan önce ve sonra ağrı hisseder. Buna ek olarak, bazı kadınlarda vajinal yırtılmalar da görülebilir. 

Doğum esnasında vajina esner. Fakat, bebeğin pelvisten geçişi esnasında oluşan baskı sebebiyle deride ve bu bölgedeki kaslarda gerilmeler görülür. Bu durum vajinada yırtılmalara sebep olur ve tedavi gerektirir.

Vajinal yırtılmalara doğum esnasında sıkça rastlanır. En büyük risk grubu ise ilk kez anne olanlar ve nispeten büyük bebek doğuran kadınlardır.

Son olarak, uzun süreli doğum sancısı çeken kadınlar da vajinal yırtılmalar bakımından risk taşıyan gruptadırlar.

Yırtılmanın derecesine bağlı olarak özel kremlerle veya dikiş atarak tedavi gerekebilir. Aşağıda vajinal yırtılmaların tiplerinden ve nasıl önlenebileceklerinden bahsedeceğiz.

Doğum esnasında gelişen vajinal yırtılmaların tipleri

Birçok vajinal yırtılma çeşidi bulunmaktadır.

  • Birinci derece yırtılma: Vajinada meydana gelen ve yalnızca cildi etkileyen yırtılma tipidir. Dikiş gerektirmez.
  • İkinci derece yırtılma: Vajinada meydana gelen ve cilde ek olarak pelvik kasları da etkileyen yırtılma biçimidir. Dikiş gerektirebilir.
  • Üçüncü derece yırtılma: Pelvik kasları büyük ölçüde etkileyerek anüs büzücü kasına kadar uzanan vajinal yırtılma biçimidir.
  • Dördüncü derece yırtılma: Yırtılma vajinadan bağırsağa kadar uzandığı durumlarda görülen ve tüm bacak arasını etkileyen yırtılma biçimidir. Operasyon ile dikiş atmayı gerektirebilir.

Doğum esnasında görülen vajinal yırtılmalara nasıl engel olunabilir?

Kesin bir yolu olmasa da bazı önlemler sayesinde bu tip yaralanmaların önüne geçilebilir. Aşağıda vajinal yırtılmalara nasıl engel olabileceğinizi paylaşacağız. Not almayı unutmayın.

doğum sancısı çeken kadın

1. Vücudunuzu hazırlayın

Doğumdan önceki dokuz ay boyunca kadınlar doğum için vücutlarını hazırlamalılar. Örneğin, gebelik dönemi boyunca bazı egzersizleri günlük rutinlerine dahil etmeliler.

Birçok fayda sağlamasının yanı sıra, egzersiz yapmak dolaşımı düzenleyip iyileştirerek cildin elastikliğini arttırır. Buna ek olarak vajinaya ve bacak arasına kan akışını da arttırır.

Aynı zamanda, cilde ve kaslara destek olması amaçlı dengeli ve düzenli beslenme ve bol sıvı tüketimi önerilir. Omega-3 bakımından zengin besinler, düşük yağlı proteinler ve bol miktarda sebze tüketerek sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturulabilir.

Son olarak, yeterli miktarda E ve C vitaminleri ile çinko tüketmek cilde esneklik kazandırır ve doğumdan sonra toparlanmasını kolaylaştırır.

2. Vajinal masaj

Hamilelik sürecinde vajinayı hazırlamak ilk kez anne olacaklar için vajinal yırtık oluşma riskini azaltır. Masajlar sayesinde kadınlar vücutlarını tanıyarak doğum konusunda güven kazanırlar.

Fakat yine de vajinal masaj fikri kulağa hoş gelmiyorsa bunun zorunlu olmadığını unutmayın.

3. Doğum pozisyonu önemlidir

Şüphesiz ki, doğum esnasında annenin pozisyonunun vajinal yırtık oluşumu üzerine büyük etkisi vardır. Örneğin, bacaklarınızı yukarı doğru kaldırarak bacak arası ve kuyruk sokumu üzerindeki baskıyı arttırabilirsiniz. Bu şekilde pelvik kasların gerginliği ve vajinal yırtık oluşum riski azalır.

“Doğumdan önceki dokuz ay boyunca kadınlar doğum için vücutlarını hazırlamalılar.”

Hangi pozisyonda doğum yapmanız gerektiği konusunda her zaman içgüdülerinizi takip edin. En rahat hissettiğiniz pozisyon sizin için en doğru pozisyondur. Bu sebeple, doğum esnasında en rahat hissedeceğiniz pozisyonu bulana dek özgürce hareket etmeye çalışın.

Tüm pozisyonlar değerlendirildiğinde eller ve diz kapaklarının üzerinde durarak pozisyon almak vajinanın en az gerildiği pozisyondur.

4. Pelvik kas egzersizleri

Pelvik kas egzersizler pelvik kasların güçlenmesini sağlayan egzersizlerdir. Bu egzersizler sayesinde pelvik kasları doğumdan sonra eski hallerine dönerek idrar kaçırma riskini azaltır.

Pelvik kasların nasıl rahatlatılacağını bilmek de bebeğin içinde bulunduğu alanın büyümesi bakımından oldukça önemlidir. Günde yalnızca birkaç dakika ayırarak ileride çok faydasını görebilirsiniz.

doğuma geri sayım

5. Epizyotomiden kaçının

Epizyotomi kasların genişlemesini ve vajinanın açıklığını arttırmak amacıyla deri üzerinde uygulanan cerrahi kesiktir. Fakat bilinenin aksine epizyotomi doğum esnasında vajinayı korumaz. Lezyon oluşma ihtimalini arttırır.

Kesik oluştuktan sonra bebeğin kafası kasın daha da yırtılmasına sebep olur.

Son olarak, unutmayın ki doğum esnasında vajinal yırtık gelişimi ne yazık ki birçok kadında görülen bir durumdur.

Ağrıyı azaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için yapabileceğiniz en iyi şey çok fazla efor gerektiren hareketlerden kaçınmaktır. Buna ek olarak, acıyı ve şişliği hafifletmek için ılık su ile duş alın ve buz uygulayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.