Gebelikte Bebeğim Fazla Büyürse Ne Yapmalıyım?

Gebelikte Bebeğim Fazla Büyürse Ne Yapmalıyım?

Son Güncelleme: 01 Mart, 2023

Bu makalede, bebeklerin gebelik dönemi için normalden fazla kiloya erişmesinin ne anlama geldiği hakkında konuşacağız.

Bazı bebekler 4 kilogramdan daha ağır dünyaya gelmektedir, gebelik dönemi göz önüne alındığında bu kilo normalden ağır olarak nitelendirilir.

Bu durum doğum sürecini zorlaştırmanın yanı sıra, çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Peki, bebeğiniz doğumdan önce olması gereken kilodan daha ağırsa ne yapmalısınız?

Komplikasyonları önlemek adına, çoğu anne bebeğinin fazla kilolu olması konusunda ne gibi önlemler alması gerektiğini merak eder. Bu sorunu yaşayan bebekler gebelik dönemi için fazla kilolu olarak kabul edilir.

Gebelik için fazla kilolu demek, ağırlığı normalin üzerinde olan bebekleri ifade eder bu da 4 ya da 5 kilogram demektir. İspanyol Pediyatri Derneği, bu ağırlığın diğer doğumlarda rastlanan ağırlıkların yüzde 90’ından fazla olduğunu belirtiyor.

Bu nedenle, doktorlar bebeğin ağırlığı diğer bebeklerin yüzde 90’ından fazla olduğunda, bu bebeğe gebelik için fazla kilolu teşhisinde bulunurlar. Diğer bir deyişle, bu bebekler aynı gebelik dönemindeki diğer bebeklerin yüzde 90’ından fazlasından daha ağırdır.

Ancak, bu tahminleri yaparken yaklaşık 0.5 kilogramlık bir hata payı da vardır.

Yüksek doğum ağırlığına ne sebep olur?

Gebelik döneminde bebeklerin fazla ağırlığa sahip olmaması için alabileceğiniz önlemlerden bahsetmeden önce, bu durum hakkında daha detaylı bilgi vereceğiz. Başlangıç olarak, buna sebep olabilecek etmenlerin bir listesi şu şekildedir:

  • Genetik: Ebeveynlerin obeziteye karşı kalıtımsal bir yatkınlığı varsa, bu durumda bebeğin bu genleri miras alması mümkündür. Ve tabii ki, doğumdan önce bile bunun etkileri görülür.
  • Annenin ağırlığı: Bir anne hamilelik sırasında aşırı kilolu ise, bu anne karnındaki bebeğe de taşınabilir.
  • Annede Diyabet: Bu hastalık, bebek için fazla şeker üretimi ile sonuçlanabilecek hormonal dengesizliklere neden olabilir. Bu bebekte kilo artışına neden olur.
  • Gebelik süresi: Hamilelik süresi 40. haftaya ulaştığında, bebek fazla büyüklüğe ulaşmış olabilir.
  • Önceki gebelikler: Eğer bu bir annenin ilk hamileliği değilse, o zaman besinleri fetüse taşıyan damarlar artık daha genişlemiş olabilir. Bu fetusun fazla büyümesine katkıda bulunur.

Annenin yaşı, beslenme durumu, sosyoekonomik koşulları ve çocukta olası genetik hastalıklar gibi faktörler de bu durumda rol oynayabilir. Ayrıca, Weaver sendromu, Sotos sendromu ve benzeri olası genetik hastalıklar da bu konunun bir sebebi olabilir.

Olası sonuçlar

Bir yüksek gebelik ağırlığına erişmiş bebeğin sorunsuz bir şekilde doğması mümkündür. Bununla birlikte, doğum sırasında çok ciddi bir komplikasyon riski ve gelecekte bebeğin sağlığı için oluşabilecek riskler bulunmaktadır.

Bebekte çıkık omuz ya da brakial pleksus hasarı gibi sıkışma travmaları meydana gelebilir. İlk senaryoda, bebeğin omzu başından geçtikten sonra doğum kanalında sıkışır.

Bunun çözümü genellikle omuz kemiğini kırmaktır. Ne yazık ki, bu zorlu çözüm, bebeğin omzunun annenin pelvisinden çıkması için sıklıkla gereklidir.

“Gebelik için fazla kilolu demek, ağırlığı normalin üzerinde olan bebekleri ifade eder bu da 4 ya da 5 kilogram demektir.”

Anneye gelince, doğum sırasında yaralanmalar, kanamalar, anestezi uygulamalarındaki komplikasyonlar ve çevredeki organlarda enfeksiyon gibi riskler söz konusudur.

Gelecekte, bebek aşağıdaki hastalıklardan muzdarip olabilir:

  • Diyabet.
  • Gelişmemiş akciğerlere bağlı solunum problemleri.
  • Polisitemi ve kırmızı kan hücrelerinin fazlalığı ile ilgili durumlar.

Aynı zamanda, bir bebek gebelik dönemi için fazla kilolu olduğunda, annenin düşük yapma riski de daha yüksektir. Buna sebep olan çeşitli etmenler uterusta hiç boş alan olmaması ya da göbek kordonu üzerinde bebeğin ağırlığının yarattığı baskı olabilir.

Fetusun gelişmesi için gerekli olan besinlerin sağlanamaması, bir başka olası düşme sebebidir.

Bebeğim aşırı kilolu olmaktan muzdarip… Ne yapabilirim?

Doktorunuz, bebeğinizin gebelik dönemi için fazla kilolu olduğunu saptadığında, doğum yöntemini değiştirmek dışında gerçekten yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Öte yandan, bu durumun nedenleri göz önüne alındığında, oluşmasını önlemek için alınabilecek bazı önlemler vardır.

Belki de yapılması gereken en önemli şey, bebeğinizin ve kendinizin kilo alımını gözlemlemektir. Aynı zamanda, glikoz seviyenizi kontrol etmeniz gerekir. Bu, daha önce bu tür problem yaşamamış kadınlarda hamilelik diyabeti vakalarının önlenmesine ya da tespit edilmesine yardımcı olabilir.

Fetüsün aşırı kilosunun nedeni uzamış hamilelik dönemi ise, bu durum doktor kontrolünde doğumun uyarılmasını gerektirebilir.

Daha önce de söylediğimiz gibi, doğum zamanı geldiğinde, doktorunuz bu mümkünse sezaryen önerebilir. Bu sayede hem anne hem de bebek, doğum esnasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlardan korunabilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.