Hamileliğinizin 7. Haftası

Hamileliğin 7. haftası boyunca sizde ve bebeğinizde ne gibi bir değişim meydana gelir? Birlikte altı hafta geçirdiniz ve her gün bebeğinizle bütünleşmeye devam ettiniz.
Hamileliğinizin 7. Haftası

Son Güncelleme: 06 Mayıs, 2019

Bebekler, her hafta cinsiyetlerine göre gelişim gösterir. Bu süreçte annenin vücudu da değişir ve bazı semptomlar meydana gelir. Yavaş yavaş, hem bebek hem de anne birbirine alışır ve her geçen gün aradaki bağ güçlenir.

Anne için hamileliğin 7. haftası

Her kadının hamilelik süreci farklı olsa da, pek çoğunda ortak olan bazı semptomlar vardır. Henüz annenin vücudu bu yeni duruma alışmış olmasa da, 7. haftadan itibaren vücut bebeğin gelişimini destekleyecek yönde değişmeye başlar.

İkinci ay başladığında ise, daha önceden görülmüş olan sabah bulantıları devam eder veya yeni başlayabilir. Bazı yiyeceklere veya kokulara olan hassasiyetin yanı sıra yemek yeme isteği de devam eder.

7. haftada genellikle karın ve memeler büyük görünmeye başlar, bel kalınlaşır ve anne daha sık idrara çıkmaya başlar.

Annenin durumuna bağlı olarak ruh halinde değişimler görülebilir. Örneğin, hamilelik öğrenildikten sonra annenin bebeği istemesine veya istememesine bağlı olarak verilen tepkiler de değişiklik gösterecektir.

bebeğin ultrason filmi

Hamileliğin 7. Haftasında Bebek

  • Bu süreç fetüsün gelişimi için kritiktir. Çeşitli organlar oluşmaya başlar. 7. hafta ile birlikte embriyo fetüse dönüşmeye başlar.
  • Hamileliğin 7. haftasında olsanız da, bebeğin aslında kaç haftalık olduğu annenin son adet gördüğü tarih ve embriyonun rahme yerleşme sürecine göre hesaplandığından, bebeğiniz beş haftalıktır. Bebek rahme sıkıca tutunur ve mukus fişi genişler böylece rahim boynu kapanır ve dış dünyadan uzaklaşır.
  • Fetüs bir santimetre boyundadır ve 1 gramdan hafiftir. Ultrasonda bebeğin kollarının, ellerinin ve bacaklarının oluşmaya başladığı görülebilir.
  • Kalp düzenli bir şekilde atar ve akciğerler gelişmeye devam eder. Beyinde de iki yarım kürenin büyüdüğü gözlemlenebilir.
  • Yüzün bazı özellikleri görünmeye başlar ve burun öne çıkar. Göz ve kulak yapısı belirgindir ve iriste hafif renklenme gözlemlenebilir.
  • İlk birkaç hafta sonra, kemik haline gelecek dokular şekillenmeye başlar. Ağız haline gelecek bir oyuk ile sindirim borusu da şekillenir.

Hamileliğin 7. haftası için

Rahatsızlık hissi veren mide bulantısı ve kusma, günde beş öğün az az yemek yiyerek hafiletilebilir. Bol miktarda su içmek ve gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak önemlidir.

Yemeklerinizi nasıl pişirdiğinize dikkat edin. Hamileyken iyi pişmiş yemekler yemelisiniz, pastörize edilmemiş peynirlerden, alkollü içeceklerden ve aşırı kafein tüketiminden kaçının.

doktor kontrolü

Bu sürece kadar mutlaka bir kadın doğum uzmanına danışmanız gerektiğini unutmayın. Gerekli tahlillerin yapılması, tansiyonun ve kilo alımının kontrol altında tutulması önemlidir.

Bunun yanı sıra, anne kendini yorgun ve uykulu hissedecektir. Oturmak, dinlenmek ve uyumak için gün içerisinde biraz zaman ayırmak hem kendi vücudunuz hem de bebeğinizin gelişimi için önemlidir.

Hamileliğin 7. haftasında embriyo fetüse dönüşür.

Çok fazla titreyen ve sallanan ulaşım araçlarını kullanmaktan kaçının. Genellikle doktorlar motor ve bisiklet kullanımını önermez.

Bu süreçte, embriyo rahme hala tutunmakta olduğu için düşük yapma riski devam etmektedir.

Tüm bunlara ek olarak, cildinize de özen göstermelisiniz. Annenin karnındaki büyümeden kaynaklanan gerilmeler çocuk doğduğunda çatlaklara yol açabilir. 7. haftada, hamile kadınlar cildin doğal esnekliğini kaybetmemesi için uygun kremler kullanarak cilt bakımlarına özen göstermelidirler.

Çalışan kadınlar ise, 7. haftada günlük yaşamlarına engel olacak bir durum oluşmadığından işlerine devam edebilir. Eğer çalışma şartlarınızın bebeğinize veya size zarar verebileceğini düşünüyorsanız hemen doktorunuza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Betz, D., & Fane, K. (2020). Human Chorionic Gonadotropin. In StatPearls. StatPearls Publishing.
  • Mateos, Luz María Fernández, and Antonio Sánchez Cabaco. “Embarazo: influencia de factores personales.” Familia: Revista de ciencias y orientación familiar 31 (2005): 51-72.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.