Hamilelik Döneminde Yatak İstirahati: Can Sıkıntısına Karşı Stratejiler

Hamilelik Döneminde Yatak İstirahati: Can Sıkıntısına Karşı Stratejiler

Son Güncelleme: 23 Eylül, 2018

Doktorunuz hamilelik döneminde yatak istirahati vermiş olabilir. Bu da şüphesiz stres ve endişenizi arttırır. Hareket edemeyeceğiniz için normaldekinden daha fazla kilo alabileceğinizi ve ekstra kilolarınızı nasıl vereceğinizi düşünebilirsiniz.

Bunun sadece geçici olduğunu ve yakında bebeğinizi kucağınıza alacağınızı, ikinizin de sağlıkla yaşayacağını unutmayın.

Herkes arada sırada bir gün yatakta dinlenip hiç bir şey yapmamaya ihtiyaç duyar. Ancak tıbbi nedenlerle günler, haftalar ve hatta daha uzun süre yatakta kalmanız gerekiyorsa, bu size bir işkence gibi gelebilir.

Hamilelik döneminde yatak istirahati oldukça yaygındır. Esasen gebe kadınların % 20’si hamileliklerinin belli bir döneminde bir miktar yatak istirahati etmelidir.

Hamilelik döneminde yatak istirahatı

Birçok yatak istirahati türü vardır. Bu nedenle, doktorunuz hamileliğinizin bir bölümü için yatak istirahati önerdiğinde bunun tam olarak ne anlama geldiğini anlamanız gerekir.

Yatak istirahati gün içinde dinlenme molalarını, bütün gün (tuvalete gitmeniz gereken zamanlar dışında) yatakta kalmanızı ya da bu ikisi arasında bir seçeneği işaret ediyor olabilir.

Yatak istirahati, yüksek tansiyon, vajinal kanama gibi hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek olası komplikasyonlara yardımcı olabilir, hatta erken doğumu önleyebilir.

Tabii ki, yatak istirahatinin rahatsızlık ve can sıkıntısı gibi nahoş yan etkileri olabilir. Yatakta çok fazla zaman geçirmeniz gerekiyorsa, vücut ağrılarını önlemek için pozisyonunuzu düzenli olarak değiştirmeniz gerekir.

Yatak istirahatini aşmak

Özellikle çok aktif bir insansanız veya diğer çocuklarınızla ilgilenmek gibi başka sorumluluklarınız varsa, tüm gün yatakta kalmak son derece zor olabilir. Yine de, sizin ve bebeğinizin sağlığının dinlenmenize bağlı olduğunu aklınızda bulundurmalısınız. Sabırlı olup bunun sadece kısa bir süre için olduğunu hatırlamanız önemlidir.

Yatağınızda dinlenmeniz gerekiyorsa ve doktorunuz başka seçeneğiniz olmadığını söylemişse, o zaman bunu başarmak ve sabrınızı kaybetmemek için bazı stratejilere başvurmak iyi olacaktır. Her şeyden önce, sizin ve bebeğinizin sağlığının dinlenmenize bağlı olduğunu ve bunun ebediyen sürmeyeceğini bilmeniz önemlidir.

Hamilelik döneminde yatak istirahatini kolaylaştıracak şu ipuçlarına bir göz atın.

  • Bakış açınızı değiştirin. Bebeğinizi kollarınıza aldığınızda can sıkıntınız kolayca unutulacaktır. Ve bu geçici can sıkıntısı sayesinde bebeğiniz sağlıklı olacak.
  • Üretken kalın. Yataktayken de çok şey yapabilirsiniz, daha önce yapmaya vakit bulamadığınız şeyleri yapabilirsiniz. Mesela, sevdiğiniz kitapları okuyabilir, internetten alışveriş yapabilir, evden çalışabilirsiniz.
  • Hazır olun. Yatmadan önce, ihtiyacınız olan her şeyi yanınıza aldığınızdan emin olmalısınız: kitap, bilgisayar, dergi, yemek, su… gün içerisinde ihtiyaç duyabileceğiniz her şey ulaşılabilir olmalıdır.
hamilelikte yatak istirahati
  • Duygusal olarak kendinize iyi bakın. Yatakta çok fazla saat geçirdiğiniz için endişelenebilir veya üzülebilirsiniz. Bu hislerin moralinizi bozmasına izin vermeyin, bunların normal reaksiyonlar olduğunu unutmayın. Sevdikleriniz yanınızda, onlardan destek alın.
  • Fiziksel olarak kendinize iyi bakın. Yatakta çok fazla zaman geçirecekseniz, masaj yaptırmanız önemlidir.Hatta profesyonel bir fizyoterapist evinize gelerek lenf düğümlerine masaj yapabilir. Böylece sıvı tutulumu önlenerek kan dolaşımı düzelecektir. Eklemleriniz de masaj ve hareket sayesinde rahatlar.
  • Unutmayın: bu geçici bir önlem. Şu anda ne kadar zor olduğu önemli değil, çünkü bu geçici bir durum. Birkaç hafta veya ay sonra bebeğinizi kucaklayıp anneliğin tadını çıkaracaksınız.
  • Kendinizi şımartın. Yatak istirahati geçici bir durumdur. Bu yüzden etrafınızda aileniz ve sevdikleriniz varsa, bırakın sizi şımartıp baksınlar . Arada sırada sizin de ilgilenilmeye ihtiyacınız var.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.