Hamilelikte Kurdeşenle Başa Çıkmak

Kurdeşen, ciltte kırmızı ve kaşınan lekelerden oluşur. Bu, hamile kadınların muzdarip olduğu birçok durumdan sadece biridir. Hamilelik sırasında kurdeşene nelerin sebep olduğunu, anne ve çocuğun sağlığına ne gibi etkileri olabileceğini öğrenin.
Hamilelikte Kurdeşenle Başa Çıkmak

Son Güncelleme: 07 Temmuz, 2018

Bir kadın hamile kaldığında, vücudu, hem mental hem de fiziksel olarak büyük değişikliklerden geçer. Bunlardan bazıları cildi de etkiler. Birçok kadın hamilelik sırasında kurdeşenden muzdarip olmaktadır.

Ürtiker olarak da bilinen kurdeşen, kırmızı ve kaşıntılı lekeler oluşması demektir. Bu, hamilelikte ortaya çıkan birçok semptomdan biridir ve çok rahatsız edici olabilir.

Genel olarak, kurdeşen, özellikle de kişinin ilk hamileliğiyse, hamileliğin ilk üç aylık döneminde ortaya çıkar. Bu durum, kaşınan ya da yanan kırmızı lekeler ve şeritler halinde görülür.

Hamilelikte oluşan kurdeşenler bazen kol ve bacaklara yayılabilse de genellikle karnın alt bölgesinde görülür.

Hamileyken kurdeşen oluşması, özellikle de yeni anne olacak kadınlara çok endişe vermektedir. Canlı kırmızı lekeler epey ürkütücü gözükebilir. Daha ciddi hastalıkların semptomlarına da benzetilebilirler.

Hamilelikte kurdeşene nelerin sebep olduğunu, bu durumun nasıl tedavi edilebileceğini ve olası komplikasyonlar için ne zaman endişe etmeniz gerektiği öğrenmek için okumaya devam edin.

Hamilelik sırasında kurdeşen oluşmasının sebepleri

Amerikan Hamilelik Birliği (APA)’ne göre, her 150 hamile kadından biri PUPPP (Gebeliğin pruritik ürtikeryal papül ve plakları) olarak da bilinen kurdeşen gibi durumlardan muzdarip olmaktadır.

Kuruluk ve kaşıntı gibi belirtilerin yanı sıra hamilelik sırasında kadın vücudunda hormonal değişiklikler de görülebilir.

Diğer değişimlerin yanı sıra, bu dönemde vücut, östrojen adı verilen hormonu yüksek miktarlarda üretmektedir. Aynı zamanda, karın bölgesindeki deri gerilerek bebeğe yer açmaya çalıştığı için bu gibi durumlara karşı savunmasızdır.

siyah etekli hamile

Doktorlar hala hamilelik sırasında kurdeşen ya da PUPPP’a tam olarak nelerin sebep olduğunu belirleyememiştir. Bununla beraber, bu durumla ilgisi olduğu kanıtlanan bazı faktörler şu şekildedir:

  • Alerjik reaksiyonlar: Bazı yemekler, bakteriler ya da kimyasallar vücutta kaşıntılı kızarıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu durum, vücudun patojenlerle savaşmasını sağlayan histaminler salgılamasına yol açar.
  • Hormonal stres: Hamilelik sırasında ortaya çıkan farklı duygusal ve hormonal değişiklikler karışık semptomlara sebep olabilir. Vücudumuzda tıpkı sindirim sistemi gibi cilt de bu gibi durumlardan etkilenen ilk kısımlardan biridir.
  • Deride gerilme: Bu, bağ dokuda kırılmalara sebep olabilir. Bunun bir sonucu olarak vücut, kırmızı lekelerin ortaya çıkmasına sebep olacak iltihaplı bir reaksiyon gösterebilir.

Kurdeşenin diğer sebepleri arasında deri veremi ve otoimmün bozuklukları gibi kronik hastalıklar da bulunmaktadır. Öte yandan, bu hastalıkların hamile kadınlarda görüldüğüne dair bir kayıt yoktur.

“Hamilelikte kurdeşen, kaşınan ya da yanan kırmızı lekeler ve şeritler halinde görülür. Hamilelikte oluşan kurdeşenler bazen kol ve bacaklara yayılabilse de genellikle karnın alt bölgesinde görülür.”

Hamilelik sırasında oluşan kurdeşenin tedavisi

Hamilelik sırasında oluşan kurdeşen, genellikle doğum yaptıktan sonra hemen ya da birkaç gün içinde yok olur. Öte yandan, doktorlar, semptomplarla başa çıkmak için bazı ilaçlar reçete edebilir. Kaşıntılı bir kızarıklık son derece rahatsız edici olabilir ve onu kaşımak daha ciddi boyutlara ulaşmasına yol açabilir.

Bu yüzden, doktorunuz size ağrıyı hafifleten ilaçların yanı sıra topikal kortikoyit ve antihistaminik ilaçlar verebilir. Bu ilaçları mutlaka doktorunuzun yönlendirmesiyle almalısınız.

Bazı kadınlar, özellikle bazı ilaçlara karşı hassas olabilir, bu durumda doktorunuz sizin için bir alternatif bulacaktır.

“Hamilelik sırasında oluşan kurdeşen, genellikle doğum yaptıktan sonra hemen ya da birkaç gün içinde yok olur”

Hamilelik sırasında kurdeşen tehlikeli midir?

Hamilelik sırasında oluşan kurdeşen, anne ya da bebek için bir risk oluşturmaz. Genel olarak, bu, kendi kendine yok olan küçük bir rahatsızlıktır.

kaşınan hamile kadın

Çok ağır durumlarda, hamilelikte görülen kurdeşen, solunumsal problemlere de yol açabilir. Öte yandan bu durum çok nadir görülür.

İltihaplanma, boğazın iç kısmını etkilerse solunum problemleri ortaya çıkabilir. Bu durumda, hızlı etki eden damar içi ilaçlar gerekli olabilir.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak, eğer hamilelik sırasında kurdeşen oluştuğunu fark ederseniz bir an önce doktorunuzla görüşün.

Bu önleyebileceğiniz bir durum değildir ama bu kızarıklığın daha karmaşık tıbbi bir soruna işaret etmediğinden emin olmanız da önemlidir.

Eğer karnınızın alt bölgesinde ya da vücudunuzun başka bir kısmında kırmızı lekeler olduğunu fark ederseniz, bir doktora görünün. Siz ve bebeğiniz kesinlikle risk altında değilsiniz ama bir sağlık uzmanıyla konuşmak içinizi rahatlatmanıza yardımcı olacaktır.

Ayrıca, doktorunuzun onayıyla, kaşıntıyı rahatlatmak için evde yapabileceğiniz bazı tarifler de vardır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.