Ergenlik Döneminde Aşk ve Arkadaşlık
Ergenlik, gençlerin ilk aşk ve arkadaşlık deneyimlerini yaşadıkları bir yaşam evresidir. Aslında, gençlerin, insanların deneyimlediği en önemli iki duyguyu keşfetmeleri için harika bir fırsattır. Bu yazımızda, bunların gençler için ne kadar önemli olduklarından bahsedeceğiz.
Ergenlik döneminde arkadaşlık temel bir rol üstlenir, çünkü bu gençlerin daha fazla özgürlüğe ve bağımsızlığa sahip olduğu andır. Bazen ergenler ebeveynleri ile arkadaşları ile geçirdiklerinden daha az zaman geçirirler. Bu, pek çok ebeveynin, gençlerinin sosyal çevrelerinde hangi alışkanlıkları edineceği konusunda endişelenmesine neden olur.
Bununla birlikte, çocuklarınızın daha fazla alan istediğini fark etseniz bile, yine de size ihtiyaçları vardır. Bundan dolayı, her zaman onlarla ilgilenmeli ve size ihtiyaç duyduklarında onlarla konuşmaya hazır olmalısınız.
Genç Aşk
Ergenlik aşkı, yoğunluğu ve öneminin yanı sıra getirdiği duygusal öğrenme deneyimleri nedeniyle gençlerin sonsuza dek hatırlayacakları bir şeydir.
Aslında, çoğu insan hayatlarının geri kalanında ilk aşklarını hatırlar. Bu; daha önce deneyimledikleri her şeyden çok daha hareketli ve yoğun bir ilişki olduğu için, gençlerin yaşamlarındaki önemli bir değişikliği temsil eder.
Ayrıca çaresiz bir bağlılık duygusu da deneyimleyebilirler. Bu, birisiyle olmaktan duydukları mutluluğun yaşadıkları geride kalma korkusu ile karıştığı anlamına gelir.
Bunun bir sonucu olarak özgürlük, sahiplenme, dürüstlük, güven, kıskançlık ya da reddedilme ile mücadele ederken acı verici çatışmalar yaşanır.
Bundan dolayı, ebeveynlerin her zaman bu gerilimin farkında olmaları önemlidir. Bu şekilde, çocuklarının ilişkilerinin karmaşıklığını anlayabilirler.
Son olarak, gençler arasında aşk ve arkadaşlık olmasının mümkün olup olmadığını kendinize sormanın zamanı geldi. Genellikle iki gencin arkadaş oldukları durumlar vardır, ancak aynı zamanda birbirlerine çekilirler de.
Ergenlik Döneminde Aşk ve Arkadaşlık: Onu Bu Kadar Özel Kılan Şey Nedir?
Ergenler için, iyi arkadaşlar pek çok fayda sağlayan kişisel bir destek grubu gibi olabilir. Aşk ve arkadaşlığın ergenlere verdiği en önemli şeyler şunlardır:
- Ergenlerin büyümek için ihtiyaç duyduğu duygusal güvenliği sağlar.
- Ergenlerin aileleri dışında, sosyal gruplar içinde yeni şeyler yapmalarına olanak tanır.
- Bir aidiyet ve değer duygusu sağlar ve güven oluşturmaya yardımcı olur.
- Farklı rolleri, fikirleri, kimlikleri ve değerleri deneyimlemenin bir yolunu sunar.
- Başkalarının da benzer şeylerden geçtiğini görmek rahatlık sağlar.
- Benlik saygısı oluşturmaya yardımcı olan bir tanıma kaynağıdır.
“Ergenlik, genç insanların peri masallarına inanmayı bıraktıkları ve aşka inanmaya başladıkları andır.”
–Anonim–
Ergenlik Döneminde Aşk ve Arkadaşlık Neden Bu Kadar Önemlidir?
Aşk ve arkadaşlık söz konusu olduğunda yaş sadece bir sayıdır. Ancak ergenlik döneminde aşk özel bir boyut kazanır. Ergenlikte aşkın bu kadar önemli olmasının bazı nedenleri, gençlerin şunları yapmasına olanak tanımasıdır:
- İlk aşklarını yaşamalarına.
- İlk kez fiziksel ilgi hissetmelerine.
- Hiç kimse ile paylaşmadıkları duygu ve düşünceleri paylaşmalarına.
- “Bağlılık” kelimesinin neyi temsil ettiğini bilme fırsatına sahip olmalarına.
- Verme ve almayı içeren, iki kişi arasındaki sağlıklı bir ilişkinin anlamını öğrenmelerine.
- Bu aşamada çok önemli olan manevi desteğe sahip olmalarına.
- İlk kez sınırlar ve limitler belirlemelerine.
Yazımızı sonlandırmadan önce, pek çok çalışmanın birbirleri ile çıkmalarının gençlerin özsaygısını her zaman etkilemediğini, bunun yerine davranışları içselleştirme, açık bir şekilde konuşabilme ve cinsiyetçi inançlar üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu doğrulamış olduğunu da bilmelisiniz.
“Ergenlik aşkı, yoğunluğu ve önemi, ve getirdiği duygusal öğrenme deneyimleri nedeniyle gençlerin sonsuza dek hatırlayacakları bir şeydir.”
Kısacası, ergenlik çağındaki aşk ve arkadaşlık, insanların yaşamları boyunca keşfettikleri en güzel ve heyecan verici deneyimlerdendir.
Unutmayın, bir anne olarak çocuklarınıza seçimleri konusunda asla baskı yapmamalısınız. Elbette, bu özel aşamada onlara yardım etmek ve rehberlik etmek için her zaman hazır olmalısınız!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Carmona, M. G., & López, J. E. (2015). Autoconcepto, dificultades interpersonales, habilidades sociales y conductas asertivas en adolescentes. Revista Española de Orientación y Psicopedagogía, 26(2), 42-58. https://www.redalyc.org/pdf/3382/338241632004.pdf
- Coleman, J. C., & Hendry, L. B. (2003). Psicología de la adolescencia. Ediciones Morata.
- Lacunza, A. B., & de González, N. C. (2011). Las habilidades sociales en niños y adolescentes. Su importancia en la prevención de trastornos psicopatológicos. Fundamentos en humanidades, 12(23), 159-182. https://www.redalyc.org/pdf/184/18424417009.pdf
- Michelson, L., Sugai, D., Wood, R. y Kazdin, A. (1987). Las habilidades sociales en la infancia: Evaluación y tratamiento. Barcelona: Martínez Roca.