Gestasyonel Diyabeti (Gebelik Diyabetini) Önlemek İçin 3 Tavsiye

Gestasyonel Diyabeti (Gebelik Diyabetini)  Önlemek İçin 3 Tavsiye

Son Güncelleme: 05 Eylül, 2018

Gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti), gebelik sırasında glikoz metabolizmasında yaşanan bir değişikliğe bağlı olarak ortaya çıkar. Sadece hamilelik sırasında gerçekleşen ve insülin hormonunun düzgün çalışmasını engelleyen bir diyabet türüdür. Kandaki glukoz seviyelerinin düzenlenmesinde bir dengesizlik oluşur.

Bu yaygın bir rahatsızlıktır, zira gebe kadınların% 1 ila % 4’ü bundan muzdariptir. Temelde kadının genetik özellikleriyle ilgilidir, bu yüzden belirli bir grubu etkiler.

Bu rahatsızlığa yatkın olan ya da ailesinde gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) geçmişi olan kadınların yıllık olarak test yaptırması önerilir. Özellikle de bebek bekleyen kadınların tahlil yaptırması gerekir. Bu hastalık O’Sullivan testiyle belirlenir. Böylece insülin seviyelerinin yeterli olup olmadığı onaylanır.

Gestasyonel diyabetin belirtileri nelerdir?

gebelik diyabeti

Bu durum herhangi bir semptom ile karakterize edilmez. Bu nedenle, gebe kadınların gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında glukoz toleransı testi yaptırması gerekir.

Gestasyonel diyabet tanısı konan kadınlar genellikle sağlıklı bebekler dünyaya getirir. Bebek obez ya da aşırı beslenmiş olarak doğabileceği için kandaki glukoz seviyelerinin ne kadar iyi kontrol edildiği önemlidir.

Gebelik öncesinde kronik diyabetten muzdarip kadınların, hamilelik döneminde daha dikkatli olması gerekir. Bu tür vakalara gestasyonel diyabet denmez. Çünkü gestasyonel diyabet yalnızca gebelik döneminde aktiftir.

Bir kadın gebeliği sırasında bu sorundan muzdarip olursa, doğumdan sonra normale dönecektir.

Gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) için risk faktörleri

Kandaki glukoz seviyeleri kontrol edildiği takdirde, hamilelik için yüksek risk söz konusu değildir. Ancak sıkı bir diyet ve düzenli kontroller gereklidir.

Bebek ayrıca hipoglisemi yani düşük kan şekeri seviyesi geliştirebilir. Bu nedenle, bebek doğduğunda emzirmeye hızlı bir şekilde başlanması tavsiye edilir. Ayrıca, gestasyonel diyabeti olan annelerin dünyaya getirdiği bebeklerin gelecekte bazı hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir.

Bazı faktörler gestasyonel diyabet geliştirme olasılığını arttırır. En yaygın faktörler şunlardır:

  • Obezite
  • Gebelik öncesi kadında diyabet hastalığı olması
  • Ailede diyabet hastalığının olması
  • İdrarda şeker
  • Yüksek tansiyon
  • 35 yaş ve üstü olmak

Hamile kalmadan önce sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak önemlidir. Bu hastalıktan muzdarip olma riski, vücudunuza önceden dikkat ederek azaltılabilir. Uygun bir kiloyu korumak ve orta derecede egzersiz yapmak, hamile kalmak isteyen kadınların sağlığı için belirleyici faktörlerdir.

Gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) nasıl önlenir?

gebelik sırasında diyabet

Gestasyonel diyabetin (gebelik diyabeti) önlenmesi için aşağıdaki adımların uygulanması önerilir:

  • Egzersiz yapın. Günlük olarak bir egzersiz rutini uygulamak, annenin kilosunu kontrol etmesine yardımcı olur. Ayrıca enerjinizi artırır ve sırt ağrısını azaltır. Bunun için günde 30 dakika yürüyüş yapabilir, yüzebilir ve yoga yapabilirsiniz.
  • Doktora gidin. Hamileliğiniz sırasında kontrol sahibi olmak, tüm korkularınızı sakinleştirebilmeniz için çok önemlidir. Doktorunuz kanınızdaki glukoz seviyesini izlemek için bazı testler yapacaktır.
  • Sağlıklı beslenin. Dengeli bir diyetin sürdürülmesi, hem anne hem de çocuğun sağlığı için çok önemlidir. Beslenme, annenin kilosuna, boyuna ve aktivite seviyesine bağlıdır. Diyetiniz çeşitli gıdalardan oluşmalı ve size göre uyarlanmalıdır. Gestasyonel diyabeti önlemenin en iyi yolu, dengeli bir diyettir.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.