İlk Ayda Kemik Gelişimi

İlk Ayda Kemik Gelişimi

Son Güncelleme: 08 Temmuz, 2018

Kemiklerin gelişimi, bebek doğduğunda henüz tamamlanmamış olur. Hatta, çocukluk döneminde de kemikler gelişmeye devam eder. Bu yazımızda sizlerle bu inanılmaz sürecin detaylarını paylaşacağız.

Bir bebeğin hayatındaki ilk ayda kemiklerinin gelişiminin nasıl olduğunu merak ediyor musunuz? Bebeğin iskelet yapısı, anne rahmindeyken oluşmaya başlar.

Kemikler, gebeliğin 15. ve 20. ayları arasında ortaya çıkmaya başlar. Temel kemik yapısı gebeliğin 7. ayında tamamen oluşmuş olur.

Gebeliğin 7. ayı civarında, bebeğiniz, doğuma kadar rahimde rahatça durmasını sağlayan tam, yumuşak ve esnek kemiklere sahiptir.

Öte yandan, bu süreç burada sona ermez. Doğumdan sonra, kemik gelişimi hızlıca devam eder.

Bir bebeğin iskelet sistemi

Doğum anında bir bebeğin iskeletinde 270 adet kemik bulunur. Bazı kemikler bileklerde oluşurken bazı kemikler de kafatasında eriyerek birleştiği için bu sayı daha sonra biraz değişmektedir. Tüm bu sürecin sonunda yetişkinler olarak 206 adet kemiğe sahip oluruz.

İskelet sisteminin gelişimi hayat boyu devam eder. Öte yandan, ilk aydaki kemik gelişimi farklıdır çünkü önemli derecede hızlı gerçekleşir.

Bu durum, özellikle de çocukluğun ilk iki yılı için geçerlidir. Kemikler, kan damarları, sinirler, kolajen ve kemik yapıcı hücreler denilen canlı hücrelerden meydana gelir. Kemik yapıcı hücreler kemiğin oluşmasını, osteoklastlar ise kemiğin beslenmesini sağlar.

Bu canlı hücreler sayesinde, kemikler kendilerine sürekli olarak yeniden şekil verebilir. Osteoklastlar, eski kemik hücrelerinden kurtulup onları daha kalıcı ve çok sayıda yeni kemik dokusuyla değiştirirler.

Bu sayede vücudun gelişimi ve büyümesi sağlanır. Bir kişinin gelişimi doğumdan itibaren çeşitli faktörlere bağlıdır.

İlk ayda kemik gelişimini etkileyen faktörler

1. Genetik

Genetik potansiyel, dış etmenler tarafından engellenmediği sürece bebeğin gelişimini %80’e kadar etkileyebilen kalıtsal bir faktördür.

Bu da örneğin, eğer ebeveynler uzun boyluysa, bebeğin de ileride uzun boylu olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösterir. Ebeveynler kısa boyluysa da yine bu durum geçerlidir. Bu faktör çocuğun gelişimini iki yaşından itibaren etkilemeye başlar.

gülen bebek

2. Gıda ve beslenme

Fetüsün gelişmeye başladığı andan itibaren etki eden temel faktörlerden biri de gıda ve beslenmedir.

Hamilelik sırasında dengeli bir diyet uygulamak, besinlerin plasenta aracılığıyla bebeğe geçişini sağlayacaktır. Bu durum, anne karnındaki bebeğin gelişimine ve gelecekteki metabolik süreçlerine doğrudan etki eder.

Doğumdan sonra bebek 6 aylık olana kadar anne sütü ile beslenmelidir. Annenin emzirme sırasında uyguladığı diyet de bebeğin gelişimi için gerekli olan besinlerin, anne sütü aracılığıyla ona verilmesi adına yine dengeli bir diyet olmalıdır.

Bebek büyüdükçe, tüm ihtiyaçlarını karşılayacak tamamlayıcı bir diyet de gereklidir.

3. Sevgi

Sevgi, çocuk gelişiminde çok önemli bir faktördür. Sevgiden mahrum kalan çocukların daha az büyüdüğü kanıtlanmıştır.

Bu durum, büyük olasılıkla çocuklar depresif olduğu ve çok fazla stres ve anksiyete yaşadıkları için meydana gelmektedir. Uzun vadede beyinlerine etki ederek somatostatin denilen bir hormon üretilmesine sebep olabilir.

Somatostatin, uygun bir şekilde gelişmek için gerekli olan büyüme hormonlarının salgılanmasına etki eder.

“Doğum anında bir bebeğin iskeletinde 270 adet kemik bulunur. Bazı kemikler bileklerde oluşurken bazı kemikler de kafatasında eriyerek birleştiği için bu sayı daha sonra biraz değişmektedir. Tüm bu sürecin sonunda yetişkinler olarak 206 adet kemiğe sahip oluruz.”

4. Uyku

Dinlenme, gelişim için inanılmaz derecede önemli bir faktördür. Büyüme hormonları en fazla gece salgılanmaktadır. Bu yüzden çocukların erken yatması önerilmektedir.

5. Fiziksel egzersiz

Fiziksel aktivite, hem zihni hem de vücudu sağlıklı tutar. Bebeklerin kemiklerinin ve kaslarının direnç geliştirmesi için hareket etmeleri gerekmektedir.

Çocuklar en azından günde yarım saat dışarıda oyun oynamalıdır.

yeni doğmuş bebek eli

Ayrıca fiziksel aktivite vücudu da iyi bir duruma getirir. Güneş ışığı da çocuk gelişimi için önemlidir. Vücudun, büyüme ve kemiklerin doğru şekilde gelişimi için gerekli olan D vitamini almasını sağlar.

Sonuç olarak, ilk aylardaki kemik gelişimi küçük çocukların bütün gelişiminin çok önemli bir parçasıdır.

Ebeveynler, bu aşamada ve hayatlarının geri kalanında sürecin olması gerektiği gibi ilerlemesi adına ellerinden geleni yapmalılardır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.